Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Sockerärter, Kan de frysas?
          spacepingo
          Inlägg 20-07-2012, 19:15
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 299
          Medlem sedan:
          16-03-2008
          Medlem nr: 14 665



          Hej

          Kan man frysa sockerärter? Om man kan det måste de förvällas först och i så fall hur gör man?


          --------------------
          Mimmi

          Odlar i gränslandet mellan zon 2, 3 och 4
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 6)
          Eva i Skåne
          Inlägg 20-07-2012, 19:33
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          Absolut så kan du frysa dom men du ska förvälla dom en kort stund först. Om det är tunna baljor med icke utvecklade ärter tror jag ½ minut räcker, inte mer än 1 min i alla fall.

          Koka upp vatten med lite salt och när det kokar lägg i ärtskidorna för en kort stund. Häll upp i ett durkslag och spola med kallt vatten. När dom kallnat kan du frysa in i lagom stora förpackningar.
          Du förlorar den spröda känslan av förvällningen, men dom blir bra till mat eller i en sallad. Fryser du utan att förvälla blir dom sämre, blöta och slankiga när du töar upp.
           
          Citera
          niggle
          Inlägg 20-07-2012, 23:23
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 459
          Medlem sedan:
          28-10-2009
          Medlem nr: 26 668



          Jag fryser mina utan att förvälla.
          Varför ska man förvälla?
          Jag fryser kål och broccoli också utan att förvälla.

          Jag tycker bara att det lätt blir överkokt och förlorar smak.
           
          Citera
          kerstinbern
          Inlägg 21-07-2012, 04:01
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 940
          Medlem sedan:
          23-04-2011
          Medlem nr: 42 015



          CITAT (niggle @ 20-07-2012, 23:23) *
          Jag fryser mina utan att förvälla.
          Varför ska man förvälla?
          Jag fryser kål och broccoli också utan att förvälla.

          Jag tycker bara att det lätt blir överkokt och förlorar smak.



          Så fort man har skördat något så omvandlas sockret i grönsakerna till stärkelse, det påverkar smaken negativt för många grönsaker. Det är extra viktigt för grönsaker som t ex ärtor, bönor och majs. Om man fryser dem så går visserligen de enzymatiska reaktionerna långsammare, men det blir definitivt bättre resultat om man stoppar alla enzymatiska reaktioner genom en mycket kort förvällning.

          När t ex ärtor skördas kommersiellt så har de extremt bråttom, skördetröskan töms och ärtorna skall mycket snabbt köras till fabriken för att sköljas, förvällas och snabbfrysas (det är viktigt att nedfrysningen också går fort, så att det inte bildas stora iskristaller).

          För att kyla snabbt efter förvällningen kan man lägga dem i isvatten.
           
          Citera
          spacepingo
          Inlägg 21-07-2012, 09:25
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 299
          Medlem sedan:
          16-03-2008
          Medlem nr: 14 665



          blomma.gif Tackar för svar!


          --------------------
          Mimmi

          Odlar i gränslandet mellan zon 2, 3 och 4
           
          Citera
          niggle
          Inlägg 21-07-2012, 09:55
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 459
          Medlem sedan:
          28-10-2009
          Medlem nr: 26 668



          CITAT (kerstinbern @ 21-07-2012, 05:01) *
          Så fort man har skördat något så omvandlas sockret i grönsakerna till stärkelse, det påverkar smaken negativt för många grönsaker. Det är extra viktigt för grönsaker som t ex ärtor, bönor och majs. Om man fryser dem så går visserligen de enzymatiska reaktionerna långsammare, men det blir definitivt bättre resultat om man stoppar alla enzymatiska reaktioner genom en mycket kort förvällning.

          När t ex ärtor skördas kommersiellt så har de extremt bråttom, skördetröskan töms och ärtorna skall mycket snabbt köras till fabriken för att sköljas, förvällas och snabbfrysas (det är viktigt att nedfrysningen också går fort, så att det inte bildas stora iskristaller).

          För att kyla snabbt efter förvällningen kan man lägga dem i isvatten.

          Jag ska prova.
          Jag hade majs tidigare och frös in utan förvällning, med lyckat resultat.

          Vad sägs om broccoli, då?
           
          Citera
          kerstinbern
          Inlägg 21-07-2012, 11:26
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 940
          Medlem sedan:
          23-04-2011
          Medlem nr: 42 015



          Majs bör ätas inom 1h efter att de skördats! Att förvälla och frysa majs blir aldrig lika bra som färsk, men är ändå bättre än att bara frysa direkt (den frysta majs du kan köpa är ALLTID förvälld!)


          Och det är ingen skillnad på broccoli, den skall förvällas i vatten eller i vattenånga

          http://www.allotment.org.uk/recipes/storin...urplus-freezing
          http://nchfp.uga.edu/how/freeze/broccoli.html
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 07-08-2025, 01:34
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon