Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Mat med utgånget datum, Hur gör ni med den?
          Christa
          Inlägg 14-01-2013, 16:44
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          Skulle var intressant att få höra hur ni hanterar mat med utgånget datum. Ni som spar den till den faktiskt blir dålig - hur länge brukar den hålla sig?

          Jag använde mjölk igår som hade bäst före 31/12 och den var helt ok.
           
          Citera
          3 sidor V   1 2 3 >  
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          hattstugan
          Inlägg 14-01-2013, 17:02
          Länk hit: #2


          Moderator
          Antal inlägg: 21 592
          Medlem sedan:
          19-12-2009
          Medlem nr: 27 097




          Luktar och smakar! Finns ingen anledning att slänga mat/dryck bara för att bäst före datum är passerat!

          Vi slänger på tok för mycket fullt ätbar mat i det här landet!
           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 14-01-2013, 17:13
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          Bäst-före-datum är inte mycket att bry sig om. Kött ska man vara försiktig med förstås men jag kan inte begripa vad det är för vits med datum på t.ex. socker, ris eller knäckebröd. Jag köper Åsens mjölk som inte är homogeniserad, den har blivit dålig en enda gång under alla år och det var när jag var bortrest. Ändå är det svårt att göra av med 2l och den står ibland för varmt.
          Ägg behöver inte ens förvaras i kylen sägs det, fast jag gör det i alla fall och det ökar hållbarheten ytterligare. Äggen från mina egna höns spar jag tills de är 2 månader gamla, då är de aldrig dåliga. Två gånger måste det ha varit en osynlig spricka i ägget och då blev de dåliga mycket tidigare.
          Grädde blir det klumpar i men den är inte dålig för det. Yoghurt har jag nog aldrig varit med om att det blivit dåligt, men däremot kvarg en gång, den verkade må bra och luktade gott men det skar sig när jag blandade den med citron så jag slängde den för säkerhets skull. Möglig ost slänger jag fast jag har hört att man kan skära bort men det vågar jag inte. Allt som inte är mögligt men gammalt eller tveksamt går till hönsen. De får inte mycket matrester här!
          Te och kaffe tappar arom, då får man ta lite mer. Jag har bakat med uråldrigt mjöl, men både bakegenskaper och vitamininnehåll försämras nog, för till surdeg ska man ta färskt mjöl och det måste ju betyda något.
          Svenskarna har saker i kylskåpet som inte ska vara där: olivolja, honung, bananer... Gammal honung förresten, den kristalliserar och kan bli stenhård.



          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
          Monarda
          Inlägg 14-01-2013, 17:21
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 4 644
          Medlem sedan:
          06-03-2005
          Medlem nr: 5 125



          Jag är nog lite nojig och använder inget där datum passerats och det åker ut till skatorna. Men jag har aldrig förstått varför hårdost ska ha ett bäst före så det struntar jag faktisk i.
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 14-01-2013, 17:34
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (Myosotis @ 14-01-2013, 17:13) *
          Bäst-före-datum är inte mycket att bry sig om. Kött ska man vara försiktig med förstås men jag kan inte begripa vad det är för vits med datum på t.ex. socker, ris eller knäckebröd. Jag köper Åsens mjölk som inte är homogeniserad, den har blivit dålig en enda gång under alla år och det var när jag var bortrest. Ändå är det svårt att göra av med 2l och den står ibland för varmt.
          Ägg behöver inte ens förvaras i kylen sägs det, fast jag gör det i alla fall och det ökar hållbarheten ytterligare. Äggen från mina egna höns spar jag tills de är 2 månader gamla, då är de aldrig dåliga. Två gånger måste det ha varit en osynlig spricka i ägget och då blev de dåliga mycket tidigare.
          Grädde blir det klumpar i men den är inte dålig för det. Yoghurt har jag nog aldrig varit med om att det blivit dåligt, men däremot kvarg en gång, den verkade må bra och luktade gott men det skar sig när jag blandade den med citron så jag slängde den för säkerhets skull. Möglig ost slänger jag fast jag har hört att man kan skära bort men det vågar jag inte. Allt som inte är mögligt men gammalt eller tveksamt går till hönsen. De får inte mycket matrester här!
          Te och kaffe tappar arom, då får man ta lite mer. Jag har bakat med uråldrigt mjöl, men både bakegenskaper och vitamininnehåll försämras nog, för till surdeg ska man ta färskt mjöl och det måste ju betyda något.
          Svenskarna har saker i kylskåpet som inte ska vara där: olivolja, honung, bananer... Gammal honung förresten, den kristalliserar och kan bli stenhård.


          Ja bananer i kylen är ingen hit. Olivolja kan vi inte ha i kylen för då rinner den inte. Honung däremot har jag i kylen för den kan jäsa ibland och jag har honung som stått sedan 2005.

          Är kvarg och keso samma sak? Keson brukar bli översyrad när den stått öppnad för länge men jag brukar äta den ändå. Så länge den luktar ok så är det nog ingen fara.

          När det gäller mjöl är jag lite osäker. Som du skriver så skall det ju vara färskt egentligen och en del menar att man skall mala det själv. Vi har faktiskt funderat på att köpa en handdriven kvarn. Jag brukar i alla fall sticka ner näsan så fort jag öppnar påsen och luktar det härsket så slänger jag det. Ris luktar också härsket när det blir för gammalt. När det gäller riset kanske det egentligen räcker att skölja det ordentligt.

          Torkade ärter och bönor verkar dock hålla sig i evighet.

          Gammalt neskaffe kan det som väv i. Är det någon som vet vad det är?

          CITAT (Monarda @ 14-01-2013, 17:21) *
          Jag är nog lite nojig och använder inget där datum passerats och det åker ut till skatorna. Men jag har aldrig förstått varför hårdost ska ha ett bäst före så det struntar jag faktisk i.


          Oöppnade hårdostar brukar hålla sig långt efter utgånget datum. Jag såg massor av helt fina hårdostar som slängts en gång. Sorgligt att se.
           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 14-01-2013, 18:18
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          CITAT (Christa @ 14-01-2013, 17:34) *
          Är kvarg och keso samma sak?

          Nej, kvarg är kvarg wink.gif Keso (som väl egentligen är ett varumärke) är ju så där grovkornigt sick.gif

          Kvarg

          CITAT
          Kvarg är färskost av surmjölk, koagulerad med mjölksyrebakterier, till skillnad från cottage cheese, som är färskost av vanlig mjölk, koagulerad med löpe.



          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
          malcolm
          Inlägg 14-01-2013, 18:20
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 20 052
          Medlem sedan:
          18-05-2010
          Medlem nr: 30 311



          Jag låter lukt, smak och syn avgöra vad som skall kastas, mögelprickar på hårdost hyvlar jag bara bort om det inte äfr för mycket men osten som blir kvar använder jag sedan till gratänger och liknande. "Gammal" mjölk brukar fungera till matlagning och bakning om den inte är allt för gammal. Fisk är jag dock noggrannare med för där märks det verkligen om det gått över bäst före.
           
          Citera
          andersen
          Inlägg 14-01-2013, 18:32
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 4 130
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 51



          Jag skiljer på bäst före, och sista förbrukningsdagen, dvs kött, fisk, som har sista förbrukningsdagen som har passerat äter jag inte av, men mat med bäst före som har passerat smakar jag och luktar jag av, och äter om det smakar och luktar bra.


          --------------------
          Problemet är inte de onda människorna
          utan de goda människornas tystnad. Martin Luther King.


          Oerhörda summor har lämnat välfärdssystemen genom de skattelättnader som nu genomförs och inte många opponerar sig. Gunilla T.

          Att inte cykla är att gå för långt.

          Redigerat av andersen: Idag, 45929 gånger.
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 14-01-2013, 18:49
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Här slängs inget eftersom jag äter upp maten innan den blivit för gammal eller dålig. Handlar bara en gång i månaden och så fryser jag ner det som inte går åt första veckan.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Gita
          Inlägg 14-01-2013, 18:54
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 5 162
          Medlem sedan:
          20-11-2006
          Medlem nr: 8 833



          CITAT (Christa @ 14-01-2013, 16:44) *
          Skulle var intressant att få höra hur ni hanterar mat med utgånget datum. Ni som spar den till den faktiskt blir dålig - hur länge brukar den hålla sig?

          Jag använde mjölk igår som hade bäst före 31/12 och den var helt ok.

          Det är väl bara att låta lukt, smak och sunt förnuft avgöra, eller hur?
          Gita
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 14-01-2013, 18:59
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (Gita @ 14-01-2013, 18:54) *
          Det är väl bara att låta lukt, smak och sunt förnuft avgöra, eller hur?
          Gita


          När det gäller kött är jag nog lite feg fast jag har vid flera tillfällen varit med om att kött luktat illa när det varit flera dagar kvar till sista förbrukningsdag.

          Är det ok att äta även köttfärs om den passerat datumet men luktar gott? Det sägs ju att köttfärs är extra känsligt.

          En handlare där jag bodde tidigare slängde all köttfärs som han inte lyckats sälja samma dag som han malt det men det tyckte jag var att gå till överdrift.
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 14-01-2013, 19:05
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (Christa @ 14-01-2013, 18:59) *
          När det gäller kött är jag nog lite feg fast jag har vid flera tillfällen varit med om att kött luktat illa när det varit flera dagar kvar till sista förbrukningsdag.

          Är det ok att äta även köttfärs om den passerat datumet men luktar gott? Det sägs ju att köttfärs är extra känsligt.

          En handlare där jag bodde tidigare slängde all köttfärs som han inte lyckats sälja samma dag som han malt det men det tyckte jag var att gå till överdrift.


          Köttfärs är känsligt ja. Har du ingen frys.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          andersen
          Inlägg 14-01-2013, 19:09
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 4 130
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 51



          CITAT (Christa @ 14-01-2013, 18:59) *
          När det gäller kött är jag nog lite feg fast jag har vid flera tillfällen varit med om att kött luktat illa när det varit flera dagar kvar till sista förbrukningsdag.

          Är det ok att äta även köttfärs om den passerat datumet men luktar gott? Det sägs ju att köttfärs är extra känsligt.

          En handlare där jag bodde tidigare slängde all köttfärs som han inte lyckats sälja samma dag som han malt det men det tyckte jag var att gå till överdrift.


          Handlaren får inte sälja köttfärs som sista förbrukningsdagen har passerat, och jag TROR att butiksmalet kött har två dagars stämpling, så det kan nog vara svårt att sälja andra dagen.


          --------------------
          Problemet är inte de onda människorna
          utan de goda människornas tystnad. Martin Luther King.


          Oerhörda summor har lämnat välfärdssystemen genom de skattelättnader som nu genomförs och inte många opponerar sig. Gunilla T.

          Att inte cykla är att gå för långt.

          Redigerat av andersen: Idag, 45929 gånger.
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 14-01-2013, 19:15
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (andersen @ 14-01-2013, 19:09) *
          Handlaren får inte sälja köttfärs som sista förbrukningsdagen har passerat, och jag TROR att butiksmalet kött har två dagars stämpling, så det kan nog vara svårt att sälja andra dagen.


          fel...

          Redigerat av *Stintan*: 14-01-2013, 19:15


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          andersen
          Inlägg 14-01-2013, 19:27
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 4 130
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 51



          CITAT (*Stintan* @ 14-01-2013, 19:15) *
          fel...


          Vad är fel?


          --------------------
          Problemet är inte de onda människorna
          utan de goda människornas tystnad. Martin Luther King.


          Oerhörda summor har lämnat välfärdssystemen genom de skattelättnader som nu genomförs och inte många opponerar sig. Gunilla T.

          Att inte cykla är att gå för långt.

          Redigerat av andersen: Idag, 45929 gånger.
           
          Citera
          mamamaggan
          Inlägg 14-01-2013, 20:18
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 15 810
          Medlem sedan:
          11-11-2003
          Medlem nr: 2 558



          Luktar och smakar . En del saker , typ kött , köttfärs , fisk och skaldjur , är jag mer noggrann med .


          --------------------
          Mälardalen zon 2 - 3

          Att känna skuld är att vara human
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 14-01-2013, 20:26
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (andersen @ 14-01-2013, 19:27) *
          Vad är fel?


          Ångrade mig bara flirting.gif


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 14-01-2013, 20:28
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (*Stintan* @ 14-01-2013, 20:26) *
          Ångrade mig bara flirting.gif


          Ööööh?
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 14-01-2013, 20:41
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          CITAT (Christa @ 14-01-2013, 20:28) *
          Ööööh?


          Vadå öhhh?? Råkade klicka på skickaknappen utan att jag skrivit något, ett feluppskick alltså.


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          gnon49
          Inlägg 14-01-2013, 20:50
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 4 721
          Medlem sedan:
          19-07-2008
          Medlem nr: 17 660



          Beror nog på vad det är för mat. Kött o köttfärs av alla de slag åker alltid direkt i frysen efter inköp. Pålägg hinner inte bli gammalt hos mig. Bröd tar jag fram ur frysen för dagsbehovet. Slänger ytters sällan någonting. Sist tror jag det var några tomater. Annars köper jag enbart frysta grönsaker i storpack. Halva priset för varor som är nära sista bästföre köper jag en hel del av. Handlar bara en gång i veckan.


          --------------------
          Odlar i zon 2-3 utanför Uddevalla

          Den bästa huvudkudden har ett positivt innehåll.
           
          Citera

          3 sidor V   1 2 3 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 28-07-2025, 00:07
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon