CITAT (Åsa @ mälardalen zon 2,13-03-2004, 23:05)
Efter avhärdning borde du kunna plantera ut dem på våren-försommaren när risken för frost är över (glöm inte skydda plantorna ifall du har gott om rådjur, harar, kaniner i området) .
Det är nog inte så stor chans att det blir stora delikatessäpplen, vid frösådd brukar man ofta få äpplen som är mera åt lite vildare slag. Men man kan använda fröplantorna som grundstam eller så kan man låta träden växa upp till träd och sedan ympa in godare sorter ifall det inte vart några goda äpplen på trädet.
Hurpass härdigt trädet blir är också en fråga, tog du frön från ett svenskt äpple blir fröplantorna oftast hyfsat härdiga jämfört med ifall man tar frukt från ett land som har ett mycket mildare klimat än vad sverige har.
CITAT (Cilla @ 14-03-2004, 18:58)
Utländska frösådder brukar ha sämre härdighet än svenska, och kärnsådder från södra Sverige brukar inte klara nordligt klimat osv - men det finns exempel på frösådder från Granny Smith som klarat också stränga vintrar och torra vårar i Stockholmstrakten.
Som med alla andra frösådder av äpple och päron blir frukterna inte desamma som i det trädet kärnorna kom ifrån, eftersom varje kärna är ett resultat av två föräldrar.
Men på en frösådd kan man så småningom ympa in andra sorter, och hoppas på att underlaget (roten, stammen och det övriga man ev sparar) klarar sig.
Varför skriver man i stort sett samma sak som någon annan?