Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Är det någon som mjölksyrar grönsaker?
          KURT
          Inlägg 30-09-2004, 06:51
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Jag undrar om det är någon som mjölksyrar grönsaker? Jag efterlyser inget recept (det finns det ju gott om på nätet om inte annat). Jag undrar bara om det görs överhuvudtaget numera?

          Jag har inte hört någon som gör det och tycker egenligen att det är lite konstigt. Jämför man med hur man tar hand om bär och frukt så är det ju betydligt mera arbetsamt att koka sylt än det är att mjölksyra grönsaker.

          Men jag misstänker att de egenligen inte har funnits någon tradition i Sverige att mjölksyra grönsaker, de grönsaker som odlades traditionellt i Sverige kunde man oftast förvara ändå i jordkällare och liknande.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 10)
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 30-09-2004, 16:29
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Jag har testat iår med att mjölksyra bönor men det är inget jag brukar göra, normalt oftast så förväller jag och fryser in.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          ylle
          Inlägg 30-09-2004, 17:29
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 182
          Medlem sedan:
          05-05-2004
          Medlem nr: 3 516



          Jag mjölksyrar västeråsgurkor varje höst. Det blir kanongott.
           
          Citera
          myskmadra
          Inlägg 30-09-2004, 20:57
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 647
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 895



          Jag har syrat gurkor i år. De verkar bli bra. Annars brukar jag prova göra surkål, syrade röbetor mm. En del blir bra, annat inte......... Experimentslustan driver en vidare........


          --------------------
          "brukar är inte alltid"
           
          Citera
          Ljusalfheim
          Inlägg 30-09-2004, 22:33
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 308
          Medlem sedan:
          08-03-2003
          Medlem nr: 869



          Jag gör en lab på surkål (mjölksyrajäsning) i skolan...

          vi hade 1.5% salt i lösning för att täcka vitkål som sedan låts stå (ska analyseras nästa vecka). Brukar man använda en sådan saltlag?


          --------------------
          Martin, Umeå

          Tycker du om Orkidéer?
          En hemsida om hur du med enkla medel mikroförökar tropiska orkidéer (frösådd, kloning, etcetera).
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 01-10-2004, 07:12
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (Ljusalfheim @ 30-09-2004, 23:33)
          Jag gör en lab på surkål (mjölksyrajäsning) i skolan...

          vi hade 1.5% salt i lösning för att täcka vitkål som sedan låts stå (ska analyseras nästa vecka). Brukar man använda en sådan saltlag?

          1.5% salt är normalt, och kål tillhör det säkraste att syra.

          I östeuropa syrar man ofta blandningar av olika sorters grönsaker (+ ev äpplen), just blandningen av olika sorters grönsaker gör syrningen säkrare, mjölksyrabakterierna får en mera sammansatt blandning av kolhydrater att växa på. Även om man "bara" gör surkål, så blandar man i allmänhet i åtminstonde lök + kryddor.
           
          Citera
          Susanna
          Inlägg 25-11-2004, 15:44
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 278
          Medlem sedan:
          13-05-2003
          Medlem nr: 1 399



          Hej!

          Jag upptäckte precis att jag hade tre vitkålshuvuden som låg och pöste i landet. De verkar fullt användningsbara. Kan någon berätta mer exakt hur man gör surkål? Vad krävs mer än vatten och salt? Hur länge ska den lagras och i vilken temperatur etc.

          Hälsningar
          Susanna


          --------------------
          Susanna
          (med fritidshus i zon 1)
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 25-11-2004, 20:57
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Surkål är mjölksyrajäst vitkål. Är en gammal rätt och mycket vanlig i Tyskland. Passar bra till bland annat korv. Hur göra

          Ta bort stocken på ett vitkålshuvud. Bäst att använda är kålen som finns i affären på sensommaren, hösten
          Strimla därefter vitkålen i fina strimlor
          Lägg ett lager strimlorna i botten på ett speciellt keramikkrus eller ett träkärl
          Varva med strö salt på, ca 1msk för ett kg kål
          Stöt kålen så att den saftar sig
          Häll ett par matskedar surmjölk över
          Lägg en handduk över och lägg en tallrik över så att kålen tryck ner i lagen (häll på vatten om lagen inte täcker)
          Låt stå i två veckor (rumstemp)
          Klar att äta. Är den för sur kan man spola kålen i kallt vatten innan förtäring


          --------------------


           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 26-11-2004, 00:42
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Hur mjölksyrar man grönsaker?
          Köper man mjölksyra någonstans?
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 26-11-2004, 06:52
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (Christoffer @ 26-11-2004, 00:42)
          Hur mjölksyrar man grönsaker?
          Köper man mjölksyra någonstans?

          Nej mjölksyran bildas vid anaerob jäsning, tex enligt recept ovan. Det är alltså bakterier som finns naturligt på grönsakerna som växter och jäser grönsakerna. Läs mera utförligt med recept i boken:

          Mjölksyrejäsning av grönsaker

          av Annelies Schöneck

          Finns på endel bibliotek och i antikvariat. Andra exempel på mjölksyrade produkter (förutom mejerivaror) är tex saltgurka och isterband.
           
          Citera
          Susanna
          Inlägg 26-11-2004, 10:19
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 278
          Medlem sedan:
          13-05-2003
          Medlem nr: 1 399



          Hej Kurt!

          Tack för beskrivning av hur man gör! Nu ska jag pröva. Min man som är från Österrike blir säkert lycklig om jag lyckas!

          Susanna


          --------------------
          Susanna
          (med fritidshus i zon 1)
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 24-07-2025, 17:44
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon