Jo, en sak till som är rolig när man börjat studera sitt äppelträd:
Varför bär inte grenen blom längst ut?

För att en gren ska utvecklas till fruktgren, dvs en som ger blomknoppar som kan pollineras och bli frukt, så krävs att de blir minst 3 år gamla. Man kan likna det med att bli fertil, som ju inte sker i barnaåldern precis (trädets blom-frukt-kärna är ju förökningssättet).
För vissa grenar behövs mer än tre år för att bilda blomanlag. För uppåtstående grenar och de i toppen, för yngre träd eftersom de satsar sin energi mer på att utveckla grenar än på befruktning, för träd som beskärs hårt eftersom de satsar mer på att kompensera för borttagen gren- och bladmassa än fruktanlag.
Det är därför som grenen på bilden inte har blomknopp längst ut. Där är grenen för ung för att bilda blomanlag - den yttersta delen är ju yngst.
När du kan se hur gammal en gren är på olika ställen och du lär dig skilja på blom- och bladknoppar så kan du se hur och när ditt träd placerar sina blomknoppar.
Det är redan i juli-augusti som trädet "bestämmer" var nästa års blad- och blomknoppar ska komma och på vintern kan man se vad som ska bli vad. Det som var blomknopp förra året fortsätter att vara det under rätt många år, medan vissa bladknoppar övergår till att bli blomknopp, sporrar med blomknopp mm.
Fler trädbilder med frågor och svar
här