Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Chili - lagringsmetoder?, hur gör ni?
          nilla
          Inlägg 16-07-2005, 07:48
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 530
          Medlem sedan:
          05-05-2003
          Medlem nr: 1 330



          Jag har fått mer stark chili än jag hinner äta upp färsk. Hur gör ni för att lagra?
          Funderar på om man kan finhacka och förvara i olja. Nån som testat det och vet hur länge det kan hålla i kylskåp?

          Det lär nog gå åt i vinter, har blivit chiliberoende smile.gif

          nilla
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 13)
          evelina
          Inlägg 16-07-2005, 08:22
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 990
          Medlem sedan:
          14-03-2004
          Medlem nr: 2 991



          Jag tar nål och tråd och trär igenom och hänger dom på tork, sedan kan man bara bryta av en bit och ha i maten eller göra chiliflakes av dom och förvara på burk.
          Min erfarenhet av att lägga dom i olivolja är att dom blir dåliga efter ett tag.

          Lycka till från en annan Chiliälskare!! rolleyes.gif


          --------------------

          Mvh Evelina
          Odlar numera i zon 4
          Att fela är mänskligt, att förlåta är gudomligt.
           
          Citera
          ifibi
          Inlägg 16-07-2005, 09:08
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 307
          Medlem sedan:
          06-07-2004
          Medlem nr: 4 025



          Man kan frysa in dom också. Jag har gjort det några gånger och det fungerar jättebra.


          --------------------
          Bohuslänsk orkidenörd!
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 16-07-2005, 10:27
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Här hittas lite tips
          http://www.odla.nu/forums/index.php?act=ST...c43dedecc21623d


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          nilla
          Inlägg 16-07-2005, 14:19
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 530
          Medlem sedan:
          05-05-2003
          Medlem nr: 1 330



          Tack för tipsen!

          Frysa låter ju bra, kanske kan man finhacka och frysa i isbitskuber... lagom mängd för en gryta.
          Ska testa lite olika och se vad som behåller "färsksmaken" bäst.
          "Hungarian Hot Wax" är det jag har - och den är kanongod smile.gif

          Gjorde gurkinläggning på slanggurka och chili förra sommaren - mycket gott, blev lite starkare än beräknat dock... chili är nyckfullt.

          Tanken i den gamla tråden om att snusa chili tror jag nog att jag hoppar över laugh.gif - men honungsinlagd - mums!
           
          Citera
          Rossi
          Inlägg 16-07-2005, 14:23
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 5 855
          Medlem sedan:
          11-05-2004
          Medlem nr: 3 584



          Dels hackar vi och fryser in, dels torkar vi chilin i en svamp- och frukttork som vi har.


          --------------------
          Skåne zon 1
           
          Citera
          gutta
          Inlägg 17-07-2005, 21:14
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 73
          Medlem sedan:
          22-11-2003
          Medlem nr: 2 586



          Hungarian hot wax är en sort som funkar att lägga in som pfefferoni. Jag testar den för första gången i år och det verkar som om skörden blir bra. Lagen består av vinäger, vatten, salt och ett uns citronsyra. Jag har också i flera år odlat sorten De cayenne och torkat och därefter malt i en elektrisk kaffekvarn till pulver. Samma sort har jag kokat ihop med lite olja, lök, salt och vinäger till en pasta. Det har funkat bra som konserv. Däremot har jag hört att man ska undvika att spara pastor som inte värmebehandlats, eftersom det kan bildas farliga bakterier då. Jalapeno odlar jag också. Den skivar jag och lägger in i vinäger, salt och vatten.

          Massor av sätt att spara skörden på alltså, men glöm inte att konsumera så mycket det bara går av den härliga färska varan!
           
          Citera
          pisanggoreng
          Inlägg 17-07-2005, 22:09
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 900
          Medlem sedan:
          07-05-2004
          Medlem nr: 3 535



          Vi fryser in frukterna hela. Funkar toppen!


          --------------------
          Zon 1, Skånes västkust

          Besök gärna Buxus.se
           
          Citera
          Meliss
          Inlägg 17-07-2005, 23:47
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 107
          Medlem sedan:
          01-05-2005
          Medlem nr: 5 636



          CITAT (pisanggoreng @ 17-07-2005, 23:09)
          Vi fryser in frukterna hela. Funkar toppen!

          hmmm... är du samma som finns på Buke? Känner igen ditt namn, det är ju ganska ovanligt.
           
          Citera
          noora
          Inlägg 18-07-2005, 12:38
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 1 699
          Medlem sedan:
          03-02-2003
          Medlem nr: 678



          Jag torkade en hel del av chilin i ugnen förra året. Sätt ugnen på lägsta värmen (50 grader eller så) och sprid ut chilin på en plåt. Sätt en träsked eller nåt mellan ugnsluckan så att den blir lite på glänt. Stanna inte i köket, chiliångorna kan vara starka att inandas smile.gif

          Om du har mycket habanero kan jag rekommendera receptet på het habanerosås som finns på Örtagårdens hemsida (klicka på "Recept"). Den är väldigt god, räcker länge och håller länge i kylen.


          --------------------
          Noora - med trädgård i Tullinge, zon 2-3
          Nooras Örtagård - min webbsida om örter
           
          Citera
          Joche
          Inlägg 04-08-2005, 12:30
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 12
          Medlem sedan:
          10-04-2005
          Medlem nr: 5 366



          Jag brukar torka mina chillis ovanpå datormonitorn, är inte den igång tillräckligt länge så kanske TVn är det?
           
          Citera
          pisanggoreng
          Inlägg 04-08-2005, 13:18
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 1 900
          Medlem sedan:
          07-05-2004
          Medlem nr: 3 535



          CITAT (Meliss @ 18-07-2005, 00:47)
          CITAT (pisanggoreng @ 17-07-2005, 23:09)
          Vi fryser in frukterna hela. Funkar toppen!

          hmmm... är du samma som finns på Buke? Känner igen ditt namn, det är ju ganska ovanligt.

          Nej, det är inte jag. Jag vet itne ens vad Buke är. (Ska kolla upp det...)


          --------------------
          Zon 1, Skånes västkust

          Besök gärna Buxus.se
           
          Citera
          Susanna
          Inlägg 04-08-2005, 17:58
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1 278
          Medlem sedan:
          13-05-2003
          Medlem nr: 1 399



          CITAT (gutta @ 17-07-2005, 22:14)
          Hungarian hot wax är en sort som funkar att lägga in som pfefferoni. Jag testar den för första gången i år och det verkar som om skörden blir bra. Lagen består av vinäger, vatten, salt och ett uns citronsyra.

          Skulle bli jätteglad om du kunde ge en mer exakt beskrivning. Hur stor mängd vatten, vinäger etc? Kokar du lagen? Jag tycker det här med inläggningar är svårt.


          --------------------
          Susanna
          (med fritidshus i zon 1)
           
          Citera
          Elisabeth-Västku...
          Inlägg 05-08-2005, 10:51
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 4 738
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 45



          Jag ör som noora , torkar dom ign.

          Eller lägger i dom ( men inte så starka,) i samma lag som jag lägger i gurkorna (kallrörd lag)
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 09-08-2025, 18:36
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon