Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Degjäsning.
          uno
          Inlägg 26-03-2004, 08:06
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 310
          Medlem sedan:
          06-11-2002
          Medlem nr: 256



          m.a.a tidigare inlägg fick jag lust att baka matbröd. Nu till min fråga:

          Jag tycker det är svårt att få degen att jäsa och tänkte att jag kanske kunde lägga degen i elgroddlådan. Ni vet den där lådan som Villab har.
          Med locket på och med ca 28-30 grader i, borde det väl jäsa ganska bra.
          Vad tror ni om detta?


          --------------------
          unozon1-2
           
          Citera
          2 sidor V   1 2 >  
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          solkatten
          Inlägg 26-03-2004, 08:21
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 445
          Medlem sedan:
          31-12-2003
          Medlem nr: 2 640



          Låter inte alls tokigt, du kan ju också tappa upp varmt vatten i diskhon och sätta ner degbunken.


          --------------------
          Karlskrona, Blekinge, Zon 1
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 26-03-2004, 08:31
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Jag tycker att matbröd blir smakrikare om man använder mindre mängder jäst och jäser vid lägre temperatur och längre tid . Johan Sörbergs nya bok "Riddarbageriets bröd" är en bra inspirationskälla.
           
          Citera
          Hannele
          Inlägg 26-03-2004, 09:37
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 9 732
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 22



          CITAT (KURT @ 26-03-2004, 08:31)
          Jag tycker att matbröd blir smakrikare om man använder mindre mängder jäst och
          jäser vid lägre temperatur och längre tid .

          Korrekt!
          Gärna en liten 'surdeg' som fått stå ett par dagar.
          Ger saftigt och smakrikt bröd. Typ ungerskt bröd.
          Även baguetter blir bättre med liten surdeg.


          http://hem.passagen.se/solovetski/brod.htm


          --------------------
          Carpe Diem. Fånga dagen.

          Ta ingen skit, tjejer! Grynet
           
          Citera
          Fenja
          Inlägg 26-03-2004, 10:31
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 11 272
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 892



          Grädda grovt matbröd i lergryta är helt suveränt!!
          Mvh
          Fenja


          --------------------
          "För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud.
          Det har katten aldrig glömt."
           
          Citera
          pejori
          Inlägg 26-03-2004, 16:09
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 19 528
          Medlem sedan:
          12-01-2004
          Medlem nr: 2 682



          jag brukar jäsa mina degar i ugnen med svag värme, det blir utmärkt. laugh.gif laugh.gif laugh.gif rolleyes.gif


          --------------------
          Den grövsta form av mobbning är, att kalla sina meningsmotståndare mobbare.
          Bor i zon 2
           
          Citera
          myskmadra
          Inlägg 26-03-2004, 17:51
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 647
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 895



          Ännu lite tips smile.gif Kolla att ingredienserna (mjöl etc) är rumsvarma innan du sätter igång. Viktigt med rätt temperatur på jässpadet (använd termometer). Elgroddlåda vet inte jag vad det är? Låter ju jättebra med den gosiga värmen............
          Hälsar en annan bagare rolleyes.gif


          --------------------
          "brukar är inte alltid"
           
          Citera
          pepparmynta
          Inlägg 26-03-2004, 23:44
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 290
          Medlem sedan:
          13-02-2004
          Medlem nr: 2 814



          CITAT (Fenja @ 26-03-2004, 10:31)
          Grädda grovt matbröd i lergryta är helt suveränt!!
          Mvh
          Fenja


          Det måste jag prova, brödet bör verkligen bli saftigt och mustigt i smaken genom att det "stängs inne" i lergrytan!
          Använder du något specielt recept?


          --------------------
          Pepparmynta
          Omnia mea mecum porto -"Allt som är mitt bär jag med mig"
           
          Citera
          Betty
          Inlägg 27-03-2004, 01:17
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 14 536
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 14



          CITAT (pejori @ 26-03-2004, 16:09)
          jag brukar jäsa mina degar i ugnen med svag värme, det blir utmärkt. laugh.gif  :lol:  :lol:  :rolleyes:

          Så gör jag också numera, jag sprayar dessutom ugnen med vatten (blomspruta) så att det blir lite fuktig värme, min son tipsade om den metoden - han är bagare. smile.gif


          --------------------
          Norrbottenskusten zon 5-6



           
          Citera
          Liastar
          Inlägg 29-03-2004, 04:50
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 55
          Medlem sedan:
          28-02-2004
          Medlem nr: 2 900



          nejnej, "fuskning" av jäsningen är inte bra. Bröd SKA ta lång tid att jäsa och ska inte skyndas på genom att värma. Om det absolut inte vill jäsa så har förmodligen jästpartiklarna dött av för låg/hög värme på degvätskan.

          Kan tipsa om att grädda bröd i vanliga teracottakrukor, blir gott bröd som dessutom har snygg form rolleyes.gif
           
          Citera
          uno
          Inlägg 02-04-2004, 11:21
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 310
          Medlem sedan:
          06-11-2002
          Medlem nr: 256



          CITAT (Liastar @ 29-03-2004, 05:50)
          nejnej, "fuskning" av jäsningen är inte bra. Bröd SKA ta lång tid att jäsa och ska inte skyndas på genom att värma. Om det absolut inte vill jäsa så har förmodligen jästpartiklarna dött av för låg/hög värme på degvätskan.

          Kan tipsa om att grädda bröd i vanliga teracottakrukor, blir gott bröd som dessutom har snygg form rolleyes.gif

          menar Du blomkrukor?


          --------------------
          unozon1-2
           
          Citera
          Fenja
          Inlägg 02-04-2004, 15:22
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 11 272
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 892



          Hej Pepparmynta!
          Jag gör ofta surdegar och bakar med grovt- och fintrågmjöl och en gnutta vete. Bara vatten som degspad, söta med honung och ha gärna i solrosfrön, nötter och annat gott! Maila mig om du vill ha ett par grundrecept.
          Mvh
          Fenja


          --------------------
          "För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud.
          Det har katten aldrig glömt."
           
          Citera
          annchapanncha
          Inlägg 02-04-2004, 15:22
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 161
          Medlem sedan:
          24-05-2003
          Medlem nr: 1 506



          När jag gick på lanthushållskola, på den gamla goda (!) tiden, så jäste vi brödet i en plast påse, jag minns inte varför med jag minns att det funkade.

          Nu har jag fått ett recept på jättegott matbröd och det skall inte alls jäsa förrän det skall gräddas.

          Sen använder jag torrjäst, och termometer, MYCKET bra.

          Om ni vill kan ni få receptet enl. nedan:

          1dl vetekli
          1dl vetekross
          1dl rågkross
          1dl russin
          1dl linfrö
          1dl solrosfrön
          1dl lingonsylt
          1msk salt
          4dl kokande vatten

          Blanda alla torra ingredienser, häll på kokande vatten.
          Låt stå minst ett dygn. Eller två.

          Koka upp 5 dl vatten, och häll i blandningen. Kolla temperaturen, två påsar torrjäst, blanda, blanda. Häll på vetemjöl, c:a 13 dl.
          Gör en smidig deg. Gör 4 st bullar på en plåt. Ställ i kall ugn. Sätt på ugnen på 225 grader, och när lampan har slocknat grädda ytterligare en stund.
          Det är så olika hur lång tid det tar efter lampan har slocknat, men man får gå på känn litegrann.

          GOTTIGOTT

          Lycka Till.


          --------------------
          Annchapanncha
           
          Citera
          Lajo
          Inlägg 02-04-2004, 20:14
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 129
          Medlem sedan:
          03-11-2003
          Medlem nr: 2 514



          Hallå på er bagare.

          Jag bakar allt mitt bröd själv och kan bara konstatera att det blir både roligare och lättare att baka matbröd ju mer man bakar. Dessutom kan man använda alla möjliga slattar att baka med.

          Det här är vad jag tror....
          Om degen inte jäser beror det antagligen på att du har för varm degvätska, eller för mycket mjöl i degen så degen blir för kompakt. Kan också bero på att du inte bearbetar degen tillräckligt. Glutenet i mjölet bildar trådar i degen som håller ihop det hela.

          Kavring tex med skållat mjöl och surdeg låter jag jäsa i kylen över natten. Även vanligt vitt bröd får mer smak om det får jäsa långsamt.
          /Lasse
           
          Citera
          pepparmynta
          Inlägg 03-04-2004, 10:52
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 290
          Medlem sedan:
          13-02-2004
          Medlem nr: 2 814



          CITAT (Fenja @ 02-04-2004, 16:22)
          Hej Pepparmynta!
          Jag gör ofta surdegar och bakar med grovt- och fintrågmjöl och en gnutta vete. Bara vatten som degspad, söta med honung och ha gärna i solrosfrön, nötter och annat gott! Maila mig om du vill ha ett par grundrecept.
          Mvh
          Fenja

          Då bakar jag surdegsbröd! laugh.gif tongue.gif


          --------------------
          Pepparmynta
          Omnia mea mecum porto -"Allt som är mitt bär jag med mig"
           
          Citera
          Fenja
          Inlägg 03-04-2004, 11:35
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 11 272
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 892



          Så sant... wacko.gif
          Fenja


          --------------------
          "För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud.
          Det har katten aldrig glömt."
           
          Citera
          annchapanncha
          Inlägg 04-04-2004, 12:32
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 161
          Medlem sedan:
          24-05-2003
          Medlem nr: 1 506



          Jag vill gärna ha gundrecept på surdeg.

          Den mata man sen och spar en klutt till nästa bak ...eller? tongue.gif


          --------------------
          Annchapanncha
           
          Citera
          Liastar
          Inlägg 04-04-2004, 19:45
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 55
          Medlem sedan:
          28-02-2004
          Medlem nr: 2 900



          Uno: ja precis, vanliga teracottakrukor som man har tex blommor i. enda man behöver tänka på är att sätta igen hålet i botten och att krukan inte skall vara för liten. Finns gott om såna gamla recept. Sen finns det ju tex Kubb, bröd som du "kokar" i en gryta... tex Upplandskubben är väldans god :-)
           
          Citera
          annchapanncha
          Inlägg 06-04-2004, 13:11
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 161
          Medlem sedan:
          24-05-2003
          Medlem nr: 1 506



          Upplandskubben, tänk den var åxå på lanthushållskola, på den gamla goda (?) tiden.

          Hur var det nu med surdeg, är det nån som har ett bra recept???


          --------------------
          Annchapanncha
           
          Citera
          Liastar
          Inlägg 06-04-2004, 13:13
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 55
          Medlem sedan:
          28-02-2004
          Medlem nr: 2 900



          hehe ja jag vet inte, jag hittar massa roliga brödrecept i världens bästa kokbok jag hittade. Hmm surdeg, kanske kan hitta ett rececpt i Riddarbageriets brödbok....
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-07-2025, 23:58
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon