Jag har groddat mycket i mina dar, och aldrig kommit på tanken att HEMMA-odlade groddar skulle kunna bära smitta. Jag är övertygad om att det är de industriella odlingarna som det kan bli problem på.
Jag tar en stor glasburk, typ största rödbets- eller gurkburken, blötlägger fröna i den över en natt först, för att de ska svälla upp. En-två matskedar frön ger en hel burk groddar.
Dagen därpå spänner jag ett tunt tyg över mynningen (nylonnät, tyllgardintyg ell.dyl.) -fäster med gummisnodd runt 'halsen'. Detta nät får vara på plats tills groddarna är färdiga.
Häller ut vattnet genom tyget och låter burken stå i diskstället upponed tills det mesta vatten runnit ut- max en timme.
Ställer sedan burken med de fuktiga fröna i mörkt skåp.
Tar ut burken 1-2 ggr per dag, spolar i vatten och sköljer fröna, ställer i torkställ en stund, o sen in i mörkret igen. Silduken på hela tiden.
Fortsätter så tills groddarna är lagom långa, varierar efter sort.
Sista dagen får burken stå i ett ljust fönster, så groddarna blir lite gröna.
När det är dags att 'skörda', tar jag bort silduken, häller alla groddarna i en jätteskål (eller tvättfat) med svalt vatten. Rör om runt runt, så att mycket av de lösa fröskalen lossnar. De sjunker till botten, likaså de frön som inte grott. Groddarna flyter.
Lyfter upp de fina skotten i ett annat kärl med lock och förvarar sen i kylskåp. De brukar inte räcka så många dagar, vi äter dem i snabb takt. Men jag tror nog att de håller sig fräscha upp till en vecka.
Det kritiska är att KOMMA IHÅG att spola genom burken absolut varje dag. Glömmer man någon dag, kan det vara kört, många groddar dör om de torkar. Likaså finns mögel-risken om man inte sköljer.
Lycka till!
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|