Vad jag fått höra sen är att de inte är vinterhärdiga i Sverige utan måste tas in och förvaras som sättpotatis. Jag åt upp alla de få knölar som blev, blir inga såna nästa år.
Plantorna var rätt stora, bredde ut sig rejält i sidled, med sina oxalisformade blad. Men oka-skörden blev klen, bara några få knölar och inga knölar större än 1cm. Trots att jag skördade så sent som möjligt, efter att frosten tagit blasten. Smaken både färsk och kokt var lite syrlig. Pyttestorleken gjorde dem rätt ovärda i köket och svåra att hitta i leran.
Låter meckigt med Ulluco-odling, det där med korta dagar, precis samma problem som för okan. Jordärtskockor gör ju likadant men de hinner ju i alla fall utan hjälp. Är ulluco vinterhärdiga i sverige? Berätta gärna hur det gick med skörden, hur mycket det blev och om de var goda. Jag har snöat in lite på perenna och udda grönsaker, kanske vore något att prova,
|