|
Första flädern plockad, Snart blir det saft |
|
|
|
21-06-2005, 18:47
|

Medlem
Antal inlägg: 383
Medlem sedan: 29-09-2003
Medlem nr: 2 375

|
Satte en omgång flädersaft igår, så till midsommar ska den vara klar. mums........
--------------------
Bor med härlig villaträdgård i Skåne zon 1
|
|
|
|
2 sidor
1 2 >
|
 |
Svar
(1 - 19)
|
21-06-2005, 19:12
|

Medlem
Antal inlägg: 2 142
Medlem sedan: 09-01-2004
Medlem nr: 2 667

|
Jag satte idag och i år använder jag vanligt socker istället för som förra året, farinsocker. Saften blev mörk och såg ganska oaptilig ut
--------------------
CITAT * Gardening - Nature's Prozac *
|
|
|
|
|
21-06-2005, 19:23
|

Medlem
Antal inlägg: 952
Medlem sedan: 03-04-2003
Medlem nr: 1 052

|
Vi i zon II väntar otåligt på fläderblomningen...Lycka till med era safter!
--------------------
Sanna!
|
|
|
|
|
21-06-2005, 20:21
|

Medlem
Antal inlägg: 3 590
Medlem sedan: 04-08-2004
Medlem nr: 4 227

|
Hur gör man flädersaft och hur vet man när bären är mogna???
Skulle vara kul att veta och få recept eftersom vi har massor med fläder och älskar flädersaft!
--------------------
Hälsningar, fru Berglund"Just remember in the winter, far beneath the bitter snows lies the seed that with the sun's love, in the spring becomes the rose!"Min trädgårdshemsida (hemsidan är nere för tilllfället men kommer snart tillbaka med ny och förbättrad design!)
|
|
|
|
|
21-06-2005, 20:37
|

Medlem
Antal inlägg: 514
Medlem sedan: 16-09-2003
Medlem nr: 2 315

|
Flädersaft
40-70 fläderblomsklasar 3 citroner. 2 kg strösocker. 1 påse citronsyra. 2 liter vatten.
Tvätta citronerna och skiva dem. Skölj snabbt av fläderblommorna om de har mycket löss... Varva citronskivor och fläderblommorna i en stor bunke. Koka upp vattnet , sockret och citronsyran till det löser sig och häll över samt låt blandningen stå i 3 dagar, gärna kallt. Sila saften och häll i t.ex Glassburkar, typ 2 l big pack, frys in. ( När du sen ska göra saft, ta fram burken ur frysen och skeda ur koncentratet.) Eller häll på flaskor, som förvaras mörkt och svalt.
--------------------
Bor i zon: Stockholms inre kustområde "Ännu har det inte kommit en vår då knoppar glömt att brista"
|
|
|
|
|
21-06-2005, 20:48
|

Medlem
Antal inlägg: 3 590
Medlem sedan: 04-08-2004
Medlem nr: 4 227

|
Tack för receptet!
Hur vet jag när de är mogna då?
--------------------
Hälsningar, fru Berglund"Just remember in the winter, far beneath the bitter snows lies the seed that with the sun's love, in the spring becomes the rose!"Min trädgårdshemsida (hemsidan är nere för tilllfället men kommer snart tillbaka med ny och förbättrad design!)
|
|
|
|
|
21-06-2005, 21:57
|

Medlem
Antal inlägg: 2 142
Medlem sedan: 09-01-2004
Medlem nr: 2 667

|
Man använder fläderblommorna och du ser när de slagit ut i gyllengult flor
--------------------
CITAT * Gardening - Nature's Prozac *
|
|
|
|
|
22-06-2005, 06:18
|

Medlem
Antal inlägg: 2 643
Medlem sedan: 14-01-2003
Medlem nr: 579

|
Det går att göra på bären också (fläderbärs saft), men jag tycker definitivt att det blir godare med fläderbloms saft. Friskare, utan så mycket beska.
--------------------
Bättre sänt än aldrig!Min "nya" kärlek och sambo: Lucas. Och nu har Lucas fått lillebror: Elton! Lucas Och här är mattes älskling knappt 6 månader. Elton, 10 veckor
|
|
|
|
|
22-06-2005, 10:32
|

Medlem
Antal inlägg: 3 590
Medlem sedan: 04-08-2004
Medlem nr: 4 227

|
CITAT (Maria i Helsingborg @ 21-06-2005, 22:57) Man använder fläderblommorna och du ser när de slagit ut i gyllengult flor  Oj, då är det nog redan försent. Har nog bär nu tror jag. Får komma ihåg nästa år istället
--------------------
Hälsningar, fru Berglund"Just remember in the winter, far beneath the bitter snows lies the seed that with the sun's love, in the spring becomes the rose!"Min trädgårdshemsida (hemsidan är nere för tilllfället men kommer snart tillbaka med ny och förbättrad design!)
|
|
|
|
|
22-06-2005, 11:07
|
Medlem
Antal inlägg: 220
Medlem sedan: 29-05-2004
Medlem nr: 3 743

|
CITAT (Maria i Helsingborg @ 21-06-2005, 20:12) Jag satte idag och i år använder jag vanligt socker istället för som förra året, farinsocker. Saften blev mörk och såg ganska oaptilig ut  Och jag glömde citronsyran. Rekommenderas inte!
--------------------
En trädgård! Lycka!
|
|
|
|
|
22-06-2005, 11:32
|

Medlem
Antal inlägg: 809
Medlem sedan: 28-09-2004
Medlem nr: 4 547

|
Åh är det nåt jag älskar så är det fläderblomssaft!! Kan inte ni som gör skicka en flaska till mig?
--------------------
//Niklas
|
|
|
|
|
23-06-2005, 16:09
|

Medlem
Antal inlägg: 311
Medlem sedan: 05-04-2005
Medlem nr: 5 324

|
CITAT (fruberglund @ 22-06-2005, 11:32) CITAT (Maria i Helsingborg @ 21-06-2005, 22:57) Man använder fläderblommorna och du ser när de slagit ut i gyllengult flor :) Oj, då är det nog redan försent. Har nog bär nu tror jag. Får komma ihåg nästa år istället  Om din fläder redan har bär är det ingen "ätlig" fläder! Det finns en sort som blommar tidigt (druvfläder, ej ätlig) och en som brukar blomma runt midsommar eller senare beroende på zon. Den ätliga, Sambucus nigra, får svarta bärklasar som mognar framåt september medan den oätliga får röda. Här i zon 3 står flädern i knopp men dröjer nog någon/några veckor till innan den slår ut i full blom. Jag har inte sett gyllengula fläderblommor utan bara gräddvita, påminner om rönnblommor tycker jag.
|
|
|
|
|
23-06-2005, 17:35
|

Medlem
Antal inlägg: 2 142
Medlem sedan: 09-01-2004
Medlem nr: 2 667

|
CITAT Jag har inte sett gyllengula fläderblommor utan bara gräddvita Du har rätt, det är mer vitt än gult!  CITAT Åh är det nåt jag älskar så är det fläderblomssaft!! Kan inte ni som gör skicka en flaska till mig? Du verkar vara både läskunnig och ha rätta "driven" (=gilla saften) - ingmet servade dig med receptet ovan! Min saft delar jag bara med barnen och på sin höjd lite gin!
--------------------
CITAT * Gardening - Nature's Prozac *
|
|
|
|
|
23-06-2005, 23:07
|

Medlem
Antal inlägg: 3 590
Medlem sedan: 04-08-2004
Medlem nr: 4 227

|
CITAT (SannaLasso @ 23-06-2005, 17:09) CITAT (fruberglund @ 22-06-2005, 11:32) CITAT (Maria i Helsingborg @ 21-06-2005, 22:57) Man använder fläderblommorna och du ser när de slagit ut i gyllengult flor :) Oj, då är det nog redan försent. Har nog bär nu tror jag. Får komma ihåg nästa år istället  Om din fläder redan har bär är det ingen "ätlig" fläder! Det finns en sort som blommar tidigt (druvfläder, ej ätlig) och en som brukar blomma runt midsommar eller senare beroende på zon. Den ätliga, Sambucus nigra, får svarta bärklasar som mognar framåt september medan den oätliga får röda. Här i zon 3 står flädern i knopp men dröjer nog någon/några veckor till innan den slår ut i full blom. Jag har inte sett gyllengula fläderblommor utan bara gräddvita, påminner om rönnblommor tycker jag. Hmmm...får kolla upp det, är nästan 100 på att det är svarta bär på mina buskar! Det här måste undersökas!
--------------------
Hälsningar, fru Berglund"Just remember in the winter, far beneath the bitter snows lies the seed that with the sun's love, in the spring becomes the rose!"Min trädgårdshemsida (hemsidan är nere för tilllfället men kommer snart tillbaka med ny och förbättrad design!)
|
|
|
|
|
25-06-2005, 12:36
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
Fläderbär kan man göre egen kapris av.
KAPRIS PÅ FLÄDERBÄR
1,5 liter omogna fläderbär, de ska fortfarande vara gröna. 2,5 dl ättikssprit 1/2 msk vinäger 1 msk socker
Koka en lag på ättika och socker, slå den het över bären. Låt stå ett dygn. Koka sedan upp alltsammans och låt det sakta koka i 10 min. Häll upp på små burkar.
Eller varför inte
FLÄDERBLOMSPARFAIT
1 äggvita
½ dl florsocker
2 dl grädde
1 ½ dl koncentrerad fläderblomsaft
2 dl färska hallon, el. 200 gr frysta
2 msk socker
( 1 dl färsk mynta )
Vispa äggvitan med florsockret till ett fast skum.
Vispa grädden krämig och blanda med äggvitevispet och fläderblomsaften.
Häll upp i portionsglas och ställ i frysen minst fyra timmar.
Rör ihop hallonen med sockret och servera till parfaiten. Garnera ev. med mynta. Parfaiten kan göras långt i förväg. Ta ut den ur frysen ca 20 min. innan den ska ätas.
Eller kanske rent av
Fläderblomsvin.
30 klasar Fläderblom 2 st Apelsiner i skivor 3 st Citroner i skivor 2 kg Socker 5 L Vatten 30-35 gr Jäst
Lägg blommor och frukt i en stor kruka. Häll socker, sedan kokande vatten över. När blandningen är ca 40 grader smulas jästen i. Rör om, låt stå 4 dygn. Sila och häll på flaskor eller damajeanne. Gasbinda till kork. Sila på flaskor efter 2 månader. Lagra gärna till nästa sommar.
TIPS En varm sommardag smakar det förträffligt med Fläderblomsvin och Cider
--------------------
|
|
|
|
|
25-06-2005, 13:00
|

Medlem
Antal inlägg: 383
Medlem sedan: 29-09-2003
Medlem nr: 2 375

|
Ätlig fläder är en buske eller träd med vita flata blomklasar se se mer på Fläder -infoDruvfläder har mer gula blommor röda bär och blommar tidiagre än ätlig fläder se Druv-fläderÄven sommarfläder är gifig men det är en meterhög ört så det bör man ju inte förväxla, SommarfläderÄtlig fläder  Druvfläder  Lycka till med saftandet och tack för lite fler recept
--------------------
Bor med härlig villaträdgård i Skåne zon 1
|
|
|
|
|
26-06-2005, 17:07
|
Medlem
Antal inlägg: 25
Medlem sedan: 09-07-2004
Medlem nr: 4 037

|
Jag kan tipsa om att senast jag gjorde fläderblomssaft först rev bort det gula på citronskalet (att användas i saften) och sedan skalade bort det vita innan jag skivade citronerna. Det blev mycket godare!!! :-)
|
|
|
|
|
27-06-2005, 15:03
|

Medlem
Antal inlägg: 609
Medlem sedan: 26-04-2005
Medlem nr: 5 591

|
Flädervin låter ju mycket trevligt. Men är det vanlig brödbakningsjäst (torrjäst eller vanlig mjuk kub) man använder eller ska det vara nån speciell vinjäst, var köps sån i så fall?
|
|
|
|
|
27-06-2005, 15:55
|

Medlem
Antal inlägg: 445
Medlem sedan: 31-12-2003
Medlem nr: 2 640

|
Använder du brödjäst så blir alkoholhalten inte så hög som med vinjäst, däri ligger skillnaden. Tror att du kan hitta den i vanliga butiker som för vintillverkningsprylar och smaksatser för likörer och brännvin.
--------------------
Karlskrona, Blekinge, Zon 1
|
|
|
|
|
27-06-2005, 16:11
|

Medlem
Antal inlägg: 3 590
Medlem sedan: 04-08-2004
Medlem nr: 4 227

|
Hihi...hade visst både ock  Den riktiga flädern är på gång att slå ut medans druvflädern har gröna bär redan nu. Tjoho, då kan jag göra saft i alla fall
--------------------
Hälsningar, fru Berglund"Just remember in the winter, far beneath the bitter snows lies the seed that with the sun's love, in the spring becomes the rose!"Min trädgårdshemsida (hemsidan är nere för tilllfället men kommer snart tillbaka med ny och förbättrad design!)
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|