Det är så här att passisar har extremt hårt skal. Detta är moder Naturs fiffiga sätt att se till att itne alla frön gror på en gång!
Då försöker ju vi människor lura fröna allt vi orkar - bl a blötläggning i te, vatten apelsinjuice etc - vi filar och vi sandpapprar etc etc allt för att beveka det hårda skalet. Man gör faktiskt samma sak med köldperioderna - bevekar fröet att det ahr gått en 'årstid'
Apelsinjuice är en rättså kul grej, jag hörde om den för första ggr på en amerikansk speciallista för passisar - det som de flesta verkar ha missat i upprepnngarna är att det skall vara rättså ljummen apelsinsaft
Men te och t o m väldigt utspädd syra har använts med framgång. Kombinera detta med köldperioder så gror de så måningom. Själv har jag funnit gibberelinsyra hemskt bra att använda p sega passisfrön - men det är välan en annan tråd det .-)
Hälsar ingrid