Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Recept på lavendelgelé önskas
          CallEva på Öland
          Inlägg 21-07-2004, 20:41
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 247
          Medlem sedan:
          05-10-2003
          Medlem nr: 2 406



          Hej bland dropparna.
          Lavendeln blommar för fullt...
          Har någon provat göra gele på denna vackra växt?


          Calle på Ön där dropparna faller tätt
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 5)
          Fenja
          Inlägg 22-07-2004, 01:33
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 11 272
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 892



          Jag skulle tro att du kan använda detta recept till Lavendelgele också:

          Rosensylt
          450 g doftande röda eller rosa rosenblad
          5 ½ dl vatten
          5 ½ dl socker
          pressad saft av 2 citroner
          1 msk rosenvatten

          Rensa bort den inre vita delen av blombladen. Skölj och låt bladen rinna av. Koka upp vattnet i en tjockbottnad gryta. Sänk värmen så vattnet sjuder och lägg i bladen. Blandningen bubblar upp så grytan kan bara vara halvfull. Sjud ca 5 minuter tills bladen mjuknat. Tillsätt socker och citron. Koka upp och sjud 30 minuter, rör då och då. Häll i rosenvattnet när blandningen tjocknat.
          Låt bubbelkoka tills ytan blir skummig. Låt geléet svalna lite.
          Häll upp på rena burkar och sätt på lock.
          Mvh
          Fenja


          --------------------
          "För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud.
          Det har katten aldrig glömt."
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 22-07-2004, 05:13
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (Fenja @ 22-07-2004, 02:33)
          Jag skulle tro att du kan använda detta recept till Lavendelgele också:

          Rosensylt
          450 g doftande röda eller rosa rosenblad
          5 ½ dl vatten
          5 ½ dl socker
          pressad saft av 2 citroner
          1 msk rosenvatten

          Rensa bort den inre vita delen av blombladen. Skölj och låt bladen rinna av. Koka upp vattnet i en tjockbottnad gryta. Sänk värmen så vattnet sjuder och lägg i bladen. Blandningen bubblar upp så grytan kan bara vara halvfull. Sjud ca 5 minuter tills bladen mjuknat. Tillsätt socker och citron. Koka upp och sjud 30 minuter, rör då och då. Häll i rosenvattnet när blandningen tjocknat.
          Låt bubbelkoka tills ytan blir skummig. Låt geléet svalna lite.
          Häll upp på rena burkar och sätt på lock.
          Mvh
          Fenja

          Hur blir det sylt eller gelé av det när det inte innehåller pektin?
           
          Citera
          CallEva på Öland
          Inlägg 22-07-2004, 06:39
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 247
          Medlem sedan:
          05-10-2003
          Medlem nr: 2 406



          Tack Fenja!
          Värt ett försök...



          Calle på Ön utan regn
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 22-07-2004, 06:52
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Jag tycker att de flesta recept innehåller tillsatt pektin:

          http://whatscookingamerica.net/LavenderJelly.htm
          http://earthnotes.tripod.com/lavender.htm
          http://www.recipegoldmine.com/canning/canning174.html
          http://www.gourmed.gr/greek-recipes/show.a...eid=17&arid=372

          Ev skulle man kunna tänka sig att göra gelé av något bär som naturligt inte har så dominerande smak men som innehåller naturligt pektin (vita vinbär?) och sedan smaksätta med lavendel.
           
          Citera
          Fenja
          Inlägg 22-07-2004, 10:29
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 11 272
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 892



          Kurt!
          Det brukar geléa sig på grund av den långa kokningstiden, man gör ett geléprov innan man häller upp. Rosor innehåller uppenbarligen lite naturligt pektin. Men givetvis kan man tillsätta extra pektin om man vill vara på den säkra sidan. Pektinsocker kan användas liksom Certo.
          Mvh
          Fenja


          --------------------
          "För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud.
          Det har katten aldrig glömt."
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 06-08-2025, 03:39
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon