|
Degjäsning. |
|
|
|
26-03-2004, 08:06
|

Medlem
Antal inlägg: 1 310
Medlem sedan: 06-11-2002
Medlem nr: 256

|
m.a.a tidigare inlägg fick jag lust att baka matbröd. Nu till min fråga:
Jag tycker det är svårt att få degen att jäsa och tänkte att jag kanske kunde lägga degen i elgroddlådan. Ni vet den där lådan som Villab har. Med locket på och med ca 28-30 grader i, borde det väl jäsa ganska bra. Vad tror ni om detta?
--------------------
unozon1-2
|
|
|
|
2 sidor
1 2 >
|
 |
Svar
(1 - 19)
|
26-03-2004, 08:21
|

Medlem
Antal inlägg: 445
Medlem sedan: 31-12-2003
Medlem nr: 2 640

|
Låter inte alls tokigt, du kan ju också tappa upp varmt vatten i diskhon och sätta ner degbunken.
--------------------
Karlskrona, Blekinge, Zon 1
|
|
|
|
|
26-03-2004, 08:31
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
Jag tycker att matbröd blir smakrikare om man använder mindre mängder jäst och jäser vid lägre temperatur och längre tid . Johan Sörbergs nya bok "Riddarbageriets bröd" är en bra inspirationskälla.
|
|
|
|
|
26-03-2004, 09:37
|

Medlem
Antal inlägg: 9 732
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 22

|
CITAT (KURT @ 26-03-2004, 08:31) Jag tycker att matbröd blir smakrikare om man använder mindre mängder jäst och jäser vid lägre temperatur och längre tid . Korrekt! Gärna en liten 'surdeg' som fått stå ett par dagar. Ger saftigt och smakrikt bröd. Typ ungerskt bröd. Även baguetter blir bättre med liten surdeg. http://hem.passagen.se/solovetski/brod.htm
--------------------
Carpe Diem. Fånga dagen.
Ta ingen skit, tjejer! Grynet
|
|
|
|
|
26-03-2004, 10:31
|

Medlem
Antal inlägg: 11 272
Medlem sedan: 27-02-2004
Medlem nr: 2 892

|
Grädda grovt matbröd i lergryta är helt suveränt!! Mvh Fenja
--------------------
"För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud. Det har katten aldrig glömt."
|
|
|
|
|
26-03-2004, 16:09
|
Medlem
Antal inlägg: 19 528
Medlem sedan: 12-01-2004
Medlem nr: 2 682

|
--------------------
Den grövsta form av mobbning är, att kalla sina meningsmotståndare mobbare. Bor i zon 2
|
|
|
|
|
26-03-2004, 17:51
|
Medlem
Antal inlägg: 647
Medlem sedan: 27-02-2004
Medlem nr: 2 895

|
Ännu lite tips  Kolla att ingredienserna (mjöl etc) är rumsvarma innan du sätter igång. Viktigt med rätt temperatur på jässpadet (använd termometer). Elgroddlåda vet inte jag vad det är? Låter ju jättebra med den gosiga värmen............ Hälsar en annan bagare
--------------------
"brukar är inte alltid"
|
|
|
|
|
26-03-2004, 23:44
|

Medlem
Antal inlägg: 290
Medlem sedan: 13-02-2004
Medlem nr: 2 814

|
CITAT (Fenja @ 26-03-2004, 10:31) Grädda grovt matbröd i lergryta är helt suveränt!! Mvh Fenja Det måste jag prova, brödet bör verkligen bli saftigt och mustigt i smaken genom att det "stängs inne" i lergrytan! Använder du något specielt recept?
--------------------
Pepparmynta Omnia mea mecum porto -"Allt som är mitt bär jag med mig"
|
|
|
|
|
27-03-2004, 01:17
|

Medlem
Antal inlägg: 14 536
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 14

|
CITAT (pejori @ 26-03-2004, 16:09) jag brukar jäsa mina degar i ugnen med svag värme, det blir utmärkt.  :lol: :lol: :rolleyes: Så gör jag också numera, jag sprayar dessutom ugnen med vatten (blomspruta) så att det blir lite fuktig värme, min son tipsade om den metoden - han är bagare.
--------------------
Norrbottenskusten zon 5-6
|
|
|
|
|
29-03-2004, 04:50
|

Medlem
Antal inlägg: 55
Medlem sedan: 28-02-2004
Medlem nr: 2 900

|
nejnej, "fuskning" av jäsningen är inte bra. Bröd SKA ta lång tid att jäsa och ska inte skyndas på genom att värma. Om det absolut inte vill jäsa så har förmodligen jästpartiklarna dött av för låg/hög värme på degvätskan. Kan tipsa om att grädda bröd i vanliga teracottakrukor, blir gott bröd som dessutom har snygg form
|
|
|
|
|
02-04-2004, 11:21
|

Medlem
Antal inlägg: 1 310
Medlem sedan: 06-11-2002
Medlem nr: 256

|
CITAT (Liastar @ 29-03-2004, 05:50) nejnej, "fuskning" av jäsningen är inte bra. Bröd SKA ta lång tid att jäsa och ska inte skyndas på genom att värma. Om det absolut inte vill jäsa så har förmodligen jästpartiklarna dött av för låg/hög värme på degvätskan. Kan tipsa om att grädda bröd i vanliga teracottakrukor, blir gott bröd som dessutom har snygg form  menar Du blomkrukor?
--------------------
unozon1-2
|
|
|
|
|
02-04-2004, 15:22
|

Medlem
Antal inlägg: 11 272
Medlem sedan: 27-02-2004
Medlem nr: 2 892

|
Hej Pepparmynta! Jag gör ofta surdegar och bakar med grovt- och fintrågmjöl och en gnutta vete. Bara vatten som degspad, söta med honung och ha gärna i solrosfrön, nötter och annat gott! Maila mig om du vill ha ett par grundrecept. Mvh Fenja
--------------------
"För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud. Det har katten aldrig glömt."
|
|
|
|
|
02-04-2004, 15:22
|

Medlem
Antal inlägg: 161
Medlem sedan: 24-05-2003
Medlem nr: 1 506

|
När jag gick på lanthushållskola, på den gamla goda (!) tiden, så jäste vi brödet i en plast påse, jag minns inte varför med jag minns att det funkade.
Nu har jag fått ett recept på jättegott matbröd och det skall inte alls jäsa förrän det skall gräddas.
Sen använder jag torrjäst, och termometer, MYCKET bra.
Om ni vill kan ni få receptet enl. nedan:
1dl vetekli 1dl vetekross 1dl rågkross 1dl russin 1dl linfrö 1dl solrosfrön 1dl lingonsylt 1msk salt 4dl kokande vatten
Blanda alla torra ingredienser, häll på kokande vatten. Låt stå minst ett dygn. Eller två.
Koka upp 5 dl vatten, och häll i blandningen. Kolla temperaturen, två påsar torrjäst, blanda, blanda. Häll på vetemjöl, c:a 13 dl. Gör en smidig deg. Gör 4 st bullar på en plåt. Ställ i kall ugn. Sätt på ugnen på 225 grader, och när lampan har slocknat grädda ytterligare en stund. Det är så olika hur lång tid det tar efter lampan har slocknat, men man får gå på känn litegrann.
GOTTIGOTT
Lycka Till.
--------------------
Annchapanncha
|
|
|
|
|
02-04-2004, 20:14
|
Medlem
Antal inlägg: 129
Medlem sedan: 03-11-2003
Medlem nr: 2 514

|
Hallå på er bagare.
Jag bakar allt mitt bröd själv och kan bara konstatera att det blir både roligare och lättare att baka matbröd ju mer man bakar. Dessutom kan man använda alla möjliga slattar att baka med.
Det här är vad jag tror.... Om degen inte jäser beror det antagligen på att du har för varm degvätska, eller för mycket mjöl i degen så degen blir för kompakt. Kan också bero på att du inte bearbetar degen tillräckligt. Glutenet i mjölet bildar trådar i degen som håller ihop det hela.
Kavring tex med skållat mjöl och surdeg låter jag jäsa i kylen över natten. Även vanligt vitt bröd får mer smak om det får jäsa långsamt. /Lasse
|
|
|
|
|
03-04-2004, 10:52
|

Medlem
Antal inlägg: 290
Medlem sedan: 13-02-2004
Medlem nr: 2 814

|
CITAT (Fenja @ 02-04-2004, 16:22) Hej Pepparmynta! Jag gör ofta surdegar och bakar med grovt- och fintrågmjöl och en gnutta vete. Bara vatten som degspad, söta med honung och ha gärna i solrosfrön, nötter och annat gott! Maila mig om du vill ha ett par grundrecept. Mvh Fenja Då bakar jag surdegsbröd!
--------------------
Pepparmynta Omnia mea mecum porto -"Allt som är mitt bär jag med mig"
|
|
|
|
|
03-04-2004, 11:35
|

Medlem
Antal inlägg: 11 272
Medlem sedan: 27-02-2004
Medlem nr: 2 892

|
Så sant... Fenja
--------------------
"För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud. Det har katten aldrig glömt."
|
|
|
|
|
04-04-2004, 12:32
|

Medlem
Antal inlägg: 161
Medlem sedan: 24-05-2003
Medlem nr: 1 506

|
Jag vill gärna ha gundrecept på surdeg. Den mata man sen och spar en klutt till nästa bak ...eller?
--------------------
Annchapanncha
|
|
|
|
|
04-04-2004, 19:45
|

Medlem
Antal inlägg: 55
Medlem sedan: 28-02-2004
Medlem nr: 2 900

|
Uno: ja precis, vanliga teracottakrukor som man har tex blommor i. enda man behöver tänka på är att sätta igen hålet i botten och att krukan inte skall vara för liten. Finns gott om såna gamla recept. Sen finns det ju tex Kubb, bröd som du "kokar" i en gryta... tex Upplandskubben är väldans god :-)
|
|
|
|
|
06-04-2004, 13:11
|

Medlem
Antal inlägg: 161
Medlem sedan: 24-05-2003
Medlem nr: 1 506

|
Upplandskubben, tänk den var åxå på lanthushållskola, på den gamla goda (?) tiden.
Hur var det nu med surdeg, är det nån som har ett bra recept???
--------------------
Annchapanncha
|
|
|
|
|
06-04-2004, 13:13
|

Medlem
Antal inlägg: 55
Medlem sedan: 28-02-2004
Medlem nr: 2 900

|
hehe ja jag vet inte, jag hittar massa roliga brödrecept i världens bästa kokbok jag hittade. Hmm surdeg, kanske kan hitta ett rececpt i Riddarbageriets brödbok....
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|