|
Husmanskost, hur många gör det? |
|
|
|
15-02-2005, 12:48
|

Medlem
Antal inlägg: 1 934
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 17

|
Halloj, Undrar hur många av er som lagar riktig hederlig husmanskost lite då och då ett par gånger i månaden.
Typiska husmanskoster är herrgårdsstek,slottstek, kåldolmar, rotmos med fläsk, dillkött, falukorv med pepparotssås, raggmunk,potatisbullar, ärtsoppa, bogbladsstek (finns inte längre kvar med ben, sen några år), kött o grönsakssoppa, spenatsoppa med ägghalvor, lappskojs osv.
--------------------
mvh Virgo
Den som hittar stavfel får behålla dessa!
|
|
|
|
|
 |
Svar
(1 - 19)
|
15-02-2005, 14:02
|
Medlem
Antal inlägg: 2 225
Medlem sedan: 31-10-2002
Medlem nr: 12

|
Jag gör rotmos och fläsklägg, potatisbullar, ärtsoppa, spenatsoppa, får i kål, bruna bönor... inte jätteofta, men det händer lite då och då.
|
|
|
|
|
15-02-2005, 14:21
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
Vad är husmanskost? Kåldolmarna är ju inlånade från Turkiet, betyder det att även annan inlånad mat blivit husmanskost?
Pizza? spaghetti och köttfärssås?
|
|
|
|
|
15-02-2005, 15:07
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
Fläsk med löksås, kåldolmar, köttsoppa, Isterband med stuvad potatis, tror jag räknas som hus manskost eller hus morskost hos oss.
--------------------
|
|
|
|
|
15-02-2005, 16:06
|
Medlem
Antal inlägg: 19 528
Medlem sedan: 12-01-2004
Medlem nr: 2 682

|
--------------------
Den grövsta form av mobbning är, att kalla sina meningsmotståndare mobbare. Bor i zon 2
|
|
|
|
|
15-02-2005, 16:10
|

Medlem
Antal inlägg: 1 990
Medlem sedan: 14-03-2004
Medlem nr: 2 991

|
Jag gör husmanskost till och från, man glömmer så lätt bort den gamla hederliga maten. Idag blir det strömmingflundrer med potatismos (riktig) jag gör många flundrer och lägger in i ättikslag, gott på hård smörgås. MUMS
--------------------
Mvh Evelina Odlar numera i zon 4 Att fela är mänskligt, att förlåta är gudomligt.
|
|
|
|
|
15-02-2005, 16:52
|
Medlem
Antal inlägg: 2 629
Medlem sedan: 13-07-2004
Medlem nr: 4 069

|
Det här med husmanskost är lite roligt hos oss... Min mamma var en usel kock och hennes mat - oftast husmanskost - var smaklös och urtrist. Jag har, antagligen därför, aldrig brytt mig om att lära mig laga husmanskost - trots att jag älskar att kocka! Min man, däremot, har vuxit upp med en mamma som lagar supergod husmanskost. Han har lärt sig av henne och därför är det också han som fixar våra lådor, dolmar och vardagssoppor medan jag gör det mer exotiska. Men med alla etnorestauranger och trender idag är det å andra sidan nästan den gammaldags husmanskosten som är mest exotisk. Och den uppskattas också som bjudmat. En granne fyllde 60 för ett år sedan. Hon bjöd 70 personer på kokt strömming med potatis och det förtjusta sällskapet åt så att dom nästan storknade! Förresten så har ni i Sverige en husmansrätt som jag avgudar, kroppkakor!!! Är de svåra att laga? Mulle
|
|
|
|
|
15-02-2005, 16:57
|
Medlem
Antal inlägg: 6 646
Medlem sedan: 01-04-2004
Medlem nr: 3 128

|
Till helgen händer det ibland att jag gör husmanskost. Men aldrig i veckorna, det har jag inte tid med krister
--------------------
kristerh zon 2-3
|
|
|
|
|
15-02-2005, 16:57
|

Medlem
Antal inlägg: 4 869
Medlem sedan: 27-11-2004
Medlem nr: 4 761

|
Jag "lagar" inte så mycket. Men färdiga kåldolmar tycker jag om. Grönskakssoppa med klimp, mammas klimp, inte den slibbiga som står i receptboken, brukar jag göra. Har faktiskt gjort korvkaka, känner mig ensam om att äta korvkaka.... Kroppkakor är jättegott. Har inte provat att göra det än, det ser inte så svårt ut egentligen.
|
|
|
|
|
15-02-2005, 17:00
|
Medlem
Antal inlägg: 2 629
Medlem sedan: 13-07-2004
Medlem nr: 4 069

|
Korvkaka!!!???? Vad är det? Mulle
|
|
|
|
|
15-02-2005, 17:07
|

Medlem
Antal inlägg: 4 869
Medlem sedan: 27-11-2004
Medlem nr: 4 761

|
Korngryn, vatten, mjölk, lök, stekfett, lever, russin, ägg, sirap,salt, peppar, mejram. Sen gräddas det som köttfärslimpa.
Obs detta är en besrkivning av innehållet i korvkaka!!
|
|
|
|
|
15-02-2005, 17:09
|
Medlem
Antal inlägg: 2 225
Medlem sedan: 31-10-2002
Medlem nr: 12

|
Mulle! Det är en pudding eller låda gjord på korngryn och lever!
Hehe... såg att anna hann före...
|
|
|
|
|
15-02-2005, 17:45
|

Medlem
Antal inlägg: 1 934
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 17

|
CITAT (KURT @ 15-02-2005, 14:21) Vad är husmanskost? Kåldolmarna är ju inlånade från Turkiet, betyder det att även annan inlånad mat blivit husmanskost?
Pizza? spaghetti och köttfärssås? Det finns ju en massa gamla rätter som är influerade av utländska kök. Kåldolmar räknas efter vad jag vet till svensk husmanskost. Ursprungligen så kommer ju rätten från Turkiet, men med vinblad istället för kålblad När jag var i Turkiet och frågade efter vindolmar så skakade de bara på huvudet. Antingen förstod dom inget eller oxå ville dom bara bjuda på "utländsk" mat. Men en "restaurangägare" sa att det var "säsongsmat"? Men jag kunde få det om några dagar. Det är inte lätt om man inte kan turkarnas språk o dom kan bara några meningar på engelska. Spagetti o köttfärsås blir nog aldrig "svensk husmanskost" Och absolut inte Pizza Man får nog kika i gamla kokböcker för att avgöra vad som är gammal hederlig svensk husmanskost. Och sen finns det säkert en massa gamla gubbar och gummor ute i stugorna och rynkar näsan åt t.ex ris och pasta i alla dess former.
--------------------
mvh Virgo
Den som hittar stavfel får behålla dessa!
|
|
|
|
|
15-02-2005, 17:56
|

Medlem
Antal inlägg: 1 934
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 17

|
CITAT (mulle @ 15-02-2005, 16:52) Förresten så har ni i Sverige en husmansrätt som jag avgudar, kroppkakor!!! Är de svåra att laga? Mulle Så här gör man enkla kroppkakor
--------------------
mvh Virgo
Den som hittar stavfel får behålla dessa!
|
|
|
|
|
15-02-2005, 18:36
|
Medlem
Antal inlägg: 14 005
Medlem sedan: 27-11-2002
Medlem nr: 429

|
Här lagas husmanskost flera dagar i veckan  t.ex ikväll har ärtorna lagts i blöt... ärtsoppa & plättar till middag imorgon.... kåldolmar köper jag Dafgårds ostekta men all annan mat är hemlagad. Kålpudding tillhör favoriterna och också köttsoppa med potatis, grönsaker och klimp. Bogbladsstek med ben brukar finnas att köpa i våra butiker...på somrarna skivat och ibland färdigkryddat för grillen. Laga mat är roligt och att det tar tid gör inget i vårt fall för vi är fritidsanalytiker bägge två.
|
|
|
|
|
15-02-2005, 20:10
|

Medlem
Antal inlägg: 1 934
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 17

|
CITAT t.ex ikväll har ärtorna lagts i blöt... ärtsoppa & plättar till middag imorgon.. Va....? Äter ni ärtsoppa o pannkakor på onsdagar däruppe i Norrland?
--------------------
mvh Virgo
Den som hittar stavfel får behålla dessa!
|
|
|
|
|
15-02-2005, 20:33
|

Medlem
Antal inlägg: 21 879
Medlem sedan: 10-01-2003
Medlem nr: 559

|
--------------------
Kerstin
Ut sementem feceris, ita metes (Cicero)
|
|
|
|
|
15-02-2005, 20:41
|

Medlem
Antal inlägg: 1 934
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 17

|
jo det har jag , men frågan var om ni äter ärtsoppa på onsdagar däruppe i norrland. Här i södern så avnjutes ärtsoppa med fläsk och pannkakor med sylt och grädde på torsdagar.
--------------------
mvh Virgo
Den som hittar stavfel får behålla dessa!
|
|
|
|
|
15-02-2005, 21:23
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
Fritidsanalytiker  det ordet gillar jag!
--------------------
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|