Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Vilka bär kräver pektin.., ..vid tillverkning av marmelad?
          Christoffer
          Inlägg 21-03-2005, 15:48
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Vilka bär och frukter behöver göras på syltsocker, alltså måste
          tillföras pektin och/eller natriumbensoat?

          Funderar på att göra sharonmarmelad, men vill ha lite
          kött (fruktkött) på benen först.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 14)
          Susanna
          Inlägg 21-03-2005, 19:46
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 278
          Medlem sedan:
          13-05-2003
          Medlem nr: 1 399



          Jag har slagit i mina syltböcker men hittar inget om sharonfrukten. Jag har också varit inne på att göra sylt/marmelad av den. Den är otroligt god!

          Man borde väl i och för sig kunna testa om den behöver pektin eller inte genom att göra ett försökskok. Frukt med egen hög pektinhalt brukar ju stelna till av sig själv när man kokat ett tag. Tror man testar genom att lägga upp en liten mängd på en tallrik och kyla den. Fast jag är inte säker, någon vet säkert mer!


          --------------------
          Susanna
          (med fritidshus i zon 1)
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 21-03-2005, 20:55
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Jag ska testa att göra med, och en liten mängd utan syltsocker, så får jag se. Nu ligger 12 sharonfrukter i väntan på att mogna. Sedan meddelar jag!
           
          Citera
          Susanna
          Inlägg 22-03-2005, 18:16
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 278
          Medlem sedan:
          13-05-2003
          Medlem nr: 1 399



          Jag ser fram emot att höra hur det blir!


          --------------------
          Susanna
          (med fritidshus i zon 1)
           
          Citera
          Eva i Skåne
          Inlägg 22-03-2005, 23:04
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          Annars kan du koka sylten med vanligt socker (billigast) och OM den inte stelnar kan du köpa Certo och koka om sylten med det. Bara att följa anvisningarna i så fall.

          Lycka till tongue.gif

          Natriumbensoaten påverkar inte hur sylten stelnar, bara hindrar den från att mögla så lätt. Akta så du inte får i för mycket, det ger bismak sad.gif
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 23-03-2005, 00:02
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Tack för Certo-tipset. Ja, natriumbensoat har ingen god eftersmak, men försmaken, eller vad det nu kallas, är däremot jättegod.
          Sharonfrukterna brukar se fula ut, och få svarta, för synen osmakliga
          fläckar både utanpå och inuti, är det socker, eller är det något annat?
           
          Citera
          Susanna
          Inlägg 23-03-2005, 17:34
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 278
          Medlem sedan:
          13-05-2003
          Medlem nr: 1 399



          Jag har alltid fått för mig att det är någon sockervariant, de där svarta fläckarna! De smakar ju så gott!


          --------------------
          Susanna
          (med fritidshus i zon 1)
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 24-03-2005, 16:38
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Nu har jag tre sharonfrukter till som ska mogna, sedan gör jag marmelad på dem!! smile.gif
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 28-03-2005, 11:55
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Nu har jag gjort färdigt min sharonmarmelad.

          Mycket god, men dessvärre gick inte allt att mosa, utan det blev
          bitar i. Jag tillsatte mycket syltsocker, för den stelnade inte utan
          det, och jag tror att antioxidationsmedlet behövs, om det nu är oxidering
          sharonfrukten blir svart av. Iofs skulle det vara ganska häftigt att ha
          svart sharonfruktsmarmelad. smile.gif
          Inget vatten behövdes tillsättas. Det blev typ 600g färdig marmelad.
          Men jag tror att det bästa vore om man köpte pektin och tillsatte socker
          och lite natriumbensoat i efterhand, så att man inte behövde ha i så mycket socker.
           
          Citera
          Gabi
          Inlägg 02-04-2005, 10:43
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 121
          Medlem sedan:
          21-05-2004
          Medlem nr: 3 664



          Har du provat med hälften så mycket syltsocker dvs lättvarianten?

          Gabi
           
          Citera
          Gabi
          Inlägg 02-04-2005, 18:22
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 121
          Medlem sedan:
          21-05-2004
          Medlem nr: 3 664



          Hmmm, jag kanske skulle lära mig att läsa igen. Förlåt, läste nog in något helt annat än syltsocker som inte fick gelen att stelna... wub.gif wub.gif

          Gabi
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 04-04-2005, 16:29
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Var kan man köpa rent pektin då?
          I vanliga matvaruaffärer tycks jag inte ha hittat det.
          Har jag letat för dåligt?
           
          Citera
          Gabi
          Inlägg 04-04-2005, 19:02
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 121
          Medlem sedan:
          21-05-2004
          Medlem nr: 3 664



          OK Christoffer har läst din fråga noga men inte kollat på tidigare inlägg (ifall jag upprepar något). Du kan köpa Certo fruktpektin i påse på vilken affär som helst. även ngt som heter Melatin. fungerar bra

          Gabi
           
          Citera
          Susanna
          Inlägg 05-04-2005, 19:41
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 1 278
          Medlem sedan:
          13-05-2003
          Medlem nr: 1 399



          Hej igen Christoffer!

          Nu ska jag också testa marmelad på sharon. Det låter väldigt gott! Tack för tipset!


          --------------------
          Susanna
          (med fritidshus i zon 1)
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 25-04-2005, 08:51
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Skulle vilja göra marmelad på tuvvaktelbär (Gaultheria), men var hittar man sådana? tongue.gif
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-07-2025, 03:54
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon