Man tar köttfärs, steker/fräser den tillsammans med hackad lök och valfritt av:
champinjoner (färska)
morötter (grovrivna)
paprika (hackad, tillsätts mot slutet)
bönor (kokta, tillsätts mot slutet)
Sedan kryddar man med valfritt av:
vitlök, rosmarin, oregano, salvia, timjan, spiskummin, chili, svartpeppar, salt
Sedan har man många alternativ:
- släng i mer bönor och eventuellt burktomater och kalla det för en chili con carne, servera med (rostat)bröd
- släng i en burk med tomater och kalla det för köttfärssås, servera med pasta eller rostat bröd
- gör en stark tomatsås på burktomater, chili, vitlök, spiskummin och eventuellt lite örter, servera med köttfärsen, tortillabröd och grönsaker
- släng ner köttfärsen i ett pajskal, blanda ett ägg eller två med en skvätt mjölk och häll på, stoppa in i ugnen "tills det är färdigt" och kalla det för köttfärspaj
Man kan även blanda köttfärs med en gnutta tomatpuré, kanske lite hackad paprika eller chili, lite vitlökspulver och andra kryddor och göra köttfärslimpa, köttbullar eller hamburgare av det. Samma "grundrecept" på alla tre