|
Det här med middagen...hur gör du? |
|
|
|
11-01-2012, 09:24
|
Medlem
Antal inlägg: 1
Medlem sedan: 21-12-2011
Medlem nr: 75 327

|
Undrar just om det är jag som är lat som vill att middagen ska lagas till så fort. Hur mycket tid lägger du?
|
|
|
|
|
 |
Svar
(1 - 18)
|
11-01-2012, 09:29
|

Medlem
Antal inlägg: 20 052
Medlem sedan: 18-05-2010
Medlem nr: 30 311

|
Jag lägger definitivt mer än 30 minuter på att laga middagen, bara halvfabrikat som går att färdigställa på kortare tid.
|
|
|
|
|
11-01-2012, 09:43
|

Medlem
Antal inlägg: 2 425
Medlem sedan: 12-06-2007
Medlem nr: 10 996

|
När jag lagar lägger för det mesta långt mer än 30 min, lagar mycket husmanskost, grytor och långkok som tar tid att både förbereda (hacka, skära, ansa etc) och att laga till. Lagar alltid mer än som går åt till en middag så då slipper jag laga mat varje dag.
|
|
|
|
|
11-01-2012, 15:24
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
Tar oftast max 30min och jag köper inga halvfabrikat finns många maträtter man kan göra som går snabbt även om man lagar från grunden. +Jag brukar laga mycket mat på helgen så åtminstone några dagar kan man ju äta rester.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
|
11-01-2012, 15:31
|
Medlem
Antal inlägg: 8 739
Medlem sedan: 08-05-2011
Medlem nr: 43 937

|
Jag använder inte halvfabrikat, men planerar middagarna så att det oftast inte tar mer än 30 minuter att fixa en middag. Ibland betyder det att jag redan har kokat köttet eller potatisen. Vi har också många matlådor gjorda på helgen infrysta, så vill vi inte laga nytt kan vi ta fram ett par sådana.
Men ibland kryper latmasken fram ... då blir det yougurt med laxsmörgås.
--------------------
Livet är härligt när man kan njuta av frukostkaffet till fågelkvitter och dofterna från kryddodlingen.
|
|
|
|
|
11-01-2012, 18:04
|

Medlem
Antal inlägg: 3 549
Medlem sedan: 25-07-2010
Medlem nr: 32 435

|
Kan inte riktigt rösta här, för jag lagar inte mat varje dag eftersom jag jobbar skift (= sena kvällar). Men när jag är ledig är det kul att stå vid spisen !
Jag lagar "ordentlig" mat kanske var tredje dag, eller så, och då blir det MÅNGA portioner av samma sak samtidigt. Då kan det bli matlagning i uppåt 2 timmar !
Ingen i familjen har nåt emot att äta samma mat flera dar i rad, man får variera med tillbehören istället. Nu är strax en het köttfärsgryta klar (med tomat, vitkål, morot, paprika). Idag äter vi den med varmt vitlöksbröd och en klick fraiche, imorron kanske med makaroner och på fredag med t ex ris eller som en gratäng med tunt skivad potatis eller med bara en sallad till. Helt okej.
--------------------
Women and cats do as they please, men and dogs should relax and get used to the idea - Robert Heinlein
|
|
|
|
|
11-01-2012, 18:09
|

Medlem
Antal inlägg: 20 052
Medlem sedan: 18-05-2010
Medlem nr: 30 311

|
Inte ens spagetti med köttfärssås som jag betraktar som snabblagat går att fixa på en halvtimme, jag lagar fö. också mycket mat varje gång för att det skall räcka till fler gånger och när jag jobbade hade jag alltid lunchlåda med mig.
|
|
|
|
|
11-01-2012, 19:15
|
Medlem
Antal inlägg: 459
Medlem sedan: 28-10-2009
Medlem nr: 26 668

|
Vissa saker går ju snabbt. Linssoppa, blodkorv mm. Men vi använder inte i heller fabricerad mat, om man undantar korv i olika former.
Jag försöker att inte tänka så på tiden överhuvudtaget. Saker och ting får väl ta den tid det tar, tycker jag. De flesta människor är ju styrda av sina arbeten, och då kan det räcka med det.
|
|
|
|
|
12-01-2012, 16:43
|

Medlem
Antal inlägg: 4 044
Medlem sedan: 09-03-2010
Medlem nr: 28 369

|
Mer än 30 minuter här med. Blir ju oftast så när man lagar från grunden, skalar potatis och morötter, hackar sköljer osv. Men oftast gillar jag det och tycker det är viktigt med riktiga lagade måltider:)
|
|
|
|
|
16-01-2012, 17:19
|
Medlem
Antal inlägg: 4 792
Medlem sedan: 29-05-2005
Medlem nr: 5 891

|
Vet inte riktigt vad som menas med halvfabrikat och har inte heller någon aning om hur lång tid jag lägger på att laga mat. I går tog det väldigt lång tid, den bakade potatisen var i ugnen 1½ timme, själv krattade jag löv under tiden ; )) Biffen tog några minuter i stekpannan och samma tid tog det för bönorna i kastrullen. Potatisen var så hård att jag jag fick nöja mig med bönor och kött och hälften av köttet skulle ju hund och katt ha ; )) Lagar mycket mat men många portioner per gång så när jag väl ska ha min dagliga måltid tar det max vad ris/potatis eller pasta tar att koka - fast sedan kan man ju värma upp dagen efter  )
|
|
|
|
|
18-01-2012, 00:25
|

Medlem
Antal inlägg: 10 802
Medlem sedan: 03-06-2008
Medlem nr: 16 563

|
Halvfabrikat är ju när rätten är tillagad delvis eller helt eller när du köper färdiga såser.Pommes eller klyftpotatis i frysen är halvfabrikat .Allt som du inte tillagar från grunden räknas som halvfabrikat .
|
|
|
|
|
18-01-2012, 10:53
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
Ska man vara noga så är det mesta halvfabrikat i affären, dvs mer eller mindre processat, med undantag från färsk frukt/grönt. Själv lägger jag vanligtvis inte många minuter på matlagning varje dag. Gör storkok och fryser in portionsvis då och då som sen bara behöver värmas eller så blir det något som går fort och lätt. Man står ju inte och kollar om man har något i ugnen som tar en halvtimme trekvart att bli klart heller. Ändå köper jag aldrig halv- eller helfärdig mat.
Redigerat av *Stintan*: 18-01-2012, 10:54
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
Meriona
|
19-01-2012, 22:15
|
Gäster

|
Tillagningstiden skiljer troligen ganska avsevärt för den som jobbar heltid och den som är t.ex. pensionär. Långkok efter jobbet innerbär middag nästan vid läggdags. Inte direkt mysigt.
|
|
|
|
|
15-03-2012, 16:03
|
Medlem
Antal inlägg: 6
Medlem sedan: 08-08-2011
Medlem nr: 70 095

|
Visst kan man göra nyttiga middagar på bra råvaror under 30 minuter! Kolla bara på Jamie Olivers 30-minute meals :)
|
|
|
|
|
15-03-2012, 20:02
|
Medlem
Antal inlägg: 158
Medlem sedan: 21-09-2011
Medlem nr: 74 915

|
Jag älskar mat i alla dess former, att leta recept, handla, tillaga och äta den. Jag mår fysiskt bra av hemlagad mat och nöjd när jag vet att jag inte ätit för mycket "skräp". jag lägger mycket pengar på mat och har alltid knökfullt i kyl och frys så att jag kan inprovisera efter vilken tid och lust jag har.
Jo jag lägger nog ofta en timme vid vardagsmatlagningen men det kan vara lite säsongsbetonat. På sommaren när jag vill vara utomhus så mycket som möjligt så svälter jag/vi nästan, småäter och äter en större måltid senare.(Precis som man inte bör)
|
|
|
|
|
15-03-2012, 21:28
|
Medlem
Antal inlägg: 459
Medlem sedan: 28-10-2009
Medlem nr: 26 668

|
CITAT (solbrud @ 15-03-2012, 20:02)  Jag älskar mat i alla dess former, att leta recept, handla, tillaga och äta den. Jag mår fysiskt bra av hemlagad mat och nöjd när jag vet att jag inte ätit för mycket "skräp". jag lägger mycket pengar på mat och har alltid knökfullt i kyl och frys så att jag kan inprovisera efter vilken tid och lust jag har.
Jo jag lägger nog ofta en timme vid vardagsmatlagningen men det kan vara lite säsongsbetonat. På sommaren när jag vill vara utomhus så mycket som möjligt så svälter jag/vi nästan, småäter och äter en större måltid senare.(Precis som man inte bör) Rätta ord i rättan tid. Mycket bättre än att sitta och glo i sin i-fone
|
|
|
|
|
16-03-2012, 06:59
|
Medlem
Antal inlägg: 3 001
Medlem sedan: 17-09-2009
Medlem nr: 26 121

|
CITAT (Meriona @ 19-01-2012, 22:15)  Tillagningstiden skiljer troligen ganska avsevärt för den som jobbar heltid och den som är t.ex. pensionär. Långkok efter jobbet innerbär middag nästan vid läggdags. Inte direkt mysigt.  Och för den som har småbarn som lägger sig tidigt blir långkok efter jobbet en svår ekvation att få ihop..... Dygnet har ju bara 24 h
--------------------
Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|