Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > JULKORV
          netaave
          Inlägg 07-12-2005, 20:05
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Har länge varit sugen på att försöka göra egen julkorv och hittade det här receptet.
          Men jag undrar över nitritsaltblandning, hur gör man det, eller kan man köpa färdigt?




          Julkorv


          400 g nötfärs
          400 g fläskfärs
          200 g späck
          10 g nitritsaltblandning
          1 dl potatismjöl
          ca 5 dl mjölk
          1 dl Madeira
          1 dl portvin
          1 dl finhackad persilja
          2 pressade vitlöksklyftor
          ca 1 msk kryddblandning

          Kryddblandning:
          lika delar kryddpeppar, hel nejlika och ingefära
          (Dessa stöts i en mortel så att de smakar mycket)
          salt och nymalen vitpeppar från kvarn


          Blanda allt kött och späck samt nitritsaltet väl med händerna eller i blandare. Kör halva mängden kött och späck i processorn tillsammans med potatismjölet och mjölken, madeiran och portvinet till en slät smetfärs.
          OBS! Ingredienserna måste vara iskalla. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i smeten och krydda med salt och nymalen vitpeppar från kvarn. Fyll de väl sköljda krokfjälsterna från oxe väl i kallt vatten.
          Fyll fjälsterna till hälften med smeten. Stick korvarna ett antal gånger, så att de inte spricker. Sjud korvarna försiktigt i saltat vatten med lite kryddpeppar och nejlikorlök och lagerblad.


          --------------------


           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 11)
          *Felix matte*
          Inlägg 07-12-2005, 21:16
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          Jag har aldrig sett någon sån saltblandning i matbutiker men när jag googlade fick jag fram bl.a DEN HÄR SIDAN där finns telnr till personer som kan ge mer upplysning.. ser ut att vara i Uppsala smile.gif
           
          Citera
          foolishRice
          Inlägg 07-12-2005, 21:40
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 146
          Medlem sedan:
          02-06-2005
          Medlem nr: 5 915



          det är inte salpeter blandat med salt då??


          --------------------
          /* Markus Axelsson

           
          Citera
          Gåsis
          Inlägg 07-12-2005, 22:31
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 2 524
          Medlem sedan:
          22-02-2005
          Medlem nr: 5 050



          Nitritsalt används framför allt inom charkuteribranchen för att få rätt färg och konsistens. Det är inte alltid helt odiskutabelt se här

          Det borde gå bra att byta ut detta salt mot vanligt salt, men korven får en gråare färg. Kanske kan du hitta ett äldre recept?

          /Åsa
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 07-12-2005, 22:38
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Man kanske rent av kan skippa det helt eller vad tror ni?
          Om det bara är för färg och hållbarhet kan jag väl lika bra vara utan kommer ju att frysa mina och om den är grå, ja det kan man väl fixa med nån droppe röd karamellfärg i stället då. Då blir den ju riktigt julig tongue.gif


          --------------------


           
          Citera
          netaave
          Inlägg 07-12-2005, 22:40
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (Felix matte @ 07-12-2005, 21:16)
          Jag har aldrig sett någon sån saltblandning i matbutiker men när jag googlade fick jag fram bl.a  DEN HÄR SIDAN  där finns telnr till personer som kan ge mer upplysning.. ser ut att vara i Uppsala smile.gif

          Inte jag heller togs inte ens upp när jag var med hos Sverker.
          Jo Livsmedelsverket ligger här inne i stan.


          --------------------


           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 07-12-2005, 22:41
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          CITAT (netaave @ 07-12-2005, 22:38)
          Man kanske rent av kan skippa det helt eller vad tror ni?
          Om det bara är för färg och hållbarhet kan jag väl lika bra vara utan kommer ju att frysa mina och om den är grå, ja det kan man väl fixa med nån droppe röd karamellfärg i stället då. Då blir den ju riktigt julig tongue.gif

          Tycker absolut att du kan skippa både nitrit och rödfärg... Det är ju smaken som är viktigast.
          Idag kan vi ju köpa bl.a kalvsylta med och utan nitrit. Den senare är gråare i färgen men smakar precis lika gott.
          Handlar nog mest om gammal vana...att korv och sylta ska vara lite rödaktiga.
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 07-12-2005, 22:43
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          CITAT (netaave @ 07-12-2005, 22:40)
          Inte jag heller togs inte ens upp när jag var med hos Sverker.

          Va??? Har du varit hos Sverker ohmy.gif Berätta biggrin.gif
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 08-12-2005, 11:07
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (Felix matte @ 07-12-2005, 22:43)
          CITAT (netaave @ 07-12-2005, 22:40)

          Inte jag heller togs inte ens upp när jag var med hos Sverker.

          Va??? Har du varit hos Sverker ohmy.gif Berätta biggrin.gif

          Jo jag retade upp mig på att det finns så olika kg-pris på salt.
          Salt är ju något som används i alla hushåll varje dag och jag förstår inte än varför ett grundämne, som salt eller natrium ju är ska kosta allt från 5 till 105 kr per kg.
          Så jag mailade till plus och dom kom hit och jag var med i inslaget från "min" affär.
          Dom hade sen en kock i programmet som förklarade de dyra salternas förträfflighet och fina kvalité. Krystat tyckte jag.
          Men jag och många med mig fortsätter nog med hushållssalt för under tian kilot.


          --------------------


           
          Citera
          KURT
          Inlägg 08-12-2005, 11:15
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (netaave @ 08-12-2005, 11:07)
          Jo jag retade upp mig på att det finns så olika kg-pris på salt.
          Salt är ju något som används i alla hushåll varje dag och jag förstår inte än varför ett grundämne, som salt eller natrium ju är ska kosta allt från 5 till 105 kr per kg.
          Så jag mailade till plus och dom kom hit och jag var med i inslaget från "min" affär.
          Dom hade sen en kock i programmet som förklarade de dyra salternas förträfflighet och fina kvalité. Krystat tyckte jag.
          Men jag och många med mig fortsätter nog med hushållssalt för under tian kilot.

          Formen på saltet spelar roll för smaken, men BARA om man saltar precis innan man äter, annars smälter saltet och då har det ingen som hellst betydelse vad det är för salt. Åtminstonde har det ingen betydelse smakmässigt!

          Sedan är det ju energimässigt vansinne att koka bort vatten från havsvatten för att få pannsalt. När man i stället kan låta solen göra jobbet!
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 08-12-2005, 11:18
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (KURT @ 08-12-2005, 11:15)
          CITAT (netaave @ 08-12-2005, 11:07)
          Jo jag retade upp mig på att det finns så olika kg-pris på salt.
          Salt är ju något som används i alla hushåll varje dag och jag förstår inte än varför ett grundämne, som salt eller natrium ju är ska kosta allt från 5 till 105 kr per kg.
          Så jag mailade till plus och dom kom hit och jag var med i inslaget från "min" affär.
          Dom hade sen en kock i programmet som förklarade de dyra salternas förträfflighet och fina kvalité. Krystat tyckte jag.
          Men jag och många med mig fortsätter nog med hushållssalt för under tian kilot.

          Formen på saltet spelar roll för smaken, men BARA om man saltar precis innan man äter, annars smälter saltet och då har det ingen som hellst betydelse vad det är för salt. Åtminstonde har det ingen betydelse smakmässigt!

          Sedan är det ju energimässigt vansinne att koka bort vatten från havsvatten för att få pannsalt. När man i stället kan låta solen göra jobbet!

          Men priset spelar också roll och jag tycker jag behöver använda mer av flingsaltet än av vanligt och det skiljer drygt 100 kr kilot.


          --------------------


           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 08-12-2005, 11:29
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          Flingsaltet jag senast köpte, kostade 36.90 för 250 gram = 147.60kr/kg
          Tänkte aldrig på att det var sååå dyrt... är nog därför de säljs i små förpackningar wink.gif


          men jag fortsätter ändå att köpa det eftersom jag inte tycker att vanligt salt är gott att ha på bordet. tongue.gif
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 30-07-2025, 04:18
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon