|
svamprecept, era bästa svamprecept tack :) |
|
|
|
26-08-2011, 11:41
|

Medlem
Antal inlägg: 1 884
Medlem sedan: 01-04-2006
Medlem nr: 7 335

|
Det är min första höst som "riktig svampplockare" eller iallafall så plockar jag mer än bara kantareller och taggsvamp  men jag får lite dålig fantasi ibland, särskilt eftersom jag aldrig varit stort sås-fan. jag plockar mest, kantareller, taggisar, fårticka, div olika soppar och citrongul slemskivling men feel free att ge recept på andra svamper så att alla kan få nytta av denna tråd. mina största favoriter är nog panerad fårticka och "asiatisk"svampsoppa på torkad svamp. men vet inte riktigt hur man torkar svamp så det köper jag (hittar mest köttiga svampar och dom ska visst inte gå att torka i rumstemperatur) panerad fårticka gör "fileer" av svampen ca 1 cm tjock doppa i vispat ägg och sen i ströbröd som är kryddat med salt och vitpeppar. stek i ca 10 min/sida. "asiatisk"svampsoppa 2 port koka ca 8 g torkad svamp i ca 5 dl vatten. skär under tiden det mjuknar upp grlönsaker tex paprika, babyspenat/svinmålla, tofu etc (bara fantasin sätter gränser brukar även koka med arame alger eller lägga i frysta ärter). när svampen börjat mjukna lägg i ca ½ msk buljong (behövs inge mkt eftersom det blir så mustigt av sojan och svampen), soja och ingefära (har bara testat torkad men färsk funkar säkert) ev lite salt. koka upp och lägg i risnudlar + ev tofu eller grönsaker som behöver koka lite. lägg de flesta grönsaker i soppskålen och slå över soppan... klart
--------------------
If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
|
|
|
|
2 sidor
1 2 >
|
 |
Svar
(1 - 19)
|
26-08-2011, 12:31
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
Jodå det går bra om du skär svampen i riktigt tunna skivor och brer ut (bara ett lager) på t.ex. en gammal tyllgardin man lagt över en inomhustorkställning för tvätt och så ställer man hela alltet på den torraste varmaste platsen man har så torkar svampen på några dagar. Eller varför inte bygga ett typ myggfönster som man sätter två tvärslåar under som fötter så det kommer luft underifrån. Såna kan man göra flera och trava på varann. Bra om man rör runt svampen då o då när man går förbi.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
26-08-2011, 13:07
|

Medlem
Antal inlägg: 1 884
Medlem sedan: 01-04-2006
Medlem nr: 7 335

|
hmm.. har massa myggnät som var kasst till myggnät, det kanske skulle funka. och i pannrummet är det nästan alltid varmare än i resten av huset tack
ska man förvälla svmapen först eller behövs inte det vid torkning?
--------------------
If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
|
|
|
|
|
26-08-2011, 19:12
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
CITAT (Rapchic @ 26-08-2011, 14:07)  hmm.. har massa myggnät som var kasst till myggnät, det kanske skulle funka. och i pannrummet är det nästan alltid varmare än i resten av huset tack
ska man förvälla svmapen först eller behövs inte det vid torkning? Nej nej bara rensa och skära tunt. Pannrummet kan vara perfekt.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
26-08-2011, 19:22
|
Medlem
Antal inlägg: 15 810
Medlem sedan: 11-11-2003
Medlem nr: 2 558

|
Paj med kantareller
Förväll kantarelllerna tills det inte finns någon mer vätska.
Smörfräs dem i en teflongryta på 3/4- dels maxvärme.
Man måste röra om ofta och ha i mer smör om det blir torrt.
Salta och peppra.
När du tycker att de har lagom färg så slår du på grädde , lite i taget och rör om.
När kantarellerna coh grädden håller ihop så är det klart.
Jag är urusel på pajdeg så jag använder smördeg .
Kavla ut tunt och lägg ett lager deg i botten , låt det gå upp på kanterna i en ugnsform.
I med svamp-och gräddgeggan , lägg på ett tunt lock av smördeg .
Pensla med uppvispat ägg .
In i ugnen , 175 grader , i c:a 20 min eller tills pajen fått fin färg.
--------------------
Mälardalen zon 2 - 3
Att känna skuld är att vara human
|
|
|
|
|
26-08-2011, 20:06
|

Medlem
Antal inlägg: 1 884
Medlem sedan: 01-04-2006
Medlem nr: 7 335

|
och de borde funka med havre/sojagrädde också (?) min man älskar paj kanske nått för oss gissade att man inte skulle förvälla men ville vara säker, har hunnit plocka en korg med svamp här närmast huset men han inte rensa  så nu står det i kylskåpet, i värsta fall får jag väl slänga och plocka nytt men det är ju gratis
--------------------
If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
|
|
|
|
|
27-08-2011, 08:49
|

Medlem
Antal inlägg: 20 052
Medlem sedan: 18-05-2010
Medlem nr: 30 311

|
Det går att torka svamp genom att trä upp dem på en tråd också, tex. fiskelina.
Jag brukar lägga den rensade svampen i en vid kastrull/gryta och sätta plattan på svag värme, när den börjar vätska sig kan man höja värmen lite och när det mesta av vattnet försvunnit kan man sila och frysa ner i lagom portioner. Fett i form av smör eller grädde skall inte tillsättas för då förkortar man hållbarheten markant.
|
|
|
|
|
27-08-2011, 09:40
|
Medlem
Antal inlägg: 2 398
Medlem sedan: 10-08-2007
Medlem nr: 11 952

|
Jag gjorde varma mackor med karl-johans-stuvning på igår. Mums.
|
|
|
|
|
27-08-2011, 12:00
|

Medlem
Antal inlägg: 1 988
Medlem sedan: 17-12-2002
Medlem nr: 497

|
CITAT (Peztis @ 26-08-2011, 15:23)  Kan varmt rekommendera detta, särskilt gott tillsammans med en bit stark ost! SYLTADE KANTARELLER Åh mitt favvo recept Peztis, kan varmt rekomenderas  Skulle göra en spenat paj häromdagen men jag bytte ut all spenat till blandad stekt svamp. Rev i lite västerbotten ost ägg o grädde, det blev gott!
--------------------
************************************************************ Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det. Källa: Nalle Puh - A.A. Milne.
|
|
|
|
|
27-08-2011, 20:29
|

Medlem
Antal inlägg: 8 521
Medlem sedan: 18-01-2009
Medlem nr: 20 608

|
Jamen visst är det gott med syltade kantareller! Jisses vad sugen jag blev. Och inte har jag någon ost... Vin har jag, som tur är!  Undrar om det går bra med vanlig Port Salut?  Nöden har ingen lag!!!!
--------------------
* ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
|
|
|
|
|
28-08-2011, 05:51
|

Medlem
Antal inlägg: 1 884
Medlem sedan: 01-04-2006
Medlem nr: 7 335

|
går det med vanliga gula kantareller eller blir det fel? har inte hittat trattkantareller ännu till mitt försvar så är jag ny på att plocka svamp
--------------------
If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
|
|
|
|
|
28-08-2011, 22:38
|

Medlem
Antal inlägg: 3 549
Medlem sedan: 25-07-2010
Medlem nr: 32 435

|
När vi får gäster, brukar jag ibland göra mini-pajer i teflon-muffinsplåten. (De går naturligtvis även att göra med vanliga, lösa pappers/metall-muffinsformar.) Lätt som en plätt att göra och smaskiga som förrätt. Äter dem både varma, ljumma och kalla.
Detta recept räcker till en plåt muffins, dvs 12 st.
10 ägg 1 dl grädde 2 dl riven Västerbotten eller nån likn ost salt (var lite försiktig om du använder salt fyllning) grovmalen svartpeppar
Vispa upp äggen. Blanda i resten och krydda. Fyll muffinsformarna (pajerna reser sig ganska ordentligt, så lite drygt halvfullt brukar vara okej), lägg i en klutt "fyllning" och grädda sen i 175-200 gr i ca 20 min.
Fyllning kan vara i princip vad som helst och det är här som svampen kommer in, för smörstekta kantareller/trattisar är VANSINNIGT gott inuti !!
Annars tar jag lite bacon/fläsk (färdigstekt i pyttebitar) eller vanlig påläggsskinka i mindre bitar eller småbitar av starkt kryddad korv eller halverade oliver eller färsk, fräst spenat eller bara färska örter eller vanlig gul lök (stekt). Du kan nog stoppa i det mesta som är gott !!
Redigerat av omk: 28-08-2011, 22:49
--------------------
Women and cats do as they please, men and dogs should relax and get used to the idea - Robert Heinlein
|
|
|
|
|
29-08-2011, 00:08
|

Medlem
Antal inlägg: 1 602
Medlem sedan: 09-02-2003
Medlem nr: 707

|
En grundregel jag håller hårt på är att fräser man svamp i smör eller vad man nu använder så skall man bryna en hackad lök först. Smakerna "gifter sig med varandra" på ett utsökt sätt. Salt och peppar. Pestiz grej är god och frugan brukar göra inlagda trattisar (bara färska). Recept enligt inlagd sill enligt sillburken.
Torkade trattisar är utmärkta i patheer. Uppblötta naturligtvis. Fräst, torkad KarlJohan är en höjdare till såsen för de flesta röda kötträtter. Annars som "en klick tillbehör". (Lite less på Stensopp och Brunsopp just nu. Har redan en liter torkade och på torkollan ligger ytterligare svamp som bör bli runt 4 liter. Så här mycket Stensopp har vi inte haft sedan 1995). Jag funderar på att höra med någon restaurang om de är intresserade. Färsk är inte att tänka på. De måste tas om hand direkt efter skogen. Såg 25 grams påsar i affären för 69.90!!!
|
|
|
|
|
29-08-2011, 06:21
|

Medlem
Antal inlägg: 1 884
Medlem sedan: 01-04-2006
Medlem nr: 7 335

|
CITAT (Överbölingen @ 29-08-2011, 01:08)  En grundregel jag håller hårt på är att fräser man svamp i smör eller vad man nu använder så skall man bryna en hackad lök först. Smakerna "gifter sig med varandra" på ett utsökt sätt. Salt och peppar. Pestiz grej är god och frugan brukar göra inlagda trattisar (bara färska). Recept enligt inlagd sill enligt sillburken.
Torkade trattisar är utmärkta i patheer. Uppblötta naturligtvis. Fräst, torkad KarlJohan är en höjdare till såsen för de flesta röda kötträtter. Annars som "en klick tillbehör". (Lite less på Stensopp och Brunsopp just nu. Har redan en liter torkade och på torkollan ligger ytterligare svamp som bör bli runt 4 liter. Så här mycket Stensopp har vi inte haft sedan 1995). Jag funderar på att höra med någon restaurang om de är intresserade. Färsk är inte att tänka på. De måste tas om hand direkt efter skogen. Såg 25 grams påsar i affären för 69.90!!! brukar prata med en svampgrossist/svampkonsulent på marknaderna här i närheten och hon har sagt att hon köper upp svam (av mig i sammanhanget) om man (jag) får för mkt men jag vet inte om hon köper torkade eftersom hon har ju en skyldighet till kunden att det blir helt rätt svamp.
--------------------
If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
|
|
|
|
|
07-09-2011, 08:50
|
Medlem
Antal inlägg: 132
Medlem sedan: 30-06-2010
Medlem nr: 31 662

|
CITAT (malcolm @ 27-08-2011, 09:49)  Det går att torka svamp genom att trä upp dem på en tråd också, tex. fiskelina.
Jag brukar lägga den rensade svampen i en vid kastrull/gryta och sätta plattan på svag värme, när den börjar vätska sig kan man höja värmen lite och när det mesta av vattnet försvunnit kan man sila och frysa ner i lagom portioner. Fett i form av smör eller grädde skall inte tillsättas för då förkortar man hållbarheten markant. Jag fryser också, men tillsammans med spadet. Det innehåller fina smakämnen och skyddar svampen mot frysbränna. Men har man mycket svamp och/eller trångt i frysen så är torkning oslagbart. Jag brukar lägga in svamp på italienskt vis. Hittar inte receptet just nu så jag nöjer mig med en beskrivning. Rensad svamp kokas i en lag av vitvinsvinäger, salt och en aning vatten. Svampen silas av och läggs i små rena, varma burkar. Värm försiktigt olivolja i en kastrull med några svartpepparkorn, lagerblad och ett par vitlöksklyftor. När vitlöksklyftan börjar bubbla lite är det klart. Häll olivoljan över svampen och skruva åt locket. Låt ståmörkt och svalt men helst inte i kylskåp då olivoljan grynar sig. Vänta ett par veckor eller helst en månad innan du äter. Mycket gott till salami och lufttorkad skinka med ett gott vitt bröd.
Redigerat av Taraxacum: 07-09-2011, 08:52
|
|
|
|
|
07-09-2011, 14:22
|

Medlem
Antal inlägg: 4 044
Medlem sedan: 09-03-2010
Medlem nr: 28 369

|
Du kan konservera svampen genom att fylla burkar med skruvlock med den rensade svampen. Burkarna ska vara rena, du kan koka locken i 5 minuter för att vara säker på att de är sterila alternativt skölja dem med atamon. Delar svampen i flera bitar om den är stor. Fyll på med vatten så svamparna täcks. Sätt på locken och skruva till ordentligt. Fyll den djupa ugnsformen med vatten ca 2-3 cm och ställ brukarna i den. Koka in svampen i 175 grader i 30 minuter sedan sänker du värmen till 150 grader och låter det stå i ugnen i minst 90 minuter till eller tills det stiger upp små bubblor till ytan inuti glasburkarna. Hållbar i minst två år i rumstemperatur för nu har svampen förvandlats till en konserv!!!
|
|
|
|
|
07-09-2011, 22:23
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
Jag har spänt upp myggnätsliknande tyg i ramar med fötter på (så det kommer luft emellan) torkar svamp på dom i pannrummet, vi eldar så det är varmt o torrt där. Tunna svampar som trattar och trumpetsvamp drar jag isär, mest för att kolla att det inte är nåt i "tratten" små ex gör jag inget med. Lägger så utbrett det går o rör om tills de är riktigt torra och förvarar sen i glasburkar. Använder det mest som kryddsvamp, smular i grytor köttfärs m.m.
Köttigare svampar skivar jag med äggskäraren och vänder på varje dag tills dom torkat klart, även dom förvars i glasburkar och blötläggs i "matvätskan" innan jag använder dom. Gör jag nåt med buljong blötläggs dom i den o.s.v. Det jag oftast torkar är trattar o Karl-Johan.
--------------------
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|