Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Havre och havre
          Christoffer
          Inlägg 09-11-2005, 20:16
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Är det skillnad på havre som man kan värma upp hus med, och havre
          som man kan äta?

          Nu tänker jag på näringsmässigt, giftighetsgrad och så.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 5)
          Susanne i Linköp...
          Inlägg 10-11-2005, 10:47
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 048
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 61



          Inte för att jag är rätt person att svara, men följande hörde jag för många år sedan:

          Om en bonde skördar "brödsäd" och något kommer in i tröskan, t ex en bortkastad burk, klassas säden ner till "fodersäd".

          Om detta fortfarande är sant så lär nog mat- och brännhavre vara samma sorts havre från början, det är nog mera kvalitén som skiljer. Nedsmutsad havre kan säljas som bränsle men inte som människoföda eller djurfoder.

          Gissningar. rolleyes.gif


          --------------------
          Alla morgondagens blommor gömmer sig i de frön som sås idag.
          Kinesiskt ordspråk
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 10-11-2005, 10:50
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Havre för föda kanske också förvaras säkrare=torrare. Medan havre för förbränning kanske inte förvaras och skördas vid optimala förhållanden, så det kanske är större risk för mögel?
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 10-11-2005, 12:08
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Det låter rätt vettigt.
           
          Citera
          Tesa
          Inlägg 10-11-2005, 14:34
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 3 397
          Medlem sedan:
          29-10-2003
          Medlem nr: 2 483



          Brödsädodlas oftast på kontrakt...dvs detär redan bestämt när det sås...men om det blir dålig kvalitet, typ små korn i axen och ogräs och sånt så klassas det ju ner och blir fodersäd...som för övrigt är precis samma som den man eldar...fast om man skall elda det så funkar det med ännu sämre...bara den är torr nog...
          Vattenhalt är ofta problemet med säden på hösten...är spannmålen fuktig så möglar den och då bildas gifter som är skadliga för både djur och människor...och miljövinsten i förnyelsebar energikälla försvinner väl om man ska torka spannmålen innan man eldar den...
          Brödsäd hanteras självklart på ett betydligt bättre sätt...fodersäd tippas ofta utomhus i stora högar på uppsamlingsplatser och körs vidare till fabrikerna senare...brödsäd hämtas i containers direkt ifrån tröskan eller körs direkt till en torkanläggning..


          --------------------
          Tesa
          zon 3-4
          Här finns min blogg: Uti vår hage...
           
          Citera
          Micke
          Inlägg 10-11-2005, 23:09
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 505
          Medlem sedan:
          11-04-2003
          Medlem nr: 1 111



          Naturligtvis ska brödsäden vara fri från mögelgifter, men det är inte den enda frågan som avgör. Spannmålens lämplighet till bröd bestäms främst av dess "kvalitet", dvs bakningsegenskaper. Faktorer som falltal, proteininnehåll och liknande kontrolleras för att bestämma om ett visst parti duger till brödsäd, gör den inte det nedklassas den till fodersäd eller i värsta fall bränsle.

          Havren har högsta energiinnehållet av våra sädesslag (mera fett) och passar därför bäst av dem som bränsle, den är dessutom anspråkslös och lättodlad och används därför ofta som växelgröda av våra bönder, vilket gör att vi - speciellt i Sverige och Finland - för det mesta har ett överskott på havre. När havreskörden slår fel i Nordamerika (främst Kanada) brukar Finland och Sverige exportera överskottet till hästägarna i USA, men när havreskörden är god i Kanada (som den varit några år nu) blir vi sittande med en massa havre som ingen behöver eller ens vill ha. Att elda upp överskottshavre - speciellt om den är av dålig kvalitet - är med andra ord rätt förnuftigt med dagens oljepriser.

          Så i princip finns det stora skillnader mellan havre som bränsle och havre som mat eller foder. Bränsleversionen är ofta - men inte alltid - av sämre kvalitet (både som mat och foder), kan ha hög mögel- och fukthalt och andra kvalitetsskador (spruckna kärnor, etc.).

          Micke


          --------------------
          Får man bara ändan ur vagnen, behöver man inte ta sig i kragen.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-07-2025, 17:30
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon