Här kommer lite enkla recept om du inte vill att störbönorna blockerar frysen vintern lång
Mjölksyrade bönor:2,5kg störbönor (vaxbönor/haricot vert)
60g salt
Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 3-4 minuter. Kyl ner bönorna snabbt isvatten så de behåller spänsten och sila bort vattnet. Sedan tar du en kruka av stengods (höganäskruka) och varvar bönorna med saltet. Tryck hård så att det bildas en "lag" men mosar inte bönorna

. Lägg en linneduk ovanpå bönorna och tyng ner duken med en sten eller någonting annat som är tungt. Klara att ätas efter en månad. Förvara svalt och byt ut linneduken med några veckors mellanrum så håller sig bönorna fräscha i månader:).
Du kan även
koka in bönorna i enbart vatten:
lägg bönorna (tvättade och skurna i lagom bitar) i glas med skruvlock. Fyll vatten tills glasen nästan är fulla (vattnet ska täcka bönorna). Ställ glasen (med locken på

) i en djup ugnform som du fyller med några cm vatten. Ställ de ugnen som ej ska vara förvärmd och koka in bönorna i ca 1,5 timmar i 100grader. Håller i minst två år som konserv i vanlig rumstemperatur men ännu längre om de står hyfsat svalt. Obs: man kan koka in nästan all frukt och grönt på detta sätt
Torkade störbönor gör jag varje år. Lika enkelt som det låter:) Trä bönorna på en tråd och torka

Innan du tillagar dem ska de ligga i vatten i ca 12 timmar. Jättegott!