Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Havtornsylt...., gott eller??
          råse-marie
          Inlägg 10-08-2004, 07:30
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 182
          Medlem sedan:
          10-04-2004
          Medlem nr: 3 210



          Fick en burk en hel påse med en massa gott av en kompis igår bl.a havtornsylt men jag har aldrig smakat på det unsure.gif vad har man det till?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 8)
          Betty
          Inlägg 10-08-2004, 07:45
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 14 536
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 14



          Vitamindessert med havtorn
          Pajdeg:
          10 Digestivekex
          75 g smör
          Fyllning:
          2 ½ dl Kelda vaniljsås
          Havtornssylt - lättkokta havtorn och socker efter eget tycke.

          Krossa kexen, eller stöt dem i mortel. Mixa smulorna med smör. Tryck ut
          degen i en form och förgrädda 5 minuter i 200 grader. Låt svalna.
          Fyll därefter formen med hårt vispad vaniljvisp och havtornssylt.
          Ställ formen i frysen några timmar. Tina lite före servering.
          Garnera gärna med havtornsbär och sikta över florsocker.

          eller...

          Friterad camembert med havtornssylt

          eller...

          HAVTORNSSORBET (6 - 8 port)
          6 dl vatten
          4 dl socker
          2 dl havtornssylt eller marmelad
          saft av en citron
          färsk citronmeliss

          Koka upp vatten och socker och låt kallna. Blanda i havtornssylten och citronsaften. Frys i glassmaskin eller i en form i frysen i minst 4 timmar. Garnera med blad av färsk citronmeliss.

          Bara fantasin sättert gränser... smile.gif

          De här inläggen platsar bättre i receptavdelningen egentligen... rolleyes.gif


          --------------------
          Norrbottenskusten zon 5-6



           
          Citera
          Mia, zon 3
          Inlägg 11-08-2004, 07:07
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 1 491
          Medlem sedan:
          13-05-2004
          Medlem nr: 3 603



          Jag köpte också havtornssylt i sommar..... gott i fil, på scones, på våfflor etc. Sambon gjorde smoothie/milkshake också, så nu är sylten snart slut. smile.gif
          Har funderat på att plantera havtorn - någon som har erfarenheter?
           
          Citera
          Marie
          Inlägg 12-08-2004, 11:31
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 28
          Medlem sedan:
          09-11-2002
          Medlem nr: 307



          Ja havtornssylt kan man använda som annan sylt, och fördelen är (i alla fall när man gör den själv) att den har så kraftig smak att man bara behöver lite lite till filen eller var man nu använder den. Jättegod tycker jag! Och supernyttig, antioxidanter och vitaminer!

          När man odlar behöver man en han-och en honbuske för att få bär. Annars är det inget märkvärdigt med odlingen. Bären är lite tålamodsprövande att plocka förstås...ett och ett plockas de, och busken har taggar...det är inte konstigt att sylt och marmelad av havtorn är så dyr att köpa...
           
          Citera
          Mia, zon 3
          Inlägg 12-08-2004, 13:05
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 1 491
          Medlem sedan:
          13-05-2004
          Medlem nr: 3 603



          Hur är det med jordmån, läge osv? Hur höga blir buskarna? Har aldrig ens sett en "live"..... Kan man äta bären råa, eller är det som slånbär att man måste tillaga dem?
           
          Citera
          Cilla
          Inlägg 12-08-2004, 15:20
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 9 115
          Medlem sedan:
          04-11-2002
          Medlem nr: 126



          Buskarna ser ut som silvriga olivbuskar. Jag tycker de är mycket dekorativa.



          Bären kan man inte få för många av, jag tycker de är de bästa bär som finns. Man kan njuta dem som råa och ha dem ungefär som hallon som dekoration, till glass, till fruktsallader, på tårtor, pajer mm. Man kan mosa dem och ha dem till samma ändamål som t ex... hallon. Man kan råröra dem och ha dem som lingon. Man kan göra den mest underbara juice av den. Att koka bären tycker jag verkar vara onödigt men säkert blir marmeladen god. Bären innehåller mängder av C-vitamin och andra nyttigheter.



          Svåra att plocka utan att sticka sig och utan att klämma sönder dem, men det går när man fått upp lite teknik.

          Havtorn växer vild längst kusterna i nästan hela landet, även i Norrland.
          Den vill växa utan konkurrens från andra växter, men gör den det klarar den alla möjliga torra och omöjliga jordar, samt blåst. Sol vill den ha också, det är ingen skuggväxt.

          Jag har ett område 7 x 10 meter som nu är upptagen av byggmaterial. Torrt som tusan strax invid stranden. Där ska det så småningom bli ett havtorns"fält".


          --------------------
           
          Citera
          Mia, zon 3
          Inlägg 25-08-2004, 12:42
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 491
          Medlem sedan:
          13-05-2004
          Medlem nr: 3 603



          MÅSTE de stå torrt, eller tål de fuktigare plats? Sätter de massor med rotskott eller håller de sig "på mattan"? Frågvis...... smile.gif
           
          Citera
          Maria R
          Inlägg 29-08-2004, 18:28
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 195
          Medlem sedan:
          16-08-2004
          Medlem nr: 4 290



          Ja, tyvärr -de skjuter kraftiga rotskott som bryter igenom asfalt tom!
          Som buske får den en höjd på 3-6 meter och en bredd på 2-6 meter.

          Men jag håller med -den är så otroligt snygg!

          Mvh, Maria R
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 30-08-2004, 07:20
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          För kommerciell odling har man provat att klippa av grenar, frysa dem och sedan skaka av bären!
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 05-08-2025, 01:23
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon