Pepparkaksälg är mums
1,8 kg benfri älgstek
1-2 tsk salt
2 vitlöksklyftor
2 msk margarin
lite vatten
3 krm svartpeppar
3 krm riven muskot
3 krm kanel
3/4 krm kryddnejlika
3 dl vispgrädde
3 dl gräddfil
2 msk vetemjöl
1 msk smör
Bry köttet. Vispa ur pannan med lite vatten och sila upp 1 dl steksky.
Blanda kryddorna i en liten skål
Späcka köttet med vitlök och gnid in kryddblandningen. Spara lite till såsen.
Blanda grädde, gräddfil och sky. Låt steken puttra i detta ca 1,5 h. tills den är 75-77 grader.
Ta upp och svep steken i folie
Arbeta samman smör och mjöl till en liten boll.
Vispa ner den i gräddfilssåsen
Koka ca 5 minuter
Smaka av, tillsätt lite sparad kryddblandning om så önskas.
Fryst kött bör tinas ca 3 timmar före tillagning.
TJälaknul, den kan man gärna servera med creme fraich blandat med hjortronsylt, mums, eller med lite blåbärsaioli
/Åsa