Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Oxfile, Hur skall den stekas egetligen?
          Ralf
          Inlägg 19-11-2004, 11:07
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 3 539
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 36



          Var blev ånyo bjuden på resturang och åt kött. Av någon anledning blir man ofta bjuden på oxfile. (fantasielöst... ) Nåväl det går att äta. Men nu kommer min fråga. Hur lite skall man steka köttbiten minst?? Vad säger ni? Vad säger era kokböcker? Ibland när man får köttbiten på sin tallrik så har den stekts in 5 mm. Resten är rött kött. Det känns som om dom lika bra kunde gravat köttbiten.

          Frågan: Hur lite skall man steka oxfile minst??


          --------------------
          Enbart pengar gör ingen lycklig. Man måste också ha aktier, guld och fastigheter.
          Danny Kaye (1913-1987)


          Mitt andra liv.
           
          Citera
          2 sidor V   1 2 >  
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          Lena i Torslanda
          Inlägg 19-11-2004, 11:30
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 123
          Medlem sedan:
          06-11-2002
          Medlem nr: 250



          Helt en fråga om tycke och smak, många gillar ju en riktigt blodig köttbit. Själv tycker jag 2 minuter/sida år lagom för en köttbit på kanske 2 cm tjocklek. Det enklaste tycker jag är att steka den hel och laga färdig i ugn med köttermometer. Bryna den runt om och sedan in i ganska låg temp (125 gr). Då får man enkelt ett kött med den kärna man önskar.


          --------------------
          Lena
           
          Citera
          Yin o Yang
          Inlägg 19-11-2004, 13:51
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 1 113
          Medlem sedan:
          28-09-2004
          Medlem nr: 4 545



          Håller med Lena - det är bästa sättet att få till en riktigt god oxfilé tongue.gif


          --------------------
          Marianne, zon 3

          När man står med båda fötterna på jorden har man oftast bilen på verkstaden
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 19-11-2004, 13:55
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Äter man på resturang bör man ju få möjlighet att välja hur man vill ha den stekt.
           
          Citera
          torvan
          Inlägg 19-11-2004, 14:17
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 717
          Medlem sedan:
          08-03-2004
          Medlem nr: 2 955



          Om det är flera som ska äta brukar jag bryna biffarna först och snabbt ut i kylan på balkongen eller in i kylen. När det är börjar bli dags att äta sätter jag in dom i ugnen på 225 gr i 10 min. Lägg gärna på en skiva chevreost om du gillar det. Det är perfekt att göra så när man har gäster för det kan förberedas långt innan. Vilket är perfekt för mig som får Lützendimma i hela huset när jag steker för jag har ingen fläkt. rolleyes.gif torvan
           
          Citera
          uno
          Inlägg 19-11-2004, 15:32
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 1 310
          Medlem sedan:
          06-11-2002
          Medlem nr: 256



          Oxfilé är en användbar köttbit. Jag köper oftast en hel oxfilé. Gärna från Argentina. Svansdelen och en den tjocka delen, som är lite delad, blir till pytt i panna. Det som nu återstår-mellanbiten gör jag ibland enligt följande: Med en vass kniv skär jag längs med köttet så att det blir en ganska tunn platt bit. Denna fyller jag, så som en rulltårta, med godsaker t.ex en röra på soltorkade tomater och oliver samt kryddor. En smakrik ost kan ibland ingå i fyllningen. Syrliga äpplen piffar upp köttet. Sedan rullar jag ihop köttet, fäster det med tandpetare och bryner det runt om. Ner med biten i lergrytan 175 grader tills köttermometern visar ca 60 grader. Ganska uppskattat.


          --------------------
          unozon1-2
           
          Citera
          annaridell
          Inlägg 19-11-2004, 15:45
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 175
          Medlem sedan:
          12-06-2004
          Medlem nr: 3 838



          edit
           
          Citera
          uno
          Inlägg 19-11-2004, 18:17
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 310
          Medlem sedan:
          06-11-2002
          Medlem nr: 256



          CITAT (annaridell @ 19-11-2004, 15:45)
          Är det nå särskilt med köttet från nya zeeland, förutom att det åkt över halva jorden??  :unsure:

          Ber om överseende med förväxling av land. Jag menade Argentina och har justerat mitt inlägg. Anledningen till att jag köper kött från sydamerikanska djur är flera. Lägre pris och mer smakrikt än svenskt. Djuren går ute och betar året runt. Jag tror inte att de behöver lika mycket kraftfoder och medikament som en svensk ko behöver. Min uppfattning är att produktion av svenkt oxkött bör upphöra. Jordbruksarealerna bör istället användas till kravodlad vegetabil produktion.


          --------------------
          unozon1-2
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 20-11-2004, 15:25
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Hel entricote, oxfilé m.m. jag köper alltid svenskt kött, gärna från ett gårdsslakteri här i närheten, steker jag i ugnen på 175 gr tills den är 60 gr i mitten, sen tar jag ut den och lindar in i folie, så får den vila nån timme ovanpå spisen, då är den perfekt, lite rosa och väldigt saftig.


          --------------------


           
          Citera
          anne-li i olofst...
          Inlägg 20-11-2004, 21:19
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 1 610
          Medlem sedan:
          09-07-2003
          Medlem nr: 1 876



          CITAT (torvan @ 19-11-2004, 14:17)
          Om det är flera som ska äta brukar jag bryna biffarna först och snabbt ut i kylan på balkongen eller in i kylen. När det är börjar bli dags att äta sätter jag in dom i ugnen på 225 gr i 10 min. Lägg gärna på en skiva chevreost om du gillar det. Det är perfekt att göra så när man har gäster för det kan förberedas långt innan. Vilket är perfekt för mig som får Lützendimma i hela huset när jag steker för jag har ingen fläkt. rolleyes.gif torvan

          [QUOTE]
          mmmmmmm. så himla gott det låter, måste nog inventera kylen, fast där är inte roligt idag, det vet jag.....
          Det där med dimma i köket, det får jag alltid trots fläkt, men det värsta är att jag får skridskobana i hallen, det verkar som om fettpartiklar har en speciell landningsbana på just en fläck där,,,,,
          Irriterande när både jag själv och gäster står på öronen.
          Så möjligheten att dels vädra och dels torka golv innan alla kommer är inte fel alls....
          Ska pröva.
          smile.gif
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 20-11-2004, 23:04
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (anne-li i olofstorp @ 20-11-2004, 21:19)
          CITAT (torvan @ 19-11-2004, 14:17)
          Om det är flera som ska äta brukar jag bryna biffarna först och snabbt ut i kylan på balkongen eller in i kylen. När det är börjar bli dags att äta sätter jag in dom i ugnen på 225 gr i 10 min. Lägg gärna på en skiva chevreost om du gillar det. Det är perfekt att göra så när man har gäster för det kan förberedas långt innan. Vilket är perfekt för mig som får Lützendimma i hela huset när jag steker för jag har ingen fläkt. rolleyes.gif torvan

          CITAT
          mmmmmmm. så himla gott det låter, måste nog inventera kylen, fast där är inte roligt idag, det vet jag.....
          Det där med dimma i köket, det får jag alltid trots fläkt, men det värsta är att jag får skridskobana i hallen, det verkar som om fettpartiklar har en speciell landningsbana på just en fläck där,,,,,
          Irriterande när både jag själv och gäster står på öronen.
          Så möjligheten att dels vädra och dels torka golv innan alla kommer är inte fel alls....
          Ska pröva.
          smile.gif

          Dags att rengöra fläkten kanske! biggrin.gif


          --------------------


           
          Citera
          lotta_
          Inlägg 21-11-2004, 00:06
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 1 295
          Medlem sedan:
          10-07-2004
          Medlem nr: 4 048



          CITAT (netaave @ 20-11-2004, 23:04)
          Dags att rengöra fläkten kanske!  :D

          laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif


          --------------------
          lotta_zon 5

          Den som har planterat trädet får sällan smaka frukten.
           
          Citera
          Eva i Skåne
          Inlägg 21-11-2004, 13:42
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          CITAT (uno @ 19-11-2004, 15:32)
          Oxfilé är en användbar köttbit. Jag köper oftast en hel oxfilé. Gärna från Argentina. Svansdelen och en den tjocka delen, som är lite delad, blir till pytt i panna. Det som nu återstår-mellanbiten gör jag ibland enligt följande: Med en vass kniv skär jag längs med köttet så att det blir en ganska tunn platt bit. Denna fyller jag, så som en rulltårta,  med godsaker t.ex en röra på soltorkade tomater och oliver samt kryddor. En smakrik ost kan ibland ingå i fyllningen. Syrliga äpplen piffar upp köttet. Sedan rullar jag ihop köttet, fäster det med tandpetare och bryner det runt om. Ner med biten i lergrytan 175  grader tills köttermometern visar ca 60 grader. Ganska uppskattat.

          Låter gott tongue.gif tongue.gif
          Kanske något att fundera på till jul, då jag tror jag ska skippa julmaten, eller annars till nyår.

          Men du Uno... Pytt i panna på oxfilé... rolleyes.gif Säkert gott, men vilken lyx!!! biggrin.gif
           
          Citera
          lotta_
          Inlägg 21-11-2004, 18:12
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 1 295
          Medlem sedan:
          10-07-2004
          Medlem nr: 4 048



          CITAT (Eva i Skåne @ 21-11-2004, 13:42)
          Men du Uno... Pytt i panna på oxfilé...   rolleyes.gif  Säkert gott, men vilken lyx!!!  :D

          Uno menar säkert biff Rydberg, jättegott!:P

          Ingredienser 4 port.:
          ca 600 g oxfilé, rostas ellermör, utskuren biff
          1 påse (600 g) djupfryst, tärnad potatis
          1 påse (300 g) djupfryst, hackad lök
          ca 50 g smör eller margarin
          salt, svartpeppar
          finhackad persilja

          Att servera till:
          äggulor i skalhalvor
          fransk honungsdijonsenap eller dijonsenap provençale
          HP-sås

          Så här gör du:
          Skär köttet i 1 1/2 cm stora tärningar och putsa bort hinnor och fett.
          Stek potatisen i matfett på inte så stark värme 10-15 minuter, tills den känns mjuk och fått fin färg.
          Salta och peppra.
          Håll potatisen varm under lock.
          Stek löken på rätt svag värme i matfett så att den blir mjuk och glansig, men inte brynt. Häll på någon halvdeciliter vatten och låt det koka in med löken, som därmed inte blir bränd eller får för mycket färg.
          Stek det tärnade köttet hastigt i matfett i het stekpanna. Lägg upp kött, potatistärningar och lökhack var för sig i rader på serveringsfat. Strö lite hackad persilja över. Placera ägg-gulorna i sina skalhalvor i varsin äggkopp.


          Receptet kommer från ICA Kuriren. tongue.gif


          --------------------
          lotta_zon 5

          Den som har planterat trädet får sällan smaka frukten.
           
          Citera
          Gunvor Nilsson
          Inlägg 21-11-2004, 18:13
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 1 439
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 19



          CITAT (Eva i Skåne @ 21-11-2004, 13:42)
          Men du Uno... Pytt i panna på oxfilé...   rolleyes.gif  Säkert gott, men vilken lyx!!!  :D

          Biff Rydberg är en smaskigt god pytt-i-panna! wub.gif

          /Gunvor


          --------------------
          user posted image
           
          Citera
          uno
          Inlägg 22-11-2004, 08:53
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 1 310
          Medlem sedan:
          06-11-2002
          Medlem nr: 256



          Nej, jag menar vanlig pitt i panna med stekt potatis, kött, lök och stekt ägg.
          Viktigt, för mig, att ägget steks på låg värme i rikligt med smör som öses över äggvitan. Naturligtvis skall jag laga Biff Rydberg.


          --------------------
          unozon1-2
           
          Citera
          Berith
          Inlägg 22-11-2004, 08:57
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 15 282
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 18



          CITAT (uno @ 22-11-2004, 08:53)
          Nej, jag menar vanlig pitt i panna med stekt potatis, kött, lök och stekt ägg.

          *huvaligen* ohmy.gif


          laugh.gif laugh.gif laugh.gif


          --------------------
          ----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
           
          Citera
          Ralf
          Inlägg 22-11-2004, 08:58
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 3 539
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 36



          CITAT (uno @ 22-11-2004, 08:53)
          Nej, jag menar vanlig pitt i panna med stekt potatis, kött, lök och stekt ägg.

          sad.gif
          jag får ont mellan benen....


          --------------------
          Enbart pengar gör ingen lycklig. Man måste också ha aktier, guld och fastigheter.
          Danny Kaye (1913-1987)


          Mitt andra liv.
           
          Citera
          lotta_
          Inlägg 22-11-2004, 08:58
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 1 295
          Medlem sedan:
          10-07-2004
          Medlem nr: 4 048



          CITAT (Ralf @ 22-11-2004, 08:58)
          CITAT (uno @ 22-11-2004, 08:53)
          Nej, jag menar vanlig pitt i panna med stekt potatis, kött, lök och stekt ägg.

          sad.gif
          jag får ont mellan benen....

          laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif


          --------------------
          lotta_zon 5

          Den som har planterat trädet får sällan smaka frukten.
           
          Citera
          uno
          Inlägg 22-11-2004, 12:03
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 1 310
          Medlem sedan:
          06-11-2002
          Medlem nr: 256



          Så fel det kan bli. Stor blir skillnad mellan i och y. Bättre vore om felstavningen varit ett u.


          --------------------
          unozon1-2
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 02-09-2025, 14:34
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon