Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > vinbärsgelé, behöver lite tips och råd.
          Lannhagen
          Inlägg 09-08-2005, 11:49
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 25
          Medlem sedan:
          29-07-2004
          Medlem nr: 4 177



          är första gången jag gör detta så jag har några frågor:

          när jag kokat bären ska dem stå och självrinna. Kan jag inte få hjälpa till och pressa ur saften, det blir ju så mycket mer då?

          Måste jag parraffinera? Varför i såfall? Har det att göra med om locken till burkarna är täta?

          Hur parraffinerar man?

          Tacksam för svar.....

          Mvh
          Fredric
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 2)
          Gabi
          Inlägg 09-08-2005, 11:57
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 121
          Medlem sedan:
          21-05-2004
          Medlem nr: 3 664



          Hej!
          Om man vill kan man hjälpa till och pressa ut saften-jag gör så ibland, när jag inte har så mkt bär. Jag paraffinerar aldrig men använder natriumbensoat som konserverande medel + jag sköljer burkar och lock med detta. Undantag svart vinbärsgele: där använder jag flytande Certo som i sig innehåller allt jag behöver. Sedan måste gelen förvaras svalt och mörkt. Paraffinera är bäst men min gele möglar inte förrän jag öppnar burken dvs har jag väl öppnat en burk måste gelen förbrukas ganska snabbt. alltså hoppar jag paraffinering.

          Lycka till!!

          Gabi
           
          Citera
          Tirre
          Inlägg 11-08-2005, 15:46
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 225
          Medlem sedan:
          11-11-2003
          Medlem nr: 2 556



          Jag är den otåliga sorten - hjälper alltid till och pressar för att få ut mer saft! tongue.gif

          Är dessutom av det latare slaget till min karaktär - har alltså aldrig parrafinerat nånting...

          Men eftersom min sylt och gelé hittintills har hållt sig minst 2 år i kylskåpet utan att mögla, så verkar det räcka att bara skölja både burkar och lock mycket noga med natriumbensoatlösning.
          Tänk på att sköljlösningen ska vara riktigt varm!
          Jag brukar skölja en burk i taget, fylla på sylt/gelé, skölja locket och skruva på.
          Värmen från sköljningen och den varma sylten gör ju då också att luften i burken utvidgas och det är då det bildas sådant tryck att locket blir riktigt tätt och "klickar" när du sedan öppnar det.

          Lycka till!
          // Tirre


          --------------------
          Tirre, zon 4
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-08-2025, 09:13
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon