Hej vänner och tack för ert engagemang! Jag kommer att kunna vara på forumet lite mindre en tid framöver. Oljan kladdar sig in också i ens tid. Vi lever i oljeklickar och har dem numera överallt; på bryggor, bptar, linor, kläder, inomhus och utomhus, där vi går och där vi står. På ön har satts upp röda skyltar där barn och hundar varnas för att gå på stränderna, och på stigarna klickas olja av oss alla och saneringspersonal.
Ön ligger i anslutning till Stockholms ekologiska park. Vi har ett 500 m långt vassparti som sticker ut i vattnet, och ca 300 meter brett som har landfäste i ett vilt skogsparti med mycket död ved (= rikt insekts- och fågelliv). I denna vassrugge slaktar havsörnen och fiskgjusen sina byten om vintern varje dag, och här häckar otaliga arter och mängder av sjöfåglar. Området är ornitologiskt intressant och är det mest artrika nära stan, förutom att det är till stor glädje för oss som bor här.
Denna vassrugge tog emot värsta smällen när oljeutsläppet kom. Idag är vassen oljeindränkt i ett 4-5 meter brett bälte runt om (=över 1 km sträcka). Genom detta bälte vadar fågel när de ska in till sina bon längre in i vassmarken.
Vi har oljeskadad fågel överallt och hittar död skäggdopping, knipa, gräsand flytande vid stränderna, och svanarna ägnar all sin tid åt att försöka få bort oljefläckar. De har övergivit sina bon och måsar dyker ned och attackerar äggen. Området som brukar vara vid fullt häckningsliv, full av fågelröster av allehanda slag och omöjlig att närma sig på grund av alla fågelruvande par, är idag helt tyst och öde.
Längs vassruggen jobbar personal med maskinklippning och manuell sanering. det är ett mycket mödosamt arbete och olja sprids under saneringsarbetet också. Stora länsar försöker spänna av för att inte oljan ska spridas.
Men olja är lömsk. den letar sig in överallt och lägger sig också som skimmer över vattenytan om morgnarna.
Svandammen där våra 3-4 grodarter och 2 paddarter lägger sin rom är som förtvinad. Rommen är 10% av vad den brukar vara och många döda yngel syns i ytan. Döda vuxna grodor vid strandkanterna längs ön ligger kvar sedan flera dagar - i vanliga fall äts döda grodor snabbt upp av andra djur.
Vi jobbar frenetiskt med att få snabb sanering utförd, detta jobb är alldeles för stor för att vi ska klara den själva. Och vi jobbar med att få hjälp av biologisk expertis för att få hjälp att tolka det vi ser och få råd om hur vi i övrigt kan begränsa skadorna på djurlivet och stötta det som efter sanering kan komma tillbaka i år.
Det går framåt, men det är många möten och många oändliga timmar i oljiga miljöer som annars är så vackra.
Naturen är stark och den är tålmodig, vill reparera sig. Men den här gången måste vi hjälpa till, för området är redan utsatt och sårbart i sin närhet till huvudstaden och tål inte hur mycket påfrestning osm helst.
Själva tål vi öbor illa att se oljeskadade djur plågas. Så vi kämpar vidare och kommer att göra allt vi kan för att hjälpa fågel- och grodliv att komma tillbaka.
Men det blir mindre tid över för odla.nu...
--------------------
|