Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Vem gör sitt eget örtsalt här?
          Maria i Helsingb...
          Inlägg 19-06-2005, 22:02
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 142
          Medlem sedan:
          09-01-2004
          Medlem nr: 2 667



          Vad har ni i ert örtsalt?
          Jag stod här och skulle samla in lite örter och blev nyfiken på vad andra stoppar i burken smile.gif


          --------------------
          CITAT
          * Gardening - Nature's Prozac *
           
          Citera
          2 sidor V   1 2 >  
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          Evin
          Inlägg 20-06-2005, 10:23
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 432
          Medlem sedan:
          01-02-2004
          Medlem nr: 2 753



          OK, jag behöver beskrivning.
          Stoppar man ner färska örter finfördelade i saltet eller är de hela?

          Vad tror du om lavendelsalt?
          Det finns numera hibsikussalt i handeln för 129 kr för några gram.

          Det blir nog ett saltår för mig iår...jag älskar salt....och nu har jag ju möjligheten att göra det med.

          Så, Maria, berätta gärna hur du går tillväga smile.gif

          /Eva
           
          Citera
          Maria i Helsingb...
          Inlägg 20-06-2005, 10:55
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 142
          Medlem sedan:
          09-01-2004
          Medlem nr: 2 667



          Åh, jag gör det inte till något märkvärdigt.
          Jag varvar flingsalt med torkade kryddor + ev torkad vitlök. För det mesta använder jag timjan, salvia och rosmarin. Igår använde jag dessutom libbsticka. Men jag skulle vilja ha selleri i, men vet inte riktigt vad man använder. Torkar man bladen från bladsellerin, tro?
          Vad tror ni om myntasalt till grillat lamm.............?

          Lavendelsalt.......varför inte? smile.gif
          Jag undrar hur hibiskussalt smakar!?

          Kryddsalt i en fin glasburk med handgjord ettikett i halmsnöre hade jag varit överlycklig att få i present wub.gif


          --------------------
          CITAT
          * Gardening - Nature's Prozac *
           
          Citera
          noora
          Inlägg 20-06-2005, 12:41
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 699
          Medlem sedan:
          03-02-2003
          Medlem nr: 678



          Jag har länge haft planer på att göra eget örtsalt, men det har hittills inte blivit av. Vad man ska ha i beror på vad man ska ha saltet till. Jag tänker mig ett örtsalt i stil med Herbamare, där saltet delvis har ersatts med örter och används som "allkrydda". Örter jag tror kan passa till det är bl.a. libsticka och dragon. Båda ger en "salt" karaktär - prova att tugga ett blad dragon och sedan dricka lite vatten, vattnet smakar som saltvatten! Den selleri som används till Herbamare tror jag för övrigt är rotselleri.

          Jag har gjort lavendelsalt för att ha som badsalt. Det blir inte riktigt tillräckligt med doft om man bara tar torkad lavendel och blandar med saltet tycker jag, så jag "fuskar" lite och droppar på lite lavendelolja också rolleyes.gif

          Däremot kan man göra lavendelsocker (och andra sorters "örtsocker" också förståss), som man t.ex. kan ha till kakbaket eller i te.


          --------------------
          Noora - med trädgård i Tullinge, zon 2-3
          Nooras Örtagård - min webbsida om örter
           
          Citera
          Evin
          Inlägg 21-06-2005, 11:41
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 432
          Medlem sedan:
          01-02-2004
          Medlem nr: 2 753



          Min syster gjorde jättegoda lavendel och chokladskorpor för ett par år sedan.
          Udda smak som vann i längden...Jag minns dem än så det vattnas i munnen...

          Nere i Skanör (i Skåne) kan man köpa liknande Herbamare, som är alldeles grönt, det syns inte vad det är som är i det, inga blad eller något, allt bara finmalet....Undrar hur man gör sådant...

          Myntasalt....mumsigt....

          Jag har en hibiskus som blommade nu...ska ta vara på blomman efter den har blommat klart och slänga ner i saltet.
          Det finns ju en hel del teer med hibiskus i oxå. Kanske det finns enbart hibiskus"te" som man kan använda.

          Gräslök och rödlök salt? Det ska jag göra....Gud vad sugen jag blev....

          Citron, chilisalt finns oxå i handeln...det kan ju inte vara svårt att göra själv..

          Vad fint det måste vara att ha en genomskinlig saltkvarn med salt och torkade örter...

          NÄÄÄÄÄ, nu har jag inte tid att sitta här....nu ska jag göra salt!
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 21-06-2005, 12:05
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Lök och selleri (rot eller stjälk) borde man kunna strimla fint innan man torkar. Grönsaker brukar man förvälla (i saltat vatten någon min) innan man torkar, bla för att förhindra att de blir bruna.
           
          Citera
          Evin
          Inlägg 22-06-2005, 12:49
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 432
          Medlem sedan:
          01-02-2004
          Medlem nr: 2 753



          OK, nu har jag gjort mitt eget gräslök och rödlöksalt som blev supermumsigt. (speciellt på stekt ägg).

          Jag gjorde så här:
          1 liten bunt späd gräslök
          1 liten rödlök
          1-2 dl flingsalt (+ kvarnsalt)

          Finfördela gräslök och rödlök. Man behöver inte vara så noga med finfördelningen av gräslöken, den drog ihop sig rätt rejält.
          Lägg allting (lök + salt) på en plåt, in i ugnen ca 75 grader och skaka om med jämna mellanrum. Låt torka tills all lök är ihopskrumpen.
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 23-06-2005, 21:53
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          CITAT (Maria i Helsingborg @ 19-06-2005, 23:02)
          Vad har ni i ert örtsalt?
          Jag stod här och skulle samla in lite örter och blev nyfiken på vad andra stoppar i burken smile.gif

          Har gjort ungefär så som det beskrivs i Annas Örtabok och det blev väldigt gott.
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 23-06-2005, 21:55
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          CITAT (KURT @ 21-06-2005, 13:05)
          Lök och selleri (rot eller stjälk) borde man kunna strimla fint innan man torkar. Grönsaker brukar man förvälla (i saltat vatten någon min) innan man torkar, bla för att förhindra att de blir bruna.

          Eftersom jag inte odlar selleri (tycker inte vi kan blanda in rotselleri i detta samanhang) själv brukar jag köpa själk selleri och torka - bra till mycket.
           
          Citera
          Meliss
          Inlägg 25-06-2005, 19:35
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 107
          Medlem sedan:
          01-05-2005
          Medlem nr: 5 636



          CITAT (noora @ 20-06-2005, 13:41)
          Däremot kan man göra lavendelsocker (och andra sorters "örtsocker" också förståss), som man t.ex. kan ha till kakbaket eller i te.

          ...
          :

          Det blev jag sugen på att testa! Hur gör man? Kan man blanda färska lavendelblad med socker direkt? Man kan väl knappast torka socker i ugnen....

          ni vet väl om att man kan spara vaniljstänger som har kokat i socker? Det kanske är urgammalt
           
          Citera
          lena:-)
          Inlägg 25-06-2005, 20:32
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 440
          Medlem sedan:
          30-03-2004
          Medlem nr: 3 110



          Blev också nyfiken och letade lite...hittade detta Lavendelsocker


          --------------------
          ”Saliga äro de som inte väntar sig något alls av livet, ty de skola icke bli besvikna.”
          citat från "farmor Levengood"
           
          Citera
          Meliss
          Inlägg 25-06-2005, 21:10
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 107
          Medlem sedan:
          01-05-2005
          Medlem nr: 5 636



          CITAT (lenasch @ 25-06-2005, 21:32)
          Blev också nyfiken och letade lite...hittade detta Lavendelsocker

          Tack!

          Men attans oxå! Mina lavendelbuskar har inte blommat ännu.... Måste vänta, inte min starkaste sida... sleep.gif

          Vad tror du om pepparmyntssocker? hmmm... Måste testa! biggrin.gif
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 25-06-2005, 21:49
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          Gör eller har inget Örtsalt men däremot har jag Flingsalt som ständigt står på bordet och används som smakförhöjare. wub.gif
           
          Citera
          ninnisky
          Inlägg 25-06-2005, 22:56
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 5 047
          Medlem sedan:
          29-06-2004
          Medlem nr: 3 958



          CITAT (Felix matte @ 25-06-2005, 22:49)
          Gör eller har inget Örtsalt men däremot har jag Flingsalt som ständigt står på bordet och används som smakförhöjare. wub.gif

          --- flingsaltet finns alltid på bordet i en gammal punschmugg av tenn...
          bredvid står tabascon som används lika flitigt..

          laugh.gif laugh.gif laugh.gif


          --------------------
          Det är dumt att slänga bort en hel cykel för att det kommit in ett gruskorn i kedjan...
           
          Citera
          Maria i Helsingb...
          Inlägg 26-06-2005, 08:03
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 2 142
          Medlem sedan:
          09-01-2004
          Medlem nr: 2 667



          CITAT
          Gör eller har inget Örtsalt men däremot har jag Flingsalt som ständigt står på bordet och används som smakförhöjare.


          "Grejen" med örtsaltet förutom smaken är ju just smaken. Med mer smak använder man förhoppningsvis mindre salt vilket ju främjar hälsan smile.gif

          Jag går här och snusar på min torkade libbsticka - så mycket doft!!


          --------------------
          CITAT
          * Gardening - Nature's Prozac *
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 26-06-2005, 11:41
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          CITAT (Maria i Helsingborg @ 26-06-2005, 09:03)
          CITAT
          Gör eller har inget Örtsalt men däremot har jag Flingsalt som ständigt står på bordet och används som smakförhöjare.


          "Grejen" med örtsaltet förutom smaken är ju just smaken. Med mer smak använder man förhoppningsvis mindre salt vilket ju främjar hälsan smile.gif

          Jag går här och snusar på min torkade libbsticka - så mycket doft!!

          men jag tillhör dem som har svårt för alltför mycket örtsmak (har testat herbamare och en annan örtsalt)...peppar och salt ska det vara... annars får det vara tongue.gif
          sen så har jag lågt blodtryck... lite extra salt kanske är till hjälp så det inte sjunker till alltför lågt. rolleyes.gif unsure.gif
           
          Citera
          lena:-)
          Inlägg 27-06-2005, 10:00
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 1 440
          Medlem sedan:
          30-03-2004
          Medlem nr: 3 110



          CITAT (Meliss @ 25-06-2005, 22:10)
          Vad tror du om pepparmyntssocker? hmmm... Måste testa!  :D

          Pepparmynstsocker...du menar på samma sätt som med laveldel?
          hm...kanske måste testa........ wub.gif


          --------------------
          ”Saliga äro de som inte väntar sig något alls av livet, ty de skola icke bli besvikna.”
          citat från "farmor Levengood"
           
          Citera
          Muguet
          Inlägg 27-06-2005, 13:02
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 280
          Medlem sedan:
          10-03-2005
          Medlem nr: 5 149



          CITAT (Evin @ 21-06-2005, 12:41)
          Nere i Skanör (i Skåne) kan man köpa liknande Herbamare, som är alldeles grönt, det syns inte vad det är som är i det, inga blad eller något, allt bara finmalet....Undrar hur man gör sådant...

          Var i Skanör ? Pirum Parum ?
          unsure.gif


          --------------------
          Gröna & jordiga hälsningar från
          Muguet Zon 1
           
          Citera
          lena:-)
          Inlägg 27-06-2005, 13:46
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 1 440
          Medlem sedan:
          30-03-2004
          Medlem nr: 3 110



          Det finns ju något som heter "Persillade" , ett franskt "örtsalt" (?) med persilja antar jag.

          Skall leta efter recept på det...det bör man ju kunna göra själv med!


          --------------------
          ”Saliga äro de som inte väntar sig något alls av livet, ty de skola icke bli besvikna.”
          citat från "farmor Levengood"
           
          Citera
          Anna G
          Inlägg 27-06-2005, 21:48
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 68
          Medlem sedan:
          22-04-2004
          Medlem nr: 3 366



          Jag gjorde eget örtsalt förra året, paketerade det sedan i cellofanpåsar och la i delikatesskorgar som jag gav bort i julklapp. Jag använde grovt havssalt som jag köpte i en stor påse (2 kg?). För att saltet skulle gå att använda i en vanlig saltströare malde jag det färdiga örtsaltet i en mixer, det blev ljusgrönt och väldigt vackert.wub.gif Förrutom örter hade jag i chilifrukt och vitlök. Jag blandade i kryddorna i saltet efterhand som jag skördade dem, jag torkade inte saltet i ugnen förrän precis innan jag mixade det. Saltet drar ju ut vätskan ur kryddorna så jag inbillar mig att jag får mer örtsmak på saltet om jag inte ugnstorkar kryddorna... sleep.gif
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 23-07-2025, 14:44
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon