Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Tjärknöl
          ingrid fuxwall
          Inlägg 26-03-2006, 20:25
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Är ju inget man gör av sådant som växer i trädgården men någon här kan kanske hjälpa mig med recept på lagen jag ska lägga köttstycket i efter vistelsen i ugnen.

          ingrid
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 11)
          Gåsis
          Inlägg 26-03-2006, 20:49
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 524
          Medlem sedan:
          22-02-2005
          Medlem nr: 5 050



          Okido, så här tycker jag att den blir god.

          7 ,5 dl vatten
          2,5 dl rödvin som inte färgar av sig
          1 dl salt
          1 msk timjan
          1 msk rosmarin
          1 msk körvel

          Alternativt kan man pytsa i lite kanel och kryddnejlikor med salt och peppar. På en höft. Jag lagar mycket tjälaknul och det som är viktigt är saltmängden per liter vatten. Sen kan man krydda med precis vad man vill om du frågar mig.
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 26-03-2006, 21:27
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Tack!
          men om jag utesluter vinet ska jag ha socker i då?

          ingrid
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 26-03-2006, 22:08
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          Jag hade inte i något sött eller socker när jag lagade Tjälknöl
          Vet bara att Lagerblad, som fanns i mitt recept... borde jag ha uteslutit.

          Tror säkert att du kan utesluta vinet och ha vatten istället..
          utan att det gör skillnad på smaken.

          Öht tycker jag inte om att ha socker i mat wink.gif
           
          Citera
          Gåsis
          Inlägg 27-03-2006, 06:12
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 2 524
          Medlem sedan:
          22-02-2005
          Medlem nr: 5 050



          Jag brukar nog ha i en liten dutt socker, ja.

          /Åsa
           
          Citera
          Chrihanna
          Inlägg 27-03-2006, 09:25
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 147
          Medlem sedan:
          31-03-2005
          Medlem nr: 5 274



          En amatör på tjälknöl som jag behöver även veta tid och grader i ugn...


          --------------------
          *** Grönhet är skönhet ***
           
          Citera
          evelina
          Inlägg 27-03-2006, 09:46
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 990
          Medlem sedan:
          14-03-2004
          Medlem nr: 2 991



          Tjälknöl
          10 Portioner

          2 kg Nötstek

          Lag

          7 1/2 dl Vatten
          1 1/4 dl Salt
          1 ts Socker
          15 Enbär; krossade, (viktigt -för vilt! och "knölen")

          Tillaga steken i 100 grader 10-12 timmar. Den skall vara djupfryst då den sätts in! När den är tillräckligt tinad sätts termometer i. För rödare kött, 75 C innan steken tas ut, mer vällagat, 80 C. (Min "vanliga" rostbiff tar jag vid max 65 C, men det är en smaksak..)

          Lägg den varma steken i plastpåse (tjock) och häll över lagen. Låt ligga i rumstemp. minst 5 timmar. Vänd påsen då och då.

          Låt sedan steken vila i kylen (håller sig flera dagar..)


          --------------------

          Mvh Evelina
          Odlar numera i zon 4
          Att fela är mänskligt, att förlåta är gudomligt.
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 27-03-2006, 17:56
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          CITAT (evelina @ 27-03-2006, 09:46)
          Tjälknöl
          10 Portioner

          2 kg Nötstek

          Lag

          7 1/2 dl Vatten
          1 1/4 dl Salt
          1 ts Socker
          15 Enbär; krossade, (viktigt -för vilt! och "knölen")

          Tillaga steken i 100 grader 10-12 timmar. Den skall vara djupfryst då den sätts in! När den är tillräckligt tinad sätts termometer i. För rödare kött, 75 C innan steken tas ut, mer vällagat, 80 C. (Min "vanliga" rostbiff tar jag vid max 65 C, men det är en smaksak..)

          Lägg den varma steken i plastpåse (tjock) och häll över lagen. Låt ligga i rumstemp. minst 5 timmar. Vänd påsen då och då.

          Låt sedan steken vila i kylen (håller sig flera dagar..)

          Tack!
          Detta liknar det recept som jag använt tidigare.
          Köttet står redan i ugnen så nu vill det till att jag inte somnar tidigt i kväll.

          ingrid
           
          Citera
          lena:-)
          Inlägg 27-03-2006, 21:40
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 1 440
          Medlem sedan:
          30-03-2004
          Medlem nr: 3 110



          Jag brukar laga tjälknöl när jag sover! Stänger in knölen i ugnen om aftonen och om morgonen är den mör och klar!
          rolleyes.gif rolleyes.gif


          --------------------
          ”Saliga äro de som inte väntar sig något alls av livet, ty de skola icke bli besvikna.”
          citat från "farmor Levengood"
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 27-03-2006, 22:22
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Men då måste man planera och sådant är jag dålig på men nu ligger den i lagen tongue.gif
           
          Citera
          lena:-)
          Inlägg 28-03-2006, 04:59
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 440
          Medlem sedan:
          30-03-2004
          Medlem nr: 3 110



          Planering är min sämsta sida sad.gif därför brukar knölen hamna i ugnen på natten....tänk så olika man är laugh.gif laugh.gif laugh.gif
          Lycka till med knölen!


          --------------------
          ”Saliga äro de som inte väntar sig något alls av livet, ty de skola icke bli besvikna.”
          citat från "farmor Levengood"
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 28-03-2006, 07:30
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Jag kör min ca 12 timmar i 75 gr.
          Gör sen en lag där jag löser upp 1/2 dl salt i 1 l vatten.
          Tillsätter en pressad vitlöksklyfta och en gul lök i klyftor samt 1 msk av
          grovmalen sv.peppar
          torkad persilja
          basilika
          dragon
          timjan
          rosmarin


          --------------------


           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 28-07-2025, 23:48
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon