Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Slånbärssaft- saftens RR, snart är det dags
          netaave
          Inlägg 01-09-2004, 21:45
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Till varje kg (ca 1,5 l) frostnupna slånbär
          1 l vatten

          6 dl socker och 1 gr bensonat/l avrunnen saft.

          Rensa och skölj bären, lägg dem i en hink eller annat kärl som tål kokande vatten.
          Dag 1: Koka upp vattnet och häll det över bären, täck och låt stå svalt till nästa dag.
          Dag 2: Häll av saften, koka upp den och häll tillbaks över bären, täck och låt stå svalt till nästa dag
          Dag 3: upprepa
          Dag 4: sila bären, mät och koka upp saften
          rör ner sockret och koka upp på nytt
          Skumma
          Tillsätt bensonat utrörd i lite av saften
          Häll upp i rena varma flaskor ända upp till kanten, eller brk för frysning.
          Förvara saftflaskor mörkt och svalt


          --------------------


           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 9)
          trygve
          Inlägg 12-09-2004, 21:08
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2
          Medlem sedan:
          12-09-2004
          Medlem nr: 4 467



          Mina föräldrar gjorde både slånbärssaft och -likör när jag var, men jag kommer inte ihåg om jag gillade saften. Nu tänker jag pröva själv. När ungefär är bären mogna i Stockholmstrakten?
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 12-09-2004, 22:48
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (trygve @ 12-09-2004, 22:08)
          Mina föräldrar gjorde både slånbärssaft och -likör när jag var, men jag kommer inte ihåg om jag gillade saften. Nu tänker jag pröva själv. När ungefär är bären mogna i Stockholmstrakten?

          När dom är mörkt blå och släpper lätt efter första frosten.
          Du kan också lägga dem i frysen, om du vill plocka dom tidigare.

          SLÅNBÄRSLIKÖR


          God likör kan man göra av slånbär. Men liksom till saft ska det vara mogna och ha fått en frostknäpp – på busken eller i frysen.
          2 liter slånbär fylls på flaskor. Bekvämast sådana med vid öppning. Stick gärna bären med en gaffel, så att skalen pickas.
          Häll sedan på okryddat brännvin så det täcker. 1 flaska ( 75 cl ) kan gå åt. Låt det sedan stå 4 veckor.
          Koka sedan socker, vatten och kryddor till en simmig lag.

          LAG:
          ½ kg strösocker
          2 ½ dl vatten
          ¼ vaniljstång
          1 bit kanel
          1 tsk anis
          5-10 kryddnejlikor

          Låt lagen kallna, sila den därefter, sila även bort bären från spriten.
          Rör om då och då under ½ timme.
          Häll likören på flaskor och lagra dem 2-3 månader.


          --------------------


           
          Citera
          KURT
          Inlägg 13-09-2004, 05:51
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (trygve @ 12-09-2004, 22:08)
          Mina föräldrar gjorde både slånbärssaft och -likör när jag var, men jag kommer inte ihåg om jag gillade saften. Nu tänker jag pröva själv. När ungefär är bären mogna i Stockholmstrakten?

          Vänta till första nattfrosten (en bit in i oktober), man kan slå ner dem med en kratta. Även om man gör saften på bär som utsatts för frost så tycker jag att den blir alltför kärv.

          http://www.odla.nu/artiklar/slanbar.shtml
           
          Citera
          trygve
          Inlägg 13-09-2004, 20:48
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 2
          Medlem sedan:
          12-09-2004
          Medlem nr: 4 467



          Tack för tipsen. Likörreceptet låter gott!
          tongue.gif
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 13-09-2004, 23:01
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Om du gör "min" slånbärssaft så blir den absolut inte kärv, det garanterar jag.


          --------------------


           
          Citera
          Gunvor Nilsson
          Inlägg 15-09-2004, 18:14
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 439
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 19



          CITAT (KURT @ 13-09-2004, 06:51)
          Även om man gör saften på bär som utsatts för frost så tycker jag att den blir alltför kärv.

          Kurt, jag instämmer med netaave att om du följer receptet så kan saften INTE bli kärv!!!

          Jag gjorde en tavla ett år och KOKADE bären också tillsammans med vattnet/saften och det blev ju katastrof! Då blev det kärvt (och beskt) jag hade glömt att det bara var vätskan man skulle koka upp.

          Slånbärssaft är favoriten här hemma. Tyvärr ser det ut som om "mina" slånsnår inte ger så mycket bär i år sad.gif

          /Gunvor


          --------------------
          user posted image
           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 15-09-2004, 20:57
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Skulle kanske prova att göra slånbärssaft, det verkar finnas bär i Göteborgstrakten. Beträffande bären så är dom helt omöjliga att äta direkt, även efter frost. Det räcker att man biter lite så skrynklar munnen ihop sig som ett russin. Dock inte för min svägerska. Hon kan äta färska slånbär som godis, även knappt mogna. Hon måste sakna vissa smaklökar.


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 15-09-2004, 22:17
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (Gossen Ruda @ 15-09-2004, 21:57)
          Skulle kanske prova att göra slånbärssaft, det verkar finnas bär i Göteborgstrakten. Beträffande bären så är dom helt omöjliga att äta direkt, även efter frost. Det räcker att man biter lite så skrynklar munnen ihop sig som ett russin. Dock inte för min svägerska. Hon kan äta färska slånbär som godis, även knappt mogna. Hon måste sakna vissa smaklökar.

          Ja visst är det konstigt att så sura, kärva bär kan ge så god saft.
          En gång för många år sedan glömde vi koka upp saften sista vändan. Jag tror den stod ett par dar och det hade börjat jäsa lite. PANIK!
          Vad gör man, jo ner till färgaffären och köpte jästnärsalt och annat för vintillverkning, i med socker, och så satte vi vin på det.

          Det blev ett otroligt gott dessertvin, vi lät det mogna ett par år.

          Har sedan försökt nåt år att sätta vin igen, men det har absolut inte blivit bra, så nu gör vi på sin höjd lite likör, och saft förstås. Men jag tycker inte saften blir god om man lägger bären i frysen, nej de ska frysa i sin egen miljö då blir det bäst, det är min personliga åsikt.


          --------------------


           
          Citera
          netaave
          Inlägg 17-10-2004, 21:46
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Nuuu är det dags! Ut och plocka ni som bor söder om Dalälven, högre upp lär dom inte finnas.


          --------------------


           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 11-08-2025, 09:31
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon