|
Full version: Husmanskost
Halloj, Undrar hur många av er som lagar riktig hederlig husmanskost lite då och då ett par gånger i månaden.
Typiska husmanskoster är herrgårdsstek,slottstek, kåldolmar, rotmos med fläsk, dillkött, falukorv med pepparotssås, raggmunk,potatisbullar, ärtsoppa, bogbladsstek (finns inte längre kvar med ben, sen några år), kött o grönsakssoppa, spenatsoppa med ägghalvor, lappskojs osv.
Jag gör rotmos och fläsklägg, potatisbullar, ärtsoppa, spenatsoppa, får i kål, bruna bönor... inte jätteofta, men det händer lite då och då.
Vad är husmanskost? Kåldolmarna är ju inlånade från Turkiet, betyder det att även annan inlånad mat blivit husmanskost?
Pizza? spaghetti och köttfärssås?
netaave
15-02-2005, 15:07
Fläsk med löksås, kåldolmar, köttsoppa, Isterband med stuvad potatis, tror jag räknas som hus manskost eller hus morskost hos oss.
evelina
15-02-2005, 16:10
Jag gör husmanskost till och från, man glömmer så lätt bort den gamla hederliga maten. Idag blir det strömmingflundrer med potatismos (riktig) jag gör många flundrer och lägger in i ättikslag, gott på hård smörgås. MUMS
Det här med husmanskost är lite roligt hos oss... Min mamma var en usel kock och hennes mat - oftast husmanskost - var smaklös och urtrist. Jag har, antagligen därför, aldrig brytt mig om att lära mig laga husmanskost - trots att jag älskar att kocka! Min man, däremot, har vuxit upp med en mamma som lagar supergod husmanskost. Han har lärt sig av henne och därför är det också han som fixar våra lådor, dolmar och vardagssoppor medan jag gör det mer exotiska. Men med alla etnorestauranger och trender idag är det å andra sidan nästan den gammaldags husmanskosten som är mest exotisk. Och den uppskattas också som bjudmat. En granne fyllde 60 för ett år sedan. Hon bjöd 70 personer på kokt strömming med potatis och det förtjusta sällskapet åt så att dom nästan storknade! Förresten så har ni i Sverige en husmansrätt som jag avgudar, kroppkakor!!! Är de svåra att laga? Mulle
kristerh
15-02-2005, 16:57
Till helgen händer det ibland att jag gör husmanskost. Men aldrig i veckorna, det har jag inte tid med krister
anna_rispan
15-02-2005, 16:57
Jag "lagar" inte så mycket. Men färdiga kåldolmar tycker jag om. Grönskakssoppa med klimp, mammas klimp, inte den slibbiga som står i receptboken, brukar jag göra. Har faktiskt gjort korvkaka, känner mig ensam om att äta korvkaka.... Kroppkakor är jättegott. Har inte provat att göra det än, det ser inte så svårt ut egentligen.
Korvkaka!!!???? Vad är det? Mulle
anna_rispan
15-02-2005, 17:07
Korngryn, vatten, mjölk, lök, stekfett, lever, russin, ägg, sirap,salt, peppar, mejram. Sen gräddas det som köttfärslimpa.
Obs detta är en besrkivning av innehållet i korvkaka!!
Mulle! Det är en pudding eller låda gjord på korngryn och lever!
Hehe... såg att anna hann före...
CITAT (KURT @ 15-02-2005, 14:21) Vad är husmanskost? Kåldolmarna är ju inlånade från Turkiet, betyder det att även annan inlånad mat blivit husmanskost?
Pizza? spaghetti och köttfärssås? Det finns ju en massa gamla rätter som är influerade av utländska kök. Kåldolmar räknas efter vad jag vet till svensk husmanskost. Ursprungligen så kommer ju rätten från Turkiet, men med vinblad istället för kålblad När jag var i Turkiet och frågade efter vindolmar så skakade de bara på huvudet. Antingen förstod dom inget eller oxå ville dom bara bjuda på "utländsk" mat. Men en "restaurangägare" sa att det var "säsongsmat"? Men jag kunde få det om några dagar. Det är inte lätt om man inte kan turkarnas språk o dom kan bara några meningar på engelska. Spagetti o köttfärsås blir nog aldrig "svensk husmanskost" Och absolut inte Pizza Man får nog kika i gamla kokböcker för att avgöra vad som är gammal hederlig svensk husmanskost. Och sen finns det säkert en massa gamla gubbar och gummor ute i stugorna och rynkar näsan åt t.ex ris och pasta i alla dess former.
CITAT (mulle @ 15-02-2005, 16:52) Förresten så har ni i Sverige en husmansrätt som jag avgudar, kroppkakor!!! Är de svåra att laga? Mulle Så här gör man enkla kroppkakor
*Felix matte*
15-02-2005, 18:36
Här lagas husmanskost flera dagar i veckan  t.ex ikväll har ärtorna lagts i blöt... ärtsoppa & plättar till middag imorgon.... kåldolmar köper jag Dafgårds ostekta men all annan mat är hemlagad. Kålpudding tillhör favoriterna och också köttsoppa med potatis, grönsaker och klimp. Bogbladsstek med ben brukar finnas att köpa i våra butiker...på somrarna skivat och ibland färdigkryddat för grillen. Laga mat är roligt och att det tar tid gör inget i vårt fall för vi är fritidsanalytiker bägge två.
CITAT t.ex ikväll har ärtorna lagts i blöt... ärtsoppa & plättar till middag imorgon.. Va....? Äter ni ärtsoppa o pannkakor på onsdagar däruppe i Norrland?
kerstin z5-6
15-02-2005, 20:33
jo det har jag , men frågan var om ni äter ärtsoppa på onsdagar däruppe i norrland. Här i södern så avnjutes ärtsoppa med fläsk och pannkakor med sylt och grädde på torsdagar.
*Felix matte*
15-02-2005, 21:07
Vi är inte så noga med vad som ska ätas viss dag Ärtsoppa och plättar med sylt... gräddade i gjutjärnssmåplättlagg (långt ord) smakar lika gott på onsdag som slottstek en torsdag
netaave
15-02-2005, 21:23
Fritidsanalytiker  det ordet gillar jag!
Eva i Skåne
15-02-2005, 21:33
Visst gör jag kålpudding, grönsaksoppa, pannbiff med lök, fläskpannkaka (har väl ingen nämnt ännu  )och annan husmanskost någon gång i veckan. Just dessa rätter är inget som tar särskilt lång tid, men ändå känns det mycket enklare att koka pasta och göra en köttfärssås Pannkakor med sylt är inte dumt Virgo, men grädde till... Nej tack, det har vi bara till våfflor.
Blomstertanten
15-02-2005, 21:43
CITAT (anna_rispan @ 15-02-2005, 16:57) Kroppkakor är jättegott. Har inte provat att göra det än, det ser inte så svårt ut egentligen.  Mums ! Kroppkakor är supergott !  Speciellt hemgjorda med skirat smör och rårörda lingon Tur att sonen har lika god smak som jag !
Det är ju ett måste med grädde (vispad) till pannkakorna
anna_rispan
16-02-2005, 15:22
Ja om fläskpannkaka räknas som husmanskost så lagar jag i allafall det. Jippi!
lisselbo
16-02-2005, 17:43
Jodå, några gånger i veckan blir det husmanskost. Panbiff med lök och kokt potatis med hemgjord brunsås. Ungarnas favorit är nog stekt potatis, korv, bacon och ägg ( fast bacon kanske inte räknas som svensk husmanskost? ). Pannkakor och plättar med ärtsoppa som förrätt. Stuvade makaroner och falukorv är ju inte heller helt fel, makaronerna då smaksatta med muskot. ~Marie~
Vår middag idag var raggmunkar, rimsaltat stekt sidfläsk och lingonsylt. Jättegott. Det räknas väl som husmanskost, eller?
Jag lagar snudd på all mat från råvaror och mestadels blir det husmanskost, långkok och liknande. Mvh Fenja
*Felix matte*
16-02-2005, 23:31
CITAT (Fenja @ 16-02-2005, 18:56) Jag lagar snudd på all mat från råvaror och mestadels blir det husmanskost, långkok och liknande. Mvh Fenja Så är det hemma hos oss också enda halvfabrikat vi köper är kåldolmar... annars är allt lagat från grunden...grytor och långkok... är ju bara sååå gott gratänger gillar jag också... såna med mycket grädde...har ju en massa kalorier som kanske inte passar alla... javisst ja... jag älskar soppor... såna där i påsar... de är ju halv- eller kanske rentav helfabrikat, jag lägger till en eller ett par ingredienser och avnjuter med knäckebröd och ost äter det till frukost eller mellanmål ibland.
netaave
17-02-2005, 15:07
Här är det ungarna som gör kåldolmspaketen, jag sätter en korkskruv i kålhuvudet när det kokar så skalar jag av bladen vartenefter de blir mjuka. Sen klickar dom på smeten och rullar ihop.
Mikaela
17-02-2005, 16:17
Jag har nyligen fått en massa lingonsylt skickat ner till mig (Ungern) så nu lagas det husmanskost för fullt. Kåldolmar, raggmunk, köttbullar m brunsås, fläskpannkaka och hemmagjorda kroppkakor (det var ganska enkelt att göra och dom smakade precis som dom ska göra!!  ) Har fått anjovisfiléer också så nu blir det Jansson i helgen, trots att det inte är jul Mvh Mikaela
fruberglund
18-02-2005, 00:21
Åhhh, vad länge sen jag åt falukorv med pepparrotssås.
Äter inte falukorv så ofta längre eftersom det är så väldigt fett, har nog inte ätit det sen jag började på VV för 2 år sen.
Visst finns det fettsnålare alternativ att köpa men de är så jädra dyra så då får det vara.
Dr_Westerlund
18-02-2005, 14:33
Pepparrotskött är en klar favvo hemma hos oss. Med pressgurka mmmmums. Isterband med stuvad potatis o rödbetor är inte fel. Istället för bogbladsstek brukar jag helsteka en kotlettrad och servera med gräddsås o äppelmos.
Hjälp vad hungrig jag blev. Köttfärslimpa står på kvällens meny.
Tack Virgo för receptet - nu ska jag laga kroppkakor!!!! Och korvkaka (fniss)... Det är ju det som hos oss heter leverlåda!!! Mulle
Vad som betraktas som husmanskost är ju olika beroende på var man bor. Här uppe i Norrbotten (Och särskilt här i pitedalen) är ju palt husmanskosternas husmanskost. Så det lagar jag titt som tätt. Köttsoppa, stuvade makaroner med korv och fläsk, söndagssteken (gör man ju gärna på fredag), köttbullar, fläskpannkaka, fisk i alla former...mm.mm. Det är mycket jag kallar husmanskost. (surströmming  )
netaave
22-02-2005, 17:14
Om man äter falukorv med pepparrotssås så kokar man väl den, och då försvinner mycket fett i kokvattnet. Det häller man bort sen. Delikorven är för övrigt helt ok tycker jag. Både smak och fettmässigt.
CITAT (Virgo @ 15-02-2005, 12:48) Halloj, Undrar hur många av er som lagar riktig hederlig husmanskost lite då och då ett par gånger i månaden.
Typiska husmanskoster är herrgårdsstek,slottstek, kåldolmar, rotmos med fläsk, dillkött, falukorv med pepparotssås, raggmunk,potatisbullar, ärtsoppa, bogbladsstek (finns inte längre kvar med ben, sen några år), kött o grönsakssoppa, spenatsoppa med ägghalvor, lappskojs osv. De där rätterna har jag aldrig lagat hemma...min sambo frågar inte efter de heller. Möjligvis att jag träffar på dem på jobbet men då äter jag annat. Husmans är jag jättedålig på att äta/laga hemma. Janssons -några gånger per år. Fläskpannkaka har jag ätit 1 gång sen jag flyttade hemifrån -93  . Köpesburkar av sill, kokt ägg o potatis -nån gång per år. Gör inte palt, strömming, löja, älgkött, renskav heller. Jag kanske återkommer när jag kommer på nåt som är husmans!
Yin o Yang
23-02-2005, 10:21
Vi lagar mycket husmanskost  både jag och min gubbe. Det är gott, roligt och billigt. Till favoriterna hör rotmos, pannbiff med lök, ärtsoppa och olika strömmingslådor  . Jag tycker det är en myt att husmanskost är krångligt och tar lång tid. Många andra rätter är betydligt krångligare att laga till.
Anki på Öland
23-02-2005, 10:24
CITAT (estet @ 23-02-2005, 01:19) Husmans är jag jättedålig på att äta/laga hemma. Janssons -några gånger per år. Fläskpannkaka har jag ätit 1 gång sen jag flyttade hemifrån -93  . Köpesburkar av sill, kokt ägg o potatis -nån gång per år. Gör inte palt, strömming, löja, älgkött, renskav heller. Jag kanske återkommer när jag kommer på nåt som är husmans! Vad 17 äter ni för något då??? Anki
Världen är full av människor som äter annat än svensk husmanskost...
Utöver rotmos och fläsklägg, potatisbullar, ärtsoppa, spenatsoppa, får i kål, bruna bönor som jag nämnde i mitt första inlägg i den här tråden äter vi massor med olika maträtter... Ofta indiskt, thailändskt eller kinesiskt... hemkompnerade recept av olika slag... lax, kyckling, färsrätter av varierande modell och kryddstyrka... sushi... goda soppor, t ex med kycklingfrikadeller och tunna spaghetti... Så husmanskosten är väl inte det som överväger, men den finns med den också!
CITAT (Betty @ 23-02-2005, 17:24) Världen är full av människor som äter annat än svensk husmanskost...  Du har alldeles rätt Betty! Säkert 99% som inte äter svensk husmanskost
Köttbullar! åt vi idag, det är väl husmanskost? Stekte 250 köttbullar och 15 stora tjocka biffar, en del åker ner i frysen, andra äts färska. Köttbullesmörgås..... mums!
CITAT (Anki på Öland @ 23-02-2005, 10:24) CITAT (estet @ 23-02-2005, 01:19) Husmans är jag jättedålig på att äta/laga hemma. Janssons -några gånger per år. Fläskpannkaka har jag ätit 1 gång sen jag flyttade hemifrån -93  . Köpesburkar av sill, kokt ägg o potatis -nån gång per år. Gör inte palt, strömming, löja, älgkött, renskav heller. Jag kanske återkommer när jag kommer på nåt som är husmans! Vad 17 äter ni för något då??? Anki Mat med influenser från thai, mexi, grekiskt, sydeuropa, mellanöstern, indien, karibien. Älskar duktigt stark mat med vitlök, chili och koriander försöker ha i det i nästan det mesta.
Om vi håller oss till den svenska husmanskosten, så finns det en bok på rean och boken har många klassiska recept på husmanskost med vackra bilder på maten. har inte isbn numret men boken kostar bara 69 eller 79 spänn alltså vad en fransyska kostar till extrapris.
kommer inte ihåg nu excakt, men något liknande som Svensk husmanskost, svensk mat , bild på framsidan på en präktig kock
OK, ska ta mig en ordentlig titt - hoppas jag hittar den. Svensk husmanskost hör inte till mina största kunskaper...
netaave
26-02-2005, 18:02
I akademibokhandlarnas reakatalog finns ingen sån bok om husmanskost, det närmaste jag kommer är Görn Helleblads "Helleblads köksskola" men det finns ju fler liknande kataloger.
Jag införskaffade Anna Bergströms bok "Kärlek, oliver och timjan" den är helt underbar.
*Felix matte*
26-02-2005, 22:36
Kan det vara den här boken
Nej den boken är det inte. Nu har jag tagit reda på titeln
Den heter Svenska köket och skriven av Mästerkocken Björn Halling Det finns recept från klappgröt till slottstek Färgbilder på varje rätt och bra recept att "koka" efter.
ISBN 91-7125-077-8
79 spänn
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|