Jättebalsamin verkar kunna ha lite knepiga frön ifall de är torra, ju färskare fröerna är desto bättre är grobarheten så du kanske har för torra och gamla frön helt enkelt. Det ska dock vara ganska normalt att det kan ta flera månader för fröerna att gro. (De jag odlat från morfars fröer slängde jag bara ut där jag ville ha dem, direkt när de mognat på plantan så jag har aldrig studerat i kontrollerade former exakt hur lång tid de tog på sig att gro.)
PS! Det går inte att kallstratifiera fröer i frysen. Temperaturen vid kallstratifiering bör vara runt +0 till +5 grader (+fröerna måste vara fuktiga). Ute i marken på vintern blir det inte lika kallt som det är i en frys även när tjälen gått ner i marken så håller marken oftast bara några minusgrader. Var fröerna fuktiga när du lade dem i frysen är det inte säkert att de överlevt behandlingen var fröerna torra har de troligtvis överlevt frysningen.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|