|
Vad gör jag med bondbönorna? |
|
|
|
17-07-2005, 12:35
|

Medlem
Antal inlägg: 1 440
Medlem sedan: 30-03-2004
Medlem nr: 3 110

|
Odlar bondbönor iår, det verkade lättodlat, lät rustikt och nyttigt och framför allt så fyller det alspaljen väldigt vackert.........Men vad i herrans namn skall jag göra med bönorna nu när jag vaktat dem från att bli sniglemat, gödslat, spaljeat osv....de kan ju inte bara bli till mull igen. Kan frysas och torkas står det............men sen då? Eller helst före frysen......i färskt nyplockat tillstånd.....vad gör jag?
--------------------
”Saliga äro de som inte väntar sig något alls av livet, ty de skola icke bli besvikna.” citat från "farmor Levengood"
|
|
|
|
2 sidor
1 2 >
|
 |
Svar
(1 - 19)
|
17-07-2005, 15:32
|
Medlem
Antal inlägg: 530
Medlem sedan: 05-05-2003
Medlem nr: 1 330

|
Har precis samma undran... har skördat mina första idag. Tänkte förvälla några och blanda i sallad med potatis och parmaskinka... men resten? Har faktiskt aldrig ätit bondböna förut, så jag är också nyfiken på hur ni andra lagar dom.
|
|
|
|
|
17-07-2005, 17:19
|

Medlem
Antal inlägg: 400
Medlem sedan: 11-06-2005
Medlem nr: 5 974

|
Min mamma brukar koka "bonnagröt". Har ingen aning vad det kan heta egentligen.
Hon kokar potatis i en gryta och bönor i en annan. När allt är färdigkokt så gör hon som vanligt potatismos fast med potatis och bönor då. Och smör och mjölk. Ska man vara riktigt gammaldags så äter man det med knaperstekt stekfläsk och använder stekflottet på "bonagröten". Väldigt gott är det i alla fall. Hoppas att mina bönor blir klara snart så jag kan äta denna onyttighet som är såååå god.
--------------------
|
|
|
|
|
17-07-2005, 18:39
|

Medlem
Antal inlägg: 2 177
Medlem sedan: 17-07-2005
Medlem nr: 6 191

|
Vi åt också bondbönegröt, när jag var liten. Vi åt nästan exakt som ovan, fast vi hade en djup tallrik med mjölk, som vi doppade i, också...
Bondbönor bör plockas när de fortfarande är ganska späda, och då är de helt underbart goda i varm bönsallad, "ängamat" (redd grönsakssoppa), eller som de är, tycker jag. Man kan koka dem lätt och äta dem istället för Haricot Verts, eller knapra på dem råa... Lycka till!
--------------------
"Det är roligare att vara glad!" /Alexander Hoffman
|
|
|
|
|
18-07-2005, 17:34
|

Medlem
Antal inlägg: 807
Medlem sedan: 15-11-2002
Medlem nr: 361

|
CITAT (Zarah P @ 17-07-2005, 19:39) eller knapra på dem råa... Hmmm, jag har lärt mig att man inte ska äta bönor råa. Minns inte anledningen, någon här som vet?
--------------------
Lena Norra Skåne, zon 2-3
"Jordens frukter tillhör alla, men jorden tillhör ingen" Rousseau.
|
|
|
|
|
18-07-2005, 20:27
|

Medlem
Antal inlägg: 1 440
Medlem sedan: 30-03-2004
Medlem nr: 3 110

|
Åt mina första bondbönor idag......lätt förvällda, med lite smör......Km gärna fram med mer ideer och recept  ....... bonnagröt.....? ska jag laga det til frukost eller när ? Tror ni barnen gillar det? ........ Lovat ängamat i veckan så det får bli med bondbönor......... Äter ni dem med baljor och allt ni som verkar vara vana bondbönefrossare? (Baljorna är ju alldeles bomulliga inuti)
--------------------
”Saliga äro de som inte väntar sig något alls av livet, ty de skola icke bli besvikna.” citat från "farmor Levengood"
|
|
|
|
|
18-07-2005, 21:49
|

Medlem
Antal inlägg: 2 177
Medlem sedan: 17-07-2005
Medlem nr: 6 191

|
Ja, visst är baljorna fina? Jag älskade att sitta och pillra med dem när jag var liten. Bönorna ska spritas - i alla fall har jag aldrig ätit skidorna, de är ju helt hårda och skumma... Och att man inte ska äta bönor råa har jag aldrig hört? Jag gick jämt och knaprade på bönor när jag var liten... Kanske är därför jag blevv som jag blev?  Nej, bondbönegröt äter man till är väldigt gott! Alldeles speciellt med knaperstekt fläsk, då. Och mjölk, i alla fall att dricka.  Vad kul att du gillar bondbönor! Min pappa berättade häromdagen , att när han och min mamma var nygifta och bodde i Uppsala, blev de så hemskt sugna på bondbönor, men hade inga, så han frågade en elev på skolan där han jobbade (eleven bodde på en stor gård med lantbruk) om han kanske hade några bondbönor som han ville sälja? Eleven i fråga stirrade på honom och sa "Har ni GRIS?!" Han hade aldrig hört talas om att människor åt bondbönor, det gav de bara till grisarna. Men slutet gott, allting gott. Mina föräldrar fick sina efterlängtade bondbönor, och eleven fick ett gott skratt...
--------------------
"Det är roligare att vara glad!" /Alexander Hoffman
|
|
|
|
|
19-07-2005, 06:46
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
Många bönor (t ex vaxbönor) innehåller glycosider, därför bör de förvällas några minuter. Men just bondbönor har jag aldrig hört att de måste kokas, mår man inte dåligt så kan man nog lungt äta dem råa.
|
|
|
|
|
19-07-2005, 08:55
|

Medlem
Antal inlägg: 2 177
Medlem sedan: 17-07-2005
Medlem nr: 6 191

|
Vilken tur! Jag har klurat lite på det där. Vaxbönor är inte goda råa... Men det är däremot sockerärtet, brytbönor och bondbönor (bara de späda)...
--------------------
"Det är roligare att vara glad!" /Alexander Hoffman
|
|
|
|
|
29-07-2005, 18:08
|

Medlem
Antal inlägg: 305
Medlem sedan: 20-08-2004
Medlem nr: 4 339

|
Finns det någon som har ett recept på bondbönsvälling ? Mamma ringde nyss och ville hemskt gärna koka det men hittade inte receptet. Jag hittar det inte heller i mina kokböcker.
--------------------
" Vänlighet är den gyllene kedja som håller ihop samhället."
|
|
|
|
|
29-07-2005, 19:00
|
Medlem
Antal inlägg: 300
Medlem sedan: 10-05-2005
Medlem nr: 5 741

|
Hittade ett recept på ärtvälling, det går säkert att använda för bondbönor också. Se http://www.ur.se/stockholm/mat.html.
|
|
|
|
|
29-07-2005, 19:56
|

Medlem
Antal inlägg: 305
Medlem sedan: 20-08-2004
Medlem nr: 4 339

|
Tack så hemskt mycket grycken. Det borde gå bra det står ju ärtvälling/bondbönsvälling. Ska snarast lämna receptet till mamma, hon kommer att bli glad.
--------------------
" Vänlighet är den gyllene kedja som håller ihop samhället."
|
|
|
|
|
29-07-2005, 19:59
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
Det finns nog många recept den min morfar gjorde var som en vanlig grönsakssoppa med hela bondbönor han kallade den bondbönsvälling men den var ju inte det minsta lik välling.
Denna soppa vanbosoppa är nog mera vällinglik för här är bondbönorna passerade(receptet är från svenskt husmoderslexikon 1950):
Vanbosoppa 5-6 pers
3/4 liter spritade bondbönor 2 små morötter 1tsk socker vatten salt 3msk mjöl 3dl mjölk 1msk smör
Redning i skålen: 1 gula, 1dl grädde, persilja
Skär morötterna smått och lägg dem med bondbönorna i kokande lätt saltat vatten tillsatt med sockret (sockret tar fram en fin smak). Låt koka 3/4 timme tills bönorna känns passermjuka, passera dem i en sikt. Rör under tiden ut mjölet i mjölken och vispa ner detta i de passerade bönorna. Låt koka 10min och smaka av noga. Lägg i ett par smörklickar varefter soppan inte får koka. Häll den rykande soppan i en skål vari man vispat upp gulan med grädden och lite klippt persilja.
Jag kan se att recept på bondbönsvälling finns i Escoffiers stora kokbok(1928) del 1 s.96 tyvärr har jag bara del 2 så är det någon som har del 1 så kanske vi kan få se hur det receptet är. (Escoffiers kokbok är fransk gourmemats kokbok så det kanske är lite finare bönsoppa i den)
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
|
30-07-2005, 19:51
|
Medlem
Antal inlägg: 36
Medlem sedan: 14-04-2005
Medlem nr: 5 420

|
Å, bondbönor som är så goda!
Jag gör bondbönshoummus av dem ibland. Jag brukar göra ung som med vanlighoummous (mixar bönorna som skalet har tagits bort från, blanda med olivolja, vitlök och citronsaft, krydda med salt och peppar) och sedan äter jag den med plockmat och bröd.
Annars har jag gjort en suverän pasta med saffran, lök, grädde, buljong och bondbönor också. Eller så fräser jag dem bara i olja och vitlök och blandar i lite creme fraiche.
|
|
|
|
|
01-08-2005, 08:48
|

Medlem
Antal inlägg: 3 807
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 29

|
Här kommer ett som jag fick idag med e-posten från Tasteline.
0,55 kg bondbönor 3 msk olivolja 1 tsk tamari 2 tsk balsamvinäger 1 st vitlöksklyftor, pressade 8 st kronärtskockshjärtan 8 st soltorkade tomater i olja 60 g champinjoner 12 st färskpotatis(ar) havssalt 60 g späd spenat 150 g getost
Tillagning:
1. Koka upp en kastrull med saltat vatten, lägg i bönorna och låt den sjuda 5-7 minuter eller tills de är mjuka.
2. Blanda undertiden 3 msk olivolja, tamari, balsamvinäger, vitlök, konserverade kronärtskockor, soltorkade tomater och eventuellt någon svamp.
3. Låt bönorna rinna av och lägg dem i salladen.
4. Värm en grillpanna och tillsätt den återstående olivoljan. Skiva potatisen och stek på båda sidor tills de är guldbruna och mjuka. Salta och lägg dem genast i salladen. Lägg i spenatbladen i sista minuten och toppa med osten. Servera genast
Har ej provat själv men kanske värt att testa. Lycka till.
--------------------
skriver Inga från Närke i zon 3-4
|
|
|
|
|
01-08-2005, 09:10
|

Medlem
Antal inlägg: 3 807
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 29

|
Här kommer lite mera
Bönor kokas i lättsaltat vatten, hela eller skurna, och serveras med smör och örtsalt. De passar bra som tillbehör till kött. Kalla, kokta bönor är goda i sallader, liksom marinerade i en god vinägrett. De används i soppor, grytor, stuvningar och gratänger. Bondbönor innehåller lektiner som kan ge upphov till illamående. Därför ska bondbönor alltid kokas minst 10-15 minuter.
Näringsvärden: Bondbönor: Energi 59 kcal/245 kJ, Vatten 81 g, Protein 5,6 g, Fett 0,6 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 7,5 g, Kostfiber 4,2 g, Kalium 250 mg, ß-karoten 210 µg, C-vitamin 33 mg.
Sommarsoppa: 5-6 potatisar, 1 bit blomkål, 1 dl ärtor, 1 dl sockerärtor, 1 liten rödbeta, 1-2 späda morötter, 1 färsk lök, 1 dl bondbönor. Finfördela alla grönsaker och koka några minuter i buljong. Slå på sojamjölk. Servera med finhackad persilja.
--------------------
skriver Inga från Närke i zon 3-4
|
|
|
|
|
01-08-2005, 09:18
|
Medlem
Antal inlägg: 14 005
Medlem sedan: 27-11-2002
Medlem nr: 429

|
|
|
|
|
|
01-08-2005, 10:51
|
Medlem
Antal inlägg: 301
Medlem sedan: 22-02-2005
Medlem nr: 5 048

|
Bondbönor vinner på att man tar bort det yttre skalet. Sprita bönorna och förväll dem snabbt (är de riktigt färska behövs bara ett uppkok). Kyl dem sedan i kallt vatten och "nyp" bort skalet på varje böna.
Ett gott tilltugg till nästan alla typer av kötträtter är att fräsa vitlök, grovt strimlade mangoldblad och skalade bondbönor i olivolja några minuter. Pessa sedan över citron, salta och servera.
|
|
|
|
|
02-08-2005, 12:31
|

Medlem
Antal inlägg: 305
Medlem sedan: 20-08-2004
Medlem nr: 4 339

|
CITAT (Lena N @ 18-07-2005, 18:34) CITAT (Zarah P @ 17-07-2005, 19:39) eller knapra på dem råa... Hmmm, jag har lärt mig att man inte ska äta bönor råa. Minns inte anledningen, någon här som vet?  Så här står det på Grön Gastronomi: Bönor kokas i lättsaltat vatten, hela eller skurna, och serveras med smör och örtsalt. De passar bra som tillbehör till kött. Kalla, kokta bönor är goda i sallader, liksom marinerade i en god vinägrett. De används i soppor, grytor, stuvningar och gratänger. Bondbönor innehåller lektiner som kan ge upphov till illamående. Därför ska bondbönor alltid kokas minst 10-15 minuter.
--------------------
" Vänlighet är den gyllene kedja som håller ihop samhället."
|
|
|
|
|
04-08-2005, 07:51
|

Medlem
Antal inlägg: 2 177
Medlem sedan: 17-07-2005
Medlem nr: 6 191

|
CITAT (brittmarie @ 02-08-2005, 13:31) CITAT (Lena N @ 18-07-2005, 18:34) CITAT (Zarah P @ 17-07-2005, 19:39) eller knapra på dem råa... Hmmm, jag har lärt mig att man inte ska äta bönor råa. Minns inte anledningen, någon här som vet?  Så här står det på Grön Gastronomi: Bönor kokas i lättsaltat vatten, hela eller skurna, och serveras med smör och örtsalt. De passar bra som tillbehör till kött. Kalla, kokta bönor är goda i sallader, liksom marinerade i en god vinägrett. De används i soppor, grytor, stuvningar och gratänger. Bondbönor innehåller lektiner som kan ge upphov till illamående. Därför ska bondbönor alltid kokas minst 10-15 minuter. *skrattar* Jag såg just det... Nå, jag har alltid gillat att äta de små, små bondbönorna som de är, och det verkar inte som om jag lidit alltför stor skada av det, men det är nog bäst att jag inte rekommenderar det, i alla fall.
--------------------
"Det är roligare att vara glad!" /Alexander Hoffman
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|