MOROTSCURRY, 4 pers
6 medelstora morötter 2 gula lökar Smör eller margarin 2-3 tsk curry 1 tsk salt 2 krm socker 2,5 dl morotsjuice 0,5 dl röda linser 0,5 dl russin Ca 2 tsk pressad citron (Salta jordnötter)
Skala morötterna. Skär dem i långa klyftor. Skala och skär löken i tunna klyftor. Smält litet fett i en gryta och fräs morötter, lök och curry utan att rotsakerna tar färg. Rör om under tiden. Tillsätt salt, socker och morotsjuice. Koka upp och sjud under lock ca 10 min.
Lägg i sköljda linser och russin och sjud ytterligare under lock 5-10 min, tills morötter och linser är kokta.
Smaka av med citron och blanda i hackad persilja. Strö eventuellt över litet salta jordnötter.
Servera med ris, couscous eller bröd.
VEGETARISK JAMBALAYA, 4-6 pers
2,5 dl avorioris 5 dl vatten 1 tsk gurkmeja 3 dl finstrimlad purjolök 1 vitlöksklyfta 2 dl champinjoner 1 röd paprika 1 grön paprika 2 syrliga äpplen 2 skivor ananas 1-2 msk sesamolja/olivolja 3-4 msk tomatpuré 1 tsk oregano 1 tsk curry 0,5 tsk muskot 1 msk mild senap 2 msk bovete/majsmjöl 2 dl buljong 2 dl matlagningsgrädde
Garnering:
1 banan 4 skivor ananas 6-8 cashewkärnor 2 tsk kokosflingor
Skölj och koka riset tillsammans med gurkmeja under lock på svag värme 25 min. Laga under tiden stuvningen. Hacka vitlök, paprikor och äpplen. Skär champinjoner och ananas i bitar. Fräs alltsammans i olja och curry 4-5 minuter. Tillsätt tomatpuré, buljong, mjöl, och kryddor. Låt alltsammans koka ihop några minuter. Blanda i senap och grädde (grädden kan uteslutas, men öka då buljongen). Fördela riset i en form och häll över stuvningen. Dekorera med halverade stekta bananer och ananas samt cashewkärnor och kokosflingor.
ROTFRUKTSGRATÄNG, 10 pers
2 palsternackor (400 g) 1 rotselleri (400 g) 4 morötter (400 g) 5-6 dl vatten 1 tub Tartexpastej (115 g) 2,5 dl kokspad 1 tsk örtsalt 1 tsk smulad dragon 1 dl créme fraiche 3 bananer 3 msk kokosflingor 2 tsk allkrydda 100 g rostade jordnötskärnor
Skala och skär rötterna i små tunna bitar eller skivor. Koka dem 5 min i vattnet. Sila av vattnet och spar det. Häll 2,5 dl av spadet i en kastrull. Tillsätt pastejen och låt den smälta tillsammans med kokspadet och créme fraichen. Smaka av med kryddorna. Lägg rotsakerna i en smord eldfast form. Häll över redningen. Skala och skiva bananerna. Fördela dem över rotsakerna. Blanda kokos och allkrydda. Fördela dem och jordnötterna över gratängen. Gratinera i 200° ca 25 min eller tills gratängen fått fin färg.
|