Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Slån, P. spinosa
          Tyr
          Inlägg 26-03-2003, 21:13
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 220
          Medlem sedan:
          29-12-2002
          Medlem nr: 514



          Kan man ta till vara på bären från Slånbärsbusken (P. spino´sa) ?

          Det står att läsa att bären har en kärv smak och liksom rönnbären borde det ju gå bra att göra gelé och dyl.
          Finns kanske redan ute på marknaden men jag har aldrig tänkt på det tidigare förrens idag när jag bläddrade i en flora och kom på att vi har massvis med slånbuskar på landet.


          --------------------
          Zon II
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 13)
          Tyr
          Inlägg 26-03-2003, 21:23
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 220
          Medlem sedan:
          29-12-2002
          Medlem nr: 514



          Hittade tom prisuppg.

          Slånbärsgelé á 110 g 17:-
          Slånbärsgelé á 250 g 25:-
          Slånbärssaft á 0,33 lit 25:-
          Slånbärssaft á 0,5 lit

          + att jag kollade på "den virtuella floran"

          "Användning. Frukterna, slånbären, kan användas till saft, vin och likör, men bör plockas efter det att de blivit frostnupna. Blommor och späda blad lär kunna användas till te (Nyman 1868). "

          Då ställer jag frågan om det smakar något vidare?


          --------------------
          Zon II
           
          Citera
          Tyr
          Inlägg 26-03-2003, 21:24
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 220
          Medlem sedan:
          29-12-2002
          Medlem nr: 514



          blev en för mkt


          --------------------
          Zon II
           
          Citera
          Anders zon III
          Inlägg 26-03-2003, 21:24
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 305
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 15



          Slånbärssaft är gott! Har du aldrig smakat det? Bären ska få en frostknäpp eller en omgång i frysen först om man gör något av dem.

          Jag har bara handlat färdig saft på Ica och Konsum...
           
          Citera
          Tyr
          Inlägg 26-03-2003, 21:27
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 220
          Medlem sedan:
          29-12-2002
          Medlem nr: 514



          Inte vad jag kan erinra mig om, men jag ska definitivt prova på.
          Finns det tom i vanliga livsmedelsbutiker blir det av redan imorgon.


          --------------------
          Zon II
           
          Citera
          Anders zon III
          Inlägg 26-03-2003, 21:32
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 305
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 15



          Saften har kanske ingen superegen karaktär... Som en blandning av mörk druvjuice och körsbärssaft utan kärnsmaken...
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 26-03-2003, 22:08
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Slånbärslikör är ganska gott, har flera olika på hyllan i köket. Jag provade flera av recepten på slånbärslikör som finns i Sannas likörbok i höstas.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Nette
          Inlägg 26-03-2003, 22:35
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 49
          Medlem sedan:
          11-01-2003
          Medlem nr: 562



          Jag har gjort slånbärssaft och den blev fantastiskt god. Har även sparat slånbär i frysen för att göra likör.
           
          Citera
          Gunvor Nilsson
          Inlägg 27-03-2003, 09:03
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 1 439
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 19



          Jag gör slånbärssaft varje år i den mån det finns bär. Det blir godaste saften om man plockar bären efter första frosten - fast kallt om fingrarna! Till skillnad från andra bär så slår man kokande vatten över bären (bären skall inte koka med), lägger en handduk över och låter det stå till nästa dag. Då silas saften ifrån, kokas upp och hälls över bären igen. Detta upprepas 4 dagar och sen tillsätter man socker som till vanlig saft. Gör inte som jag gjorde första gången, kokade bären med vattnet och det blev inte alls så gott.
          Supergod saft! wub.gif


          --------------------
          user posted image
           
          Citera
          Tyr
          Inlägg 27-03-2003, 14:44
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 220
          Medlem sedan:
          29-12-2002
          Medlem nr: 514



          Det lät fruktansvärt omständigt!
          Jag som har en sån fin "Saftmaja" hemma. Fast det går ju att göra på samma sätt i den som du beskrev och du som har provat ut vilken metod som fungerar bäst borde ju veta.


          --------------------
          Zon II
           
          Citera
          Eva i Skåne
          Inlägg 27-03-2003, 21:50
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          Jag gjorde samma misstag som Gunvor första gången jag kokade slånbärssaft. Bläää sad.gif . Det misstaget gör man bara en gång.
          Följer man Gunvors beskrivning får man en god saft.
          Nackdelen med att plocka slånbär är att man lätt hakar fast i buskarna unsure.gif
           
          Citera
          Tyr
          Inlägg 28-03-2003, 10:41
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 220
          Medlem sedan:
          29-12-2002
          Medlem nr: 514



          Jo men det är ju lite det som är tjusningen med slånbär. Man ska få kämpa lite, då smakar nog saften ännu godare.


          --------------------
          Zon II
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 28-03-2003, 11:09
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (Eva i Skåne @ 27-03-2003, 21:50)
          Jag gjorde samma misstag som Gunvor första gången jag kokade slånbärssaft. Bläää sad.gif . Det misstaget gör man bara en gång.
          Följer man Gunvors beskrivning får man en god saft.
          Nackdelen med att plocka slånbär är att man lätt hakar fast i buskarna unsure.gif

          Jag har sett folk plocka slånbär med räfsa! Det såg ganska effektivt ut att efter natt med frost räfsa ner bären på marken och sedan plocka dem där, många gånger sitter ju också bären högt upp.
           
          Citera
          Eva i Skåne
          Inlägg 28-03-2003, 14:10
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          Ett tips att lägga på minnet Kurt smile.gif
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 26-07-2025, 06:14
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon