Min första hink färdigjäst bokashi var klar i januari. Jag testade tre varianter 1- blanda med jord i en 10-liters hink med lock, ställt i garaget där det är ca. 8-10 grader 2- blanda med jord i en 20-liters tomatkruka, lämnat i växthuset 3- dumpa resten i en tom kogödsel påse, lämnat i växthuset
Gjorde samma sak med bokashi hink #2..
Det var nog för kallt i garaget, det hade inte hänt så mycket fram till mars, men jorden i första 10-liters hink med lock verkligen stank (luktade illa). Hade den inne nån vecka, men det luktade illa fast locket var på. Dumpade i kökslandet. Fick veta senare att det var nog för blöt i hinken. Jag la tidningspapper övers i hink nr 2 att samla upp fukten, funkar bättre.
20-liters krukorna hade för lite jord, och bokashin var för kompakt, så det hade inte hänt mycket där heller. Under mars jag blandade i mer jord, och en månad senare började jag använda jorden, fast med en hel del klumpar kvar. Jag silade bort klumparna att använda jord för tomat omplantering, det kanske behövdes inte.
Nu avviker jag lite från ämnet :-) (om vintern) Jag hade fått rotlöss i balkonglådan jag hade sallat i, och rotlöss ska ha dött vid minusgrader. Jag hade lådan i växthuset, men det var kanske för mild vintern (Stockholmsområde). Jorden i balkonglådan var fullt med rotlöss, visste inte vad jag skulle göra med jorden (slänga i soptunnan??) så jag provade blanda med bokashi i en hink med lock. Tänkte att den syra bokashi ska "pickle" dom rackarna. Jag tror att det funkade.... Syns inga levanda rotlöss i jorden i alla fall, i hinken.
Nu testar jag att göra samma sak med rotogräs :-) Jag återkommer om resultaten om en månad eller två!
|