Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Majrova, recept?
          Hans i Mälardale...
          Inlägg 25-07-2005, 19:47
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 322
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 55



          Hej, jag har skördat stora härliga majrovor som jag odlade av ren nyfikenhet och undrar nu vad man kan göra med dom?

          MvH


          --------------------
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 12)
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 25-07-2005, 19:50
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Jag tycker de är goda råa, men de ska även kunna användas i gratänger och stuvningar exempelvis.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Hans i Mälardale...
          Inlägg 25-07-2005, 19:55
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 322
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 55



          Aha, de går att äta råa, det måste jag pröva.


          --------------------
           
          Citera
          Maria i Helsingb...
          Inlägg 25-07-2005, 19:59
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 2 142
          Medlem sedan:
          09-01-2004
          Medlem nr: 2 667



          Sautera och ät istället för potatis!


          --------------------
          CITAT
          * Gardening - Nature's Prozac *
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 25-07-2005, 23:05
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Satt och bläddrade i Anteneums kokbok från 1918 och där fanns det ett recept med majrova i. Man ska ta blomkål, morötter och majrova och förvälla dem var för sig sedan ska man lägga dem på ett fat och klicka över lite smör och strö över persilja och så är det klart att servera.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Hans i Mälardale...
          Inlägg 26-07-2005, 08:19
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 322
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 55



          ok, tack! Jag smakade på den rå, den var ju supergod!


          --------------------
           
          Citera
          mulle
          Inlägg 26-07-2005, 08:42
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 2 629
          Medlem sedan:
          13-07-2004
          Medlem nr: 4 069



          Hans, jag har också funderat på majrovor. Var de lätta att odla?
          Mulle
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 26-07-2005, 09:47
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Det är en av de allra mest lättodlade grösaker som finns, inga stora krav och snabb utvecklingstid:

          http://www.odla.nu/vegt/majrova.shtml
           
          Citera
          Hans i Mälardale...
          Inlägg 26-07-2005, 19:00
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 322
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 55



          Det var svårt att tro på att man skulle ha en halvmeters radavstånd när man sådde och förvisso gick det lite segt den första månaden. Men i månadsskiftet juni/juli började det hända grejer och nu är det rent av trångt i raderna. Blasten blir stor och ibland blir man lurad för det är inte alla rötter som är propotionella med blastens storlek. Men helt klart odlingsvärd eftersom den är lättodlad, har en fascinerande rot och är mycket god.

          MvH


          --------------------
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 27-07-2005, 06:56
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Även kålrabbi tillhör de lättodlade grönsakerna. Alla kålväxter föredrar något svalare temperatur.
           
          Citera
          Biggan_
          Inlägg 27-07-2005, 11:34
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 35 147
          Medlem sedan:
          15-04-2005
          Medlem nr: 5 447



          Skulle man kunna tänka sig att göra rotmos på majrova eller kålrabbi i stället för att använda kålrot som ibland kan vara väldigt hård eller besk?


          --------------------
          Biggan
          *****************
          Systematik är att sätta den ena foten framför den andra när man går och inte tvärtom.
          Eyvind Johnson

           
          Citera
          netaave
          Inlägg 27-07-2005, 15:52
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Min mormor odlade majrovor, hon brukade förvälla skivor i saltat vatten och sen gratinera med en ostsås i ugnen som de sen åt med stekt fläsk.
          Vad jag minns var det gott.
          Mamma hade för sig att hon ibland även hade morötter i gratängen.


          --------------------


           
          Citera
          netaave
          Inlägg 27-07-2005, 16:24
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Jag hittade ett majroverecept i boken "Gröna rätter" från ica-förlaget. C-et i recepttiteln hade som ett komma under sig.


          Kokta majrovor Nicoise

          4 port

          4-5 majrovor (ca 1 kg)
          kokande vatten
          1 tsk salt/l vatten
          4 tomater
          1 gul lök
          1 vitlöksklyfta
          1-2 msk margarin eller smör
          1 tsk nypress citronsaft eller vitvinsvinäger
          1 krm grovmalen svartpeppar
          8-10 pimentofyllda oliver
          persilja

          Skala majrovorna och skär dom i klyftor. koka dom knappt mjuka i lättsaltat vatten eller i mikron.
          Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär dem i tärningar. skala och finhacka båda löksorterna. Fräs löken mjuk i matfettet. Tillsätt tomaterna och de övriga ingredienserna, oliverna kan skivas eller halveras.
          Servera majrovorna heta. Häll över tomatröran. Strö på hackad persilja. Bjud brytbröd och kokt eller rökt skinka till.

          Följande stod om majrova i boken "Vanlig i Tyskland. God som råkost och kokt som tillbehör på grönsaksfat eller till kött-och fiskrätter".


          --------------------


           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-07-2025, 13:09
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon