Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > plommonpanik!
          morellen
          Inlägg 19-08-2005, 17:50
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 383
          Medlem sedan:
          18-03-2005
          Medlem nr: 5 180



          hej
          vad kan man egentligen göra på plommon? Tidigare år har det bara blivit så pass att man fått några att äta men nu är det mängder - och då har jag bara kollat grenarna i markhöjd..
          tips emottages tacksamt!


          --------------------
          Ibland blir det mer växter än man plan(t)erat
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 18)
          Airamya
          Inlägg 19-08-2005, 20:12
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 177
          Medlem sedan:
          30-06-2004
          Medlem nr: 3 968



          Jag brukar också få kopiöst mycket plommon. Efter att jag låtit alla gatans ungar äta tills de kvider av magknip så stoppar jag dem (plommonen alltså, inte barnen) i plastpåsar o fryser in. Se'n bjuder jag glatt på världens godaste o mest lättbakade plommonkaka resten av året biggrin.gif

          Recept?
          6 ägg vispas med 4,5 dl socker. Tillsätt 4,5 dl vetemjöl och bred ut smeten i en långpanna. Skala o dela plommonen (superlätt när de är frysta) och lägg dem på smeten. Strö över pärlsocker. Hyvla över 150 g margarin.
          Grädda i mitten av ugnen 30 minuter. 175 grader.
          Bjud in alla du känner.
          Man kan hoppa över att skala dem om man vill...


          --------------------


          "Det finns inget problem som är så litet att det inte går att blåsa upp till orimliga proportioner."
          Citat från Lena:-) här på Odla
           
          Citera
          rosita
          Inlägg 19-08-2005, 20:38
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 781
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 587



          CITAT (Airamya @ 19-08-2005, 21:12)
          Jag brukar också få kopiöst mycket plommon. Efter att jag låtit alla gatans ungar äta tills de kvider av magknip så stoppar jag dem (plommonen alltså, inte barnen) i plastpåsar o fryser in. Se'n bjuder jag glatt på världens godaste o mest lättbakade plommonkaka resten av året biggrin.gif

          Så gör jag också, men jag brukar ta dem från frysen direkt i gröten på morgonen ( urkärnade)! rolleyes.gif


          --------------------
          Rosita zon 1

          www.ankispassion.blogg.se

          www.dromtolkning.blogg.se
           
          Citera
          Castea
          Inlägg 19-08-2005, 23:38
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 2 458
          Medlem sedan:
          28-02-2005
          Medlem nr: 5 087



          DEEP DISH PLUM PIE (Plommonpaj), ca 8 bitar

          Använd form i glas eller porslin med hög kant

          Deglock:

          6 dl vetemjöl
          1 krm salt
          225 g kallt smör i cm-stora kuber
          2 msk kall, pressad citron
          4-6 msk isvatten

          Fyllning:

          1,5 liter urkärnade plommon, skurna i tunna klyftor
          1 rågad dl strösocker
          3 msk brun farin
          3 msk maizena
          0,5 tsk kanel
          0,5 krm salt
          1 msk pressad citron
          Rivet skal av 1 citron
          2 msk smör
          1 msk strösocker

          Hjärtform, t ex pepparkaksform

          Blanda socker, maizena, kanel och salt. Sätt till plommon och citronsaft och skal. Blanda (enklast med händerna) så att socker och mjöl fördelas jämnt.

          Sätt ugnen på 225°. Kavla ut hälften av degen något större än formen. Skär ut en ring genom att lägga formen upp och ner på degen, skära runt om och sedan skära ännu en cirkel ca 2 cm utanför den första. Ta försiktigt loss ringen från bakbordet och tryck fast den runt formens överkant. Går den sönder så kläm bara ihop ändarna.

          Ta ut så många hjärtan som möjligt ur den deg som är kvar. Kavla ut resten och ta ut så många hjärtan som möjligt. Gärna hjärtan i olika storlekar, så att pajen t ex täcks med större hjärtan i ytterkanten och mindre inåt mitten.

          Häll fyllningen i formen och klicka smör över. Pensla degkanten med vatten och tryck försiktigt fast hjärtan, med spetsen mot centrum och så att de lappar över varandra litet. Pensla hjärtspetsarna med vatten och lägg en ny ring innanför den första, som taktegel. Fortsätt tills fyllningen är täckt, men lämna hål för ånga här och där.

          Strö resten av sockret över pajen och stänk över litet vatten. Grädda 20 min i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till knappt 200° och grädda ytterligare ca 30 min, tills fyllningen bubblar. Täck med folie om ytan blir för mörk.

          Servera pajen varm med vaniljglass.
           
          Citera
          Annica i Sörmlan...
          Inlägg 22-08-2005, 07:33
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 122
          Medlem sedan:
          08-06-2004
          Medlem nr: 3 815



          Plommon-marmelad är väldans smaskens. wub.gif Mamma brukar lägga dem i nån likör och sen servera dem med glass under vintern. Gott!


          --------------------
          Annica i Sörmland

          Det är aldrig försent att ändra på sig, så därför väntar jag ett tag till! :-)
           
          Citera
          AnitaO
          Inlägg 22-08-2005, 07:41
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 7 640
          Medlem sedan:
          03-07-2005
          Medlem nr: 6 109



          Plommonmarmelad
          1,2 kg plommon
          1 dl vatten
          1 kg strösocker
          pressad saft av 2 citroner

          Skölj frukten väl, lägg i en tjockbottnad gryta tillsammans med vattnet.
          Koka under lock i 30 minuter. Ta sedan upp alla kärnor med hålslev.
          När alla kärnor fiskats upp häller man i socker och citronsaft.
          Koka nu utan lock ca 55 minuter. Det ska vara synliga bubblor i grytan, men värmen får inte bli för hög.
          Skumma sedan noga och häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar.

          Plommonglass
          300 g plommon
          1/2 dl socker
          2 äggvitor
          2 dl vispgrädde

          Lägg plommonen i en kastrull och låt den smälta ner på svag värme.
          Tillsätt socker och låt puttra några minuter eller tills frukterna faller sönder.
          Ta bort kärnorna och låt krämen svalna.
          Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa grädden, men inte för hårt.
          Vänd samman vitor, grädde och plommon.
          Ställ i frysen över natten.
          Ta fram glassen ca 10 min före servering
          ---------------------------
          Sist men inte minst ....
          Jag åkte iväg en gång med en stor låda plommon till ett äldreboende i närheten.
          Dom blev VÄLDIGT glada smile.gif


          --------------------
          user posted image

          They say that memories are Golden. Well maybe that is true.
          But I never wanted memories, I only wanted You!
           
          Citera
          mayababy
          Inlägg 22-08-2005, 23:26
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 192
          Medlem sedan:
          05-06-2005
          Medlem nr: 5 942



          min mamma brukar göra ett fantastiskt gott plommonvin wub.gif


          --------------------
          Gud sover i stenen,
          andas i växten,
          drömmer i djuret och
          vaknar i människan

          Indiskt ordspråk
           
          Citera
          Immix
          Inlägg 23-08-2005, 08:01
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 244
          Medlem sedan:
          02-04-2005
          Medlem nr: 5 285



          Vi brukar lägga in plommonen i madeira:
          1 kg urkärnade plommon skärs i bitar. Koka sockerlag av 1 dl vatten och 5 dl socker samt ½ vaniljstång. När sockret löst sig tillsätt 2 dl madeira och lagen får sjuda en kort stund. Skumma ev av lagen. Packa plommonen på burkar och slå den heta lagen över. Godast blir det om plommonen får dra 1-2 dygn. Servera med glass. Verkligen gott! Det går bra att frysa burkarna också så har man efterrätt fixad för hela vintern. biggrin.gif
           
          Citera
          Elisabeth-Västku...
          Inlägg 25-08-2005, 18:02
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 4 738
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 45



          Jag gjorde alltid sylt av plommon ihop med päron. Blir mycket gott.

          Och så läste ja i ett tyskt forum ett recept på marzipan-plommonkaka. Det lät också mycket gott och dom som fick smaka på den tycket att den var gott.

          Jag kanske skall försöka att översätta det?

          Elisabeth
           
          Citera
          lena:-)
          Inlägg 25-08-2005, 19:12
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 1 440
          Medlem sedan:
          30-03-2004
          Medlem nr: 3 110



          Lägg hela plommon i frysen, och ta upp en lördag i vinterrusket. Koksa upp en sockerlag och lägg i plommonen och låt få ett uppkok, låt stå till söndagsmiddagen.....(sockerlagen skall täcka plommonen) ..servera med grädde (smaksatt med konjak, mums) eller glass eller annat gottigt. Ett tips som jag fick idag på jobbet efter att ha berättat om mina skållade, urkärnade sockerlagsinfrysta............................mindre jobb, lika gott


          --------------------
          ”Saliga äro de som inte väntar sig något alls av livet, ty de skola icke bli besvikna.”
          citat från "farmor Levengood"
           
          Citera
          mulle
          Inlägg 25-08-2005, 21:33
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 2 629
          Medlem sedan:
          13-07-2004
          Medlem nr: 4 069



          Plommon och gröna tomater blir en supergod marmelad!
          Mulle
           
          Citera
          morellen
          Inlägg 28-08-2005, 08:13
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 383
          Medlem sedan:
          18-03-2005
          Medlem nr: 5 180



          Tack för alla tips!


          --------------------
          Ibland blir det mer växter än man plan(t)erat
           
          Citera
          ejjan
          Inlägg 04-09-2005, 17:10
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 295
          Medlem sedan:
          22-07-2004
          Medlem nr: 4 123



          Tack Airamya för ett bra recept. Plommonkakan blev toppen! biggrin.gif wub.gif


          --------------------
          Alla såg äpplen falla, men det var bara Newton som frågade sig varför" B Baruch
           
          Citera
          Frida H
          Inlägg 04-09-2005, 20:04
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 96
          Medlem sedan:
          09-04-2005
          Medlem nr: 5 357



          torka o ha som godis
           
          Citera
          AnitaO
          Inlägg 15-09-2005, 16:24
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 7 640
          Medlem sedan:
          03-07-2005
          Medlem nr: 6 109



          CITAT (Airamya @ 19-08-2005, 21:12)
          Jag brukar också få kopiöst mycket plommon. Efter att jag låtit alla gatans ungar äta tills de kvider av magknip så stoppar jag dem (plommonen alltså, inte barnen) i plastpåsar o fryser in. Se'n bjuder jag glatt på världens godaste o mest lättbakade plommonkaka resten av året biggrin.gif

          Recept?
          6 ägg vispas med 4,5 dl socker. Tillsätt 4,5 dl vetemjöl och bred ut smeten i en långpanna. Skala o dela plommonen (superlätt när de är frysta) och lägg dem på smeten. Strö över pärlsocker. Hyvla över 150 g margarin.
          Grädda i mitten av ugnen 30 minuter. 175 grader.
          Bjud in alla du känner.
          Man kan hoppa över att skala dem om man vill...

          Idag har jag plockat plommon och nu står en plommonkaka i ugnen.
          Fick göra en utryckning till ICA eftersom jag inte hade något pärlsocker.
          Nu väntar jag med spänning på resultatet smile.gif


          --------------------
          user posted image

          They say that memories are Golden. Well maybe that is true.
          But I never wanted memories, I only wanted You!
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 16-09-2005, 20:35
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Någon som vet om man kan göra saft av plommon ?
          Går säkert men blir den drickbar ?

          ingrid som gärna skulle vilja ha ett recept
           
          Citera
          AnitaO
          Inlägg 17-09-2005, 08:05
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 7 640
          Medlem sedan:
          03-07-2005
          Medlem nr: 6 109



          CITAT (ingrid fuxwall @ 16-09-2005, 21:35)
          Någon som vet om man kan göra saft av plommon ?
          Går säkert men blir den drickbar ?

          ingrid som gärna skulle vilja ha ett recept

          Jag kokade saft av Victoriaplommon förra veckan.
          Den blev väldigt god.
          Jag har en sån där Saft-Maja och då ångar man ju frukten tillsammans med socker.
          Man tar ca 3 dl socker per kg frukt.


          --------------------
          user posted image

          They say that memories are Golden. Well maybe that is true.
          But I never wanted memories, I only wanted You!
           
          Citera
          AnitaO
          Inlägg 17-09-2005, 08:08
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 7 640
          Medlem sedan:
          03-07-2005
          Medlem nr: 6 109



          Googlade lite och hittade ett recept (utan Saft-Maja).

          1 kg (1 1/4 liter) plommon, välmogna
          2 dl vatten

          Till 1 liter saft:
          5 dl socker
          ev 1 krm natriumbensoat

          Skölj plommonen och lägg över i kastrull. sjud med vattnet tills de kokat sönder. Sila igenom silduk.

          Mät upp saften och häll tillbaka i grytan. Tillsätt socker efter mängden saft. Koka upp och skumma.
          Häll den het saften i uppvärmda flaskor och förslut väl. Förvara svalt.

          Tillsätt konserveringsmedel om förvaringsutrymmet är för varmt


          --------------------
          user posted image

          They say that memories are Golden. Well maybe that is true.
          But I never wanted memories, I only wanted You!
           
          Citera
          Kerstin i Malmö
          Inlägg 28-09-2005, 13:00
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 200
          Medlem sedan:
          04-11-2002
          Medlem nr: 120



          Plommonsäsongen är kanske över men gott är annars att göra plommonchutney. Fint recept finns i Annas mat.
          Perfekt att ha som den är till nästa säsongs grillade mat!
          Jättefin att blanda m. creme fraiche som sås till det mesta!

          Kerstin
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-07-2025, 05:09
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon