Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Ni som odlar chili, hur sparar ni dem?
          Davidoff
          Inlägg 28-08-2011, 15:48
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 162
          Medlem sedan:
          12-06-2010
          Medlem nr: 31 154



          Torka? Hur?
          Frysa? Hur?
          Annat?
           
          Citera
          2 sidor V   1 2 >  
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          djungel
          Inlägg 28-08-2011, 16:37
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 45
          Medlem sedan:
          22-02-2004
          Medlem nr: 2 861



          Jag använder samtliga metoder.

          Torkar i fönstret i snöre och maler till flakes.

          Torkar i ugn (50 grader) och maler till flakes eller pulver

          Torkar i fönstret och spar hela frukter för att krossa ner i maten.

          Fryser in hela eller delade frukter
           
          Citera
          Margith
          Inlägg 28-08-2011, 17:33
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 958
          Medlem sedan:
          30-01-2004
          Medlem nr: 2 746



          Jag delar dem i halvor. Jag tar bort fröhuset (fröerna slänger jag eller märker upp och sparar till nästa år) Sen lägger jag halvorna i en plastpåse och in i frysen. Halvorna använder jag sedan, finhackade, i allt som innehåller köttfärs eller kyckling. De allra sista bitarna går åt i marinaden till det årets första grillmarinad smile.gif



          --------------------
          Margith, zon 6

          Har du inget snällt att säga, är det bättre att vara tyst.
          Citat: min mor =)
           
          Citera
          Skruttis
          Inlägg 29-08-2011, 09:07
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 659
          Medlem sedan:
          28-03-2008
          Medlem nr: 14 868



          Hackar färska i småbitar och fryser in.

          Torkar den större mängden i ugn och grovmaler till flakes/pulver.

          Sparar lite fröer till nästa års sådd.


          --------------------
          Zon 3
          Mina katter är inte bortskämda, jag är bara väldresserad!
           
          Citera
          Margith
          Inlägg 29-08-2011, 10:51
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 2 958
          Medlem sedan:
          30-01-2004
          Medlem nr: 2 746



          Ni som torkar och maler till flakes, hur gör ni?
          50 grader i ugnen har jag begripit, men ungefär hur länge? Hela eller delade? Hur maler ni dem för att få flakes?


          --------------------
          Margith, zon 6

          Har du inget snällt att säga, är det bättre att vara tyst.
          Citat: min mor =)
           
          Citera
          Wilmer
          Inlägg 29-08-2011, 21:35
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 10 733
          Medlem sedan:
          04-11-2003
          Medlem nr: 2 529



          Liten varning för att trä på tråd och torka i fönstret. Fick jag tips om någon gång och gjorde med i stort sett hela skörden, men fröhusen möglade så allt i princip, blev oätligt. Kanske beror på hur man bor etc. Numera delar jag eller fryser in.


          --------------------

          Killerq Mini Wrigg.jpg

           
          Citera
          Jultorpet
          Inlägg 29-08-2011, 22:47
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 397
          Medlem sedan:
          19-09-2007
          Medlem nr: 12 562



          CITAT (Wilmer @ 29-08-2011, 22:35) *
          Liten varning för att trä på tråd och torka i fönstret. Fick jag tips om någon gång och gjorde med i stort sett hela skörden, men fröhusen möglade så allt i princip, blev oätligt. Kanske beror på hur man bor etc. Numera delar jag eller fryser in.


          Instämmer, fungerade inte för mig heller, bara mögel blev det.

          Jag torkar i ugnen. Gillar inte att ha kärnorna med så jag delar dem och tar bort dom sedan lägger jag halvorna på ett bakplåtspapper(med skalsidan ned så gott det går) på en plåt i ugnen på lägsta värme med luckan lite på glänt.

          Hur lång tid det tar beror lite på vilken sort det är. Långsmala och tunna frukter går förstås fortare än de som är mer "köttiga". Kan säga att det tar ganska lång tid i alla fall, flera timmar, men det är viktigt att inte öka värmen för att det ska gå fortare för då blir de kokta. Mindre frukter, och om man står ut med kärnorna, kan torkas hela.

          Kan också säga att det luktar ganska mycket när man har dom i ugnen! Kan kännas aningen "hett" i köket! sweatingbullets.gif Det kan också krävas gummihandskar om man ska förbereda mycket på en gång.

          När de är riktigt torra brukar jag köra dom i mixern. Det brukar bli fina lagom flingor, men håll för öppningen och akta er för att andas för djupt i närheten! devil.gif

          Redigerat av Jultorpet: 29-08-2011, 22:49
           
          Citera
          Skruttis
          Inlägg 30-08-2011, 08:35
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 659
          Medlem sedan:
          28-03-2008
          Medlem nr: 14 868



          Jag torkar också mina i ugn.
          Jag halverar chilisarna på längden, skär bort det mesta av de tjocka mellanväggarna men låter en del kärnor vara kvar.
          Skär sedan i skapligt små bitar och lägger på ett bakplåtspapper på en plåt.
          Ungefär 40-50 grader i ugnen med luckan på glänt, i några timmar.
          Är de svårtorkade så utnyttjar jag eftervärmen i ugnen när jag använt den till något annat. Sedan får de ligga kvar på plåten i ugnen och snällt vänta på nästa "värmning".
          Kör så tills det går att smula med fingrarna, de är då lagom torra.
          Använder en mixerstav för att hacka ner i lagom storlek.


          --------------------
          Zon 3
          Mina katter är inte bortskämda, jag är bara väldresserad!
           
          Citera
          Margith
          Inlägg 30-08-2011, 08:45
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 2 958
          Medlem sedan:
          30-01-2004
          Medlem nr: 2 746



          Tack Jultorpet och Skruttis smiley_small_hug.gif

          Årets chili-skörd ser ut att bli lite väl tilltagen, så i år ska jag prova att göra chili-flakes tummenupp.gif


          --------------------
          Margith, zon 6

          Har du inget snällt att säga, är det bättre att vara tyst.
          Citat: min mor =)
           
          Citera
          theca
          Inlägg 31-08-2011, 20:18
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 152
          Medlem sedan:
          06-03-2011
          Medlem nr: 40 969



          vad bra, här fick jag oxo tips. har 4 plantor och en massa frukt.
          kan man alltså frysa dom helt råa?
           
          Citera
          djungel
          Inlägg 02-09-2011, 04:49
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 45
          Medlem sedan:
          22-02-2004
          Medlem nr: 2 861



          Skall man hänga chili på tork i fönstret bör det vara relativt torrt i luften annars är risken att det ruttnar/möglar. Tunnväggiga chilis brukar vara lätta att torka i snöre s.k. Ristas.

          Undvik att hänga på tork under rötmånaden. Bäst är det tidig höst när man börjar ha värme på inomhus. Då blir det varmare inne än ute och därmed torrare (relativ luftfuktighet RH) man kan ha ner till 30% RH på vintern inomhus och upp mot 90% i augusti.
           
          Citera
          Margith
          Inlägg 02-09-2011, 06:56
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 2 958
          Medlem sedan:
          30-01-2004
          Medlem nr: 2 746



          CITAT (theca @ 31-08-2011, 21:18) *
          vad bra, här fick jag oxo tips. har 4 plantor och en massa frukt.
          kan man alltså frysa dom helt råa?


          Svar: ja smile.gif


          --------------------
          Margith, zon 6

          Har du inget snällt att säga, är det bättre att vara tyst.
          Citat: min mor =)
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 02-09-2011, 17:36
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Det borde väl även gå utmärkt att konservera dem?
          I en lag med lite salt och sedan koka hela burkarna.

          Med en full frys har jag helt fallit för att konservera nu! Och så rik jag känner mig när jag tittar in i mitt skafferi med alla burkar och flaskor.

          Just ja, man kan ju lägga några fruker i olja och några i vinäger så har man smaksatta dito.


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          Davidoff
          Inlägg 04-09-2011, 23:23
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 162
          Medlem sedan:
          12-06-2010
          Medlem nr: 31 154



          En klassiker: pepperoni! :-)
           
          Citera
          Rebecca
          Inlägg 05-09-2011, 06:25
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 785
          Medlem sedan:
          16-03-2010
          Medlem nr: 28 483



          Funkar ugnstorkning även om man ej har varmluftsugn?


          --------------------
           
          Citera
          Jultorpet
          Inlägg 08-09-2011, 21:32
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 397
          Medlem sedan:
          19-09-2007
          Medlem nr: 12 562



          CITAT (Rebecca @ 05-09-2011, 07:25) *
          Funkar ugnstorkning även om man ej har varmluftsugn?


          Jaa, absolut. Jag har varmluft men brukar inte ha det på hela tiden när jag torkar.

          Kom att tänka på äpplen och skorpor, sånt torkade man ju i ugnen förr också och då fanns det väl inga varmluftsugnar.
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 09-09-2011, 19:36
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          När jag torkar något i ugn så brukar jag sätta en träslev i ugnsluckan (så det blir en glipa) för att fukten ska få kunna rymma iväg.


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          Jultorpet
          Inlägg 09-09-2011, 20:24
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 397
          Medlem sedan:
          19-09-2007
          Medlem nr: 12 562



          CITAT (Peztis @ 09-09-2011, 20:36) *
          När jag torkar något i ugn så brukar jag sätta en träslev i ugnsluckan (så det blir en glipa) för att fukten ska få kunna rymma iväg.


          Ja, precis, brukar också sätta nåt emellan och då vill man inta ha fläkten igång.
           
          Citera
          embees
          Inlägg 12-09-2011, 21:56
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 942
          Medlem sedan:
          08-06-2005
          Medlem nr: 5 956



          Jag torkar på tråd i fönstret. Är noga med att dra tråden genom stammen och inte frukten för då möglar dom garanterat.


          --------------------
          ******Majsan-zon 1******
          På kanten till Österlen
          >>>>>>>>><<<<<<<<<
           
          Citera
          Davidoff
          Inlägg 12-09-2011, 23:19
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 162
          Medlem sedan:
          12-06-2010
          Medlem nr: 31 154



          Nu har jag valt: la alla i en plastpåse och stoppade den i frysen! Tar fram en och en. Ca 100 st. Fin vinter! :-)
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 07-08-2025, 03:29
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon