Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Älgkött, någon som har recept?
          Yin o Yang
          Inlägg 11-11-2004, 10:22
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 113
          Medlem sedan:
          28-09-2004
          Medlem nr: 4 545



          I går packade min gubbe och jag 50 kg älgkött och stoppade i frysarna (som går för högtryck) tongue.gif . Det är första gången vi fått chansen att köpa älgkött och nu letar jag febrilt efter recept wink.gif . Mina kokböcker (och de är ganska många) ger inte så mycket hjälp sad.gif , men kanske finns det någon här som har bra recept. Jag är tacksam för alla typer av recept eftersom det handlar om så mycket olika slags köttdelar inkl färs (28 kg!!! laugh.gif ).


          --------------------
          Marianne, zon 3

          När man står med båda fötterna på jorden har man oftast bilen på verkstaden
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 14)
          Lena i Torslanda
          Inlägg 11-11-2004, 10:30
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 123
          Medlem sedan:
          06-11-2002
          Medlem nr: 250



          Här är en favorit som är utmärkt när man kött i frysen

          Tjälknöl

          1 1/2 kg fryst älgkött.
          Lägg den frysta älgsteken i en ugnsfast form i nedre delen av ugnen i 100 grader.
          Efter ca 2-3 timmar så kan man sticka in en köttermometer, placera den i den köttigaste biten.
          Låt nu köttet stå i ugnen i 12 timmar.
          När termometern visar 60 så är köttet rött, när den visar 70 är den rosa och när den visar 75 ghelt genomstekt.
          Lag till tjälknölen 1 liter vatten, 1 dl salt, 1 tsk socker, 15 krossade enbär, 2 stsk örter, timjan 1 tsk krossad svartpeppar
          Koka upp vattnet till lagen och lägg i alla kryddor koka i fem minuter.
          Lägg det varma köttet i en bunke, häll över den heta lagen, som skall täcka köttet helt.
          Låt stå svalt men övertäckt i fem timmar.
          Ta upp köttet och skär dem i tunna skivor serveras som rostbiff. Man kan frysa in skivor av tjälknöl, men oftast går den åt


          --------------------
          Lena
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 11-11-2004, 10:33
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Färsen kan du använda som nötfärs och den går utmärkt att göra lasagne, köttfärssås, köttfärspajer mm. på. Ska man göra biffar, köttbullar eller liknande kan man blanda med lite fläskfärs om man vill älgfärsen är ju ganska mager.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          CallEva på Öland
          Inlägg 11-11-2004, 10:34
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 247
          Medlem sedan:
          05-10-2003
          Medlem nr: 2 406



          Hej Marianne!
          Håller med Lena om tjälknöl.
          Vi maler mycket som vi gör älgfärsbiffar av, blandar med ev fläskfärs, lök och svamp.
          Älglever är en delikatess
          Rökt älghjärta; lämna in fruset och du får ett kanongott pålägg och plockebitar.
          Du kan förresten röka flera delar.
          Älggryta av delarna "som blir" över..anpassa tiden till djurets ålder


          Calle på Ön som ska hämta sin "älgköttsdel" i morgon
           
          Citera
          Lena i Torslanda
          Inlägg 11-11-2004, 10:36
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 1 123
          Medlem sedan:
          06-11-2002
          Medlem nr: 250



          Svär mor bjöd på en underbar älgpaté. En avlång form kläddes med bacon och i den lades sedan färsen som var blandad med ägg, grädde, svamp och kryddor (vet ej vilka men det kan man väl ta efter tycke och smak) Sedan in i ugnen. Serverades med hasselbackspotatis och mängder med stekt svamp. MUMS vad gott det var rolleyes.gif


          --------------------
          Lena
           
          Citera
          Yin o Yang
          Inlägg 11-11-2004, 10:47
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 1 113
          Medlem sedan:
          28-09-2004
          Medlem nr: 4 545



          Så snabba ni är wub.gif . Allt låter jättegott, så nu sparar jag recepten i min lilla datamapp smile.gif . Fler förslag mottages gärna. Tjälknöl har jag gjort någon gång på oxkött och det blev makalöst gott - säkert är det minst lika gott på älgstek sleep.gif . Patén verkar vara en riktig höjdare!


          --------------------
          Marianne, zon 3

          När man står med båda fötterna på jorden har man oftast bilen på verkstaden
           
          Citera
          cinis74
          Inlägg 11-11-2004, 15:46
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 143
          Medlem sedan:
          27-05-2003
          Medlem nr: 1 539



          Jag använder mitt älgkött precis som nötkött i grytor, wok, stroganof, plankstek (min favvo) och färsen går att använda till allt - biffar, pajer, tacos osv.

          Stekar slänger jag in direkt från frysen på 125 ° och så kryddar jag efter en liten stund när det börjat tina. I med termometer och så klarar den sig själv i några timmar beroende på hur stor steken är. Perfekt bjudmat och busenkelt. tongue.gif biggrin.gif laugh.gif

          Det enklaste är nog att prova sig fram och se vad man tycker är gott. Det enda som jag måste tänka på är att inte steka köttet för länge då det lätt blir torrt eftersom det är mycket magrare än tex nötkött.

          Lycka till!


          --------------------
          Mvh Cina zon VI - V
           
          Citera
          Fenja
          Inlägg 11-11-2004, 16:13
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 11 272
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 892



          Laga i lergryta! Tillsammans med rotfrukter, lök och "viltkryddor" som trattkantareller, enbär, timjan och rosmarin. Gör en gräddig sås av skyn i grytan och njut tillsammans med rönnbärsgelé!
          Mvh
          Fenja


          --------------------
          "För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud.
          Det har katten aldrig glömt."
           
          Citera
          -asno-
          Inlägg 11-11-2004, 16:54
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 411
          Medlem sedan:
          17-03-2004
          Medlem nr: 3 020



          Pepparkaksälg är mums laugh.gif

          1,8 kg benfri älgstek
          1-2 tsk salt
          2 vitlöksklyftor
          2 msk margarin
          lite vatten
          3 krm svartpeppar
          3 krm riven muskot
          3 krm kanel
          3/4 krm kryddnejlika
          3 dl vispgrädde
          3 dl gräddfil
          2 msk vetemjöl
          1 msk smör

          Bry köttet. Vispa ur pannan med lite vatten och sila upp 1 dl steksky.

          Blanda kryddorna i en liten skål

          Späcka köttet med vitlök och gnid in kryddblandningen. Spara lite till såsen.

          Blanda grädde, gräddfil och sky. Låt steken puttra i detta ca 1,5 h. tills den är 75-77 grader.

          Ta upp och svep steken i folie

          Arbeta samman smör och mjöl till en liten boll.

          Vispa ner den i gräddfilssåsen

          Koka ca 5 minuter

          Smaka av, tillsätt lite sparad kryddblandning om så önskas.

          Fryst kött bör tinas ca 3 timmar före tillagning.


          TJälaknul, den kan man gärna servera med creme fraich blandat med hjortronsylt, mums, eller med lite blåbärsaioli


          /Åsa
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 11-11-2004, 23:06
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Tjälknul i rödvin


          1 - 2 kg fryst kött av vilt eller nöt
          7,5 dl vatten
          2,5 dl rödvin
          1/2-1 dl salt
          1 msk torkad körvel
          1 msk torkad timjan
          1 msk torkad rosmarin
          1/2 msk grovmald svartpeppar
          3 vitlöksklyftor, lätt skårade
          1 gul lök, i klyftor


          Sätt ugnen på 75 gr
          Lägg i köttet i långpanna på galler i ca 12 tim till innetempen är ca 68 gr

          Koka upp vatten och rödvin, ta av kastrullen från värmen och lös saltet däri
          Tillsätt kryddor och lök och låt lagen svalna något
          Lägg köttet i en stekpåse och häll över lagen.
          Låt det ligga minst 5 timmar men gärna över natten.

          Örtkryddad tjälknul

          1-1,5 kg fryst kött
          ½ dl salt
          1 gul lök i klyftor
          2 grovt hackade vitlöksklyftor
          ½ msk grovmalen svartpeppar
          1 msk torkat av
          basilika
          dragon
          timjan
          rosmarin
          persilja
          1 l vatten

          Lägg köttet fruset på galler i 75 gr ugn över natten eller ca 12 timmar innetemp på köttet ska vara 68 gr
          Koka upp vattnet och lös upp saltet däri
          tillsätt övriga ingredienser och låt det dra tills det är handvarmt
          Lägg köttet direkt i en stekpåse och häll över lagen, försök få ur så mycket luft som möjligt.
          Låt det ligga minst 5 timmar i lagen, det går också att frysa köttet i lagen.
          Låt köttbiten vila nån timme i kylen innan den skivas tunt.

          Jag brukar skiva på skärmaskin, sen lägger jag skivorna mellan plastfolie, rullar ihop och lägger rullarna i en plastpåse i frysen.
          Sen tinar det fort när man rullar upp den.


          --------------------


           
          Citera
          netaave
          Inlägg 11-11-2004, 23:22
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Älgköttbullar

          600 gr finmald älgfärs
          200 gr fläskfärs
          2 hackade lökar
          3 skivor vitt bröd
          3 dl grädde eller mjölk
          salt, peppar, socker och några droppar soya

          Stek löken mjuk och låt den svalna.
          Kantskär brödet, låt det svälla i grädden minst 10 min
          tillsätt löken i bröd-gräddblandningen och mixa detta
          blanda färserna noga och rör ner detta
          Smaka av med kryddor, socker och soya.
          Låt färsen vila 10 min.
          stek i smör och olja


          --------------------


           
          Citera
          Yin o Yang
          Inlägg 12-11-2004, 08:23
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 1 113
          Medlem sedan:
          28-09-2004
          Medlem nr: 4 545



          TUSEN TACK! för alla fantastiska recept. Jag lovar att testa undan för undan och rapportera smile.gif wub.gif


          --------------------
          Marianne, zon 3

          När man står med båda fötterna på jorden har man oftast bilen på verkstaden
           
          Citera
          annaridell
          Inlägg 12-11-2004, 09:45
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 175
          Medlem sedan:
          12-06-2004
          Medlem nr: 3 838



          Älgfärsbiffar med vitlök i va väldigt gott.
           
          Citera
          zaaritha
          Inlägg 13-11-2004, 22:39
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 9 608
          Medlem sedan:
          31-08-2003
          Medlem nr: 2 237



          Älgskav:
          Skiva en halvtinad köttbit tunt,bryn i traktörpanna.
          Blanda i en strimlad rödlök.
          Blanda i svamp, valfri sort.
          Låt puttra ett tag.
          Krossa rose´peppar o blanda ner, salt o vitpeppar också.
          Krossade enbär.
          Rör ner creme fraiche.
           
          Citera
          estet
          Inlägg 14-11-2004, 02:50
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 1 611
          Medlem sedan:
          02-05-2003
          Medlem nr: 1 308



          Eller älgfilé, rödvinsssås med enbär och potatisgratäng! Gott! smile.gif


          --------------------
          Zon 6
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 31-07-2025, 20:41
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon