Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Glutenfritt!, Har ni några bra recept?
          miiapiia
          Inlägg 15-05-2006, 18:56
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 36
          Medlem sedan:
          29-10-2004
          Medlem nr: 4 674



          Hej!
          En när vän till mig har nyligen blivit glutenintolerant. Hon har provat olika recept på både kaffe o matbröd men det vill inte bli bra, det sjunker ihop osv. Skulle va jättesnällt om ni har några bra recept och tips.
          Det är en svår omställning vid 50-års ålder när man varit van att kunna baka och äta vad man vill. Men med er hjälp skulle det kanske gå bättre.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 11)
          Bessie
          Inlägg 16-05-2006, 08:20
          Länk hit: #2


          Gäster






          Min syster blev också glutenintolerant i vuxen ålder för ett par år sen, så vi har hunnit testa några receptböcker. I vintras köpte hon en som visade sig vara riktigt bra, jag tror att det var Celiakiförbundets "Bakbok för intoleranta och deras bekanta", men jag ska höra efter i kväll.

          Det finns olika mjölförbättringsmedel som hjälper till rätt bra för att förbättra konsistensen på jästdeg, till exempel xanthan och psylliumfiber. Degarna måste arbetas ganska ordentligt, så en bra elvisp är nästan ett måste.
           
          Citera
          Hannele
          Inlägg 16-05-2006, 08:30
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 9 732
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 22



          CITAT (miiapiia @ 15-05-2006, 19:56)
          Hon har provat olika recept på både kaffe o matbröd men det vill inte bli bra, det sjunker ihop osv.

          Vanlig drömtårterecept, bara på potatsismjöl, ägg och socker blir allttid bra.
          När jag gör tårta, staplar ja bara flera bottnar på varandra, med mycket frukt som fyllning.

          Det här behöver du:
          3 ägg
          1 ½ dl strösocker
          3/4 dl potatismjöl
          2 msk kakao
          1 tsk bakpulver

          Kokoskakor på kokosflingor, smör och socker är helt glutenfria.
          Resept hittar man i Sju sorters Kakor.
          Maränger är glutenfria.


          --------------------
          Carpe Diem. Fånga dagen.

          Ta ingen skit, tjejer! Grynet
           
          Citera
          Killensomvillhag...
          Inlägg 16-05-2006, 08:37
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 508
          Medlem sedan:
          09-10-2003
          Medlem nr: 2 423



          Har ett bra recept på en av de svåraste sakerna som finns att få till för gluten intoleranta (för min del frugan)


          Gyllene Pannkakor
          För 2-3 pers
          8-10 st pannkakor

          3 ägg
          4-5 dl mineralvatten
          1 krm salt
          1 msk potatismjöl
          2 msk rapsolja
          3 dl ljus glutenfriblandning

          Blanda alla torra ingredienser och häll i hälften av vattnet.
          Vispa till jämn smet och vispa i resten av vattnet.
          tillsätt oljan och äggen. Vispa

          Det blir faktiskt ok, de andra jag försökt mig på blir antingen vita elelr kolsvarta finns inget mellanting.


          --------------------
          Magister Mundi sum!
           
          Citera
          marigt
          Inlägg 16-05-2006, 10:30
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 226
          Medlem sedan:
          30-09-2003
          Medlem nr: 2 382



          Har en son som är gluten, Jag gör bullar och bröd men i mindre mängder, det smakar inte gott om det ligger i frysen för länge. och det möglar fort när det ligger framme.

          Man måste knåda degen lite längre tycker jag, finns pofiber eller husk som man kan ha i degen för att underlätta.

          Tar man för mycket mjöl kan det lätt bli hårt men nästan som vanligt brukar bli bra hemma

          gjorde rosenbröd häromkvällen som han älskar.
          Tror det var så här:
          50 g jäst
          5 dl vatten
          50 g marg
          1 ägg
          1 pkt glutenfri mix
          1 pkt glutenfri mix med fibrer.

          värm marg+vatten till fingervarmt, lös upp jästen
          tillsätt ägget och mjölet. knåda länge
          jäs i 30 min
          gör bullar ca 30, lägg på plåt jäs i ca 20 min pensla med ägg och strö över sesam eller vallmo frön (ev klipp ett jack också)
          grädda i ca 10-15 min i 200 grader.

          kommer inte ihåg om jag hade i lite socker /salt också.

          jag gör vanlig rulltårta ibland men byter ut mjölet rakt av. rullar den inte utan tar ut mått runda eller trekanter och använder som bakelser/tårtbitar
          fryser in och tar fram vid ev. kalas. När de tinat lägger jag emellan sylt /vaniljkräm eller vad han vill ha och toppar med grädde som vanlig gräddtårta. Jättesmidigt när han är bjuden på kalas och det bjuds på tårta, då vet han att han kan äta säkert. varken han eller jag har problem med att han tar med eget.
           
          Citera
          miiapiia
          Inlägg 22-05-2006, 09:18
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 36
          Medlem sedan:
          29-10-2004
          Medlem nr: 4 674



          Hej!

          Tack så jättemycket för att ni tagit er tid att skriva ner era recept och tips de ska vårdas ömt! wub.gif

          Är det någon mer som har något bra på lager så är det hemskt välkommet.

          [Börja dagen med ett leende så har du det gjort. ] wink.gif
           
          Citera
          noora
          Inlägg 23-05-2006, 15:11
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 699
          Medlem sedan:
          03-02-2003
          Medlem nr: 678



          Jag tyckte att det var väldigt svårt att få någon smak på glutenfritt bröd, men det blev skojigare med lite örter i, t.ex. en tesked oregano eller rosmarin. Oliver, soltorkad tomat och liknande kan man också ha för att piffa upp det hela.


          --------------------
          Noora - med trädgård i Tullinge, zon 2-3
          Nooras Örtagård - min webbsida om örter
           
          Citera
          Immix
          Inlägg 25-05-2006, 08:47
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 244
          Medlem sedan:
          02-04-2005
          Medlem nr: 5 285



          Maränger och nöttoppar är ju gott och glutenfritt. Bra glutenfri efterrätt är rabarberpaj med täcke av mandelmassa (150 g utrört med 1 ägg och 2 msk smält smör).
           
          Citera
          Killensomvillhag...
          Inlägg 26-05-2006, 08:39
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 508
          Medlem sedan:
          09-10-2003
          Medlem nr: 2 423



          Ang pajer så gör vi så här.
          Eftersom jag inte är så noggran skriver jag som jag gör biggrin.gif

          Ta bär, rabarber eller fruk (vad ni har hemma) lägg 2-3 cm i botten.
          Strö på lite socker (går även ypperligt med fejksocker dvs sötningsmedel) och om fyllningen kräver det lite potatismjöl

          Sätt ugnen på 250 grader

          Ta en 3 liters plastpåse
          Lägg i tre nävar cornflakes, mosa dem lite lätt i påsen
          Lite mer socker (fejk om man så vill)
          Glutenfri ljus blandning nån deciliter
          En halv burk kesella

          Mosa runt i påsen och klicka ut över frukten.

          Om du har äpplen kan man ta lite kanel på

          In i ungen tills deta har börjat bubbla ordentligt i fyllningen + 2 min (blir den för mörk på med lite folie efter ett tag)

          Voila

          Så som vi lagar den innehåller den alltså, inget socker alls, inget smör och nästan inget fett då kesella är väldigt nyttigt.
          Vi serverar den med vanilj yogurt, vaniljvisp eller glass.

          Denna enkla är faktiskt toppen god och man kan dessutom vara 4 personer på en hel paj utan att skämmas då den faktiskt är lika nyttig som din frukost musli


          --------------------
          Magister Mundi sum!
           
          Citera
          Whiskuchi
          Inlägg 26-05-2006, 10:35
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 2 911
          Medlem sedan:
          31-07-2005
          Medlem nr: 6 274



          Min biskvitårta är glutenfri, om det inte är gluten i daim (går att göra utan daim isf) smile.gif


          --------------------
          Don't argue with idiots, they will drag you down to their level and beat you with experience.
           
          Citera
          linaloviza
          Inlägg 31-05-2006, 17:06
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 31
          Medlem sedan:
          22-05-2006
          Medlem nr: 7 753



          Jag är inte glutenallergisk men brukar baka småkakor och en del mjuka kakor med bovetemjöl. Tycker det blir gott och till och med svärmor (som tillhör "fikagenerationen") tyckte småkakorna var delikata.

          Bovete är en ört och är (tro det eller ej!) släkt med rabarber.
           
          Citera
          Sandis
          Inlägg 05-06-2006, 19:34
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 30
          Medlem sedan:
          19-03-2006
          Medlem nr: 7 252



          Har både bror o svärfar som är glutenintoleranta, och en del recept är helt enkelt jättesvåra att omvandla medans andra går jättebra. Jag brukar använda finax blåa mjölproteinmix (vitt "mjöl" när jag bakar, och det blir i de flesta fall bra, men ibland kan man behöva binda mjölet lite mer än vid vanliga bak, t ex med ett extra ägg eller så.

          En bra sida med massor av recept är www.allergimat.com

          Där kan man hitta massor av anpassade recpet för alla sorts allergier.

          Sen måste jag bara tipsa om världens godaste kakor, som blir lyckade oavsett om man bakar med vanligt mjöl eller glutenfritt mjöl.

          Mammas änglakakor:

          125g smör
          125g socker (150 ml)
          1 ägg
          1 tsk bakpulver
          250g mjöl (412,5 ml)
          1 tsk kanel

          -Rör rumsvarmt smör och socker, tillsätt ägg.
          -Rör i resten av ingredienserna, till en smidig deg.
          -Rulla små kulor av degen, och platta till på plåt (på bakplåtspapper) med en gaffel.
          -Grädda 180 grader, 8-10 min.

          Fler recept och tips finns, bara att höra av dig om du vill ha mer

          slim_sandy_@hotmail.com
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 25-09-2025, 01:53
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon