Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Te på rabarber, Blad eller stjälk?
          linn
          Inlägg 18-06-2006, 11:43
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 60
          Medlem sedan:
          31-03-2006
          Medlem nr: 7 325



          Har gått runt på gården och plockat blad och knoppar av olika växter att göra te på, men när jag kom till rabarbern blev jag osäker- ska man använda och torka bitar av de väldiga bladen eller "stjälkarna"? Kanske man kan använda bådeoch?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 11)
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 18-06-2006, 12:27
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Har aldrig hört att man torkar rabarber till te men jag skulle definitivt inte använda bladen som innehåller mycket hög halt oxalsyra

          Kopierat från giftinformationscentralen

          Rabarber
          Rheum rhabarbarum
          Växten, speciellt bladen, innehåller oxalsyra samt ämnen som har irriterande egenskaper.


          Symtom: Inom ett dygn kräkningar, magsmärtor, diarré, eventuellt även njurpåverkan.

          Åtgärd: Om blad eller stor mängd råa stjälkar förtärts, kontrollera risken hos Giftinformationscentralen.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          linn
          Inlägg 18-06-2006, 13:41
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 60
          Medlem sedan:
          31-03-2006
          Medlem nr: 7 325



          Ojsansa, det lät inte bra. Då avstår jag från det. Tack.

          Men då jag flertalet gånger druckit (köpt) rabarber(-grädd)-te (som f.ö är mums!) borde man i rimlighetens namn ska kunna använda stjälkarna (skalet?) iaf? Eller?? Annars vet jag inte..
           
          Citera
          rosita
          Inlägg 18-06-2006, 14:10
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 2 781
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 587



          Du kan väl prova att torka skivade stjälkar?! Man behöver kanske inte så mycket för att det ska smaka rabarber.


          --------------------
          Rosita zon 1

          www.ankispassion.blogg.se

          www.dromtolkning.blogg.se
           
          Citera
          Kat
          Inlägg 18-06-2006, 15:13
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 1 054
          Medlem sedan:
          12-04-2005
          Medlem nr: 5 397



          I rabarberte du köper finns bitar av torkade rabarberstjälkar (utan skal). Övriga smakämnen är essenser.
           
          Citera
          linn
          Inlägg 18-06-2006, 16:06
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 60
          Medlem sedan:
          31-03-2006
          Medlem nr: 7 325



          Det ska jag prova!
          Jag tror inte heller det behövs så mycket..
          Redan halvvägs ute i trädgården =o)
           
          Citera
          Kommu
          Inlägg 28-06-2006, 19:40
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 23
          Medlem sedan:
          20-01-2006
          Medlem nr: 6 970



          Ajdå! Jag brukar äta råa rabarberstjälkar som jag doppar i socker.. det är alltså farligt?
           
          Citera
          Alexander-VG-zon...
          Inlägg 28-06-2006, 19:45
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 23 015
          Medlem sedan:
          13-08-2005
          Medlem nr: 6 358



          CITAT (Kommu @ 28-06-2006, 20:40)
          Ajdå! Jag brukar äta råa rabarberstjälkar som jag doppar i socker.. det är alltså farligt?

          det gör jag med gör inte dom flesta det
           
          Citera
          Zarah P
          Inlägg 28-06-2006, 19:58
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 2 177
          Medlem sedan:
          17-07-2005
          Medlem nr: 6 191



          Det är bara farligt om man äter stora mängder råa rabarber - inte annars.
          Man bör, för övrigt, äta exempelvis grädde eller glass till rabarberpaj - och ha mjölk i rabarberthé - eftersom det binder oxalsyran (enligt vad jag hört).


          --------------------
          "Det är roligare att vara glad!"
          /Alexander Hoffman
           
          Citera
          Alexander-VG-zon...
          Inlägg 28-06-2006, 20:00
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 23 015
          Medlem sedan:
          13-08-2005
          Medlem nr: 6 358



          CITAT (Zarah P @ 28-06-2006, 20:58)
          Det är bara farligt om man äter stora mängder råa rabarber - inte annars.
          Man bör, för övrigt, äta exempelvis grädde eller glass till rabarberpaj - och ha mjölk i rabarberthé - eftersom det binder oxalsyran (enligt vad jag hört).

          ahh oki fast nu blev jag lite rädd för dom ändå haha
           
          Citera
          Rossi
          Inlägg 29-06-2006, 07:32
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 5 855
          Medlem sedan:
          11-05-2004
          Medlem nr: 3 584



          Ja, mjölk etc. neutraliserar oxalsyran. Kanske därför det är rabarber/grädd-te?! *funderar*

          Många nya rabarbersorter har mindre halt oxalsyra för att inte vara så skadliga.

          För övrigt ska man skörda rabarber före midsommar. Därefter ökar oxalsyrehalten i växten.


          --------------------
          Skåne zon 1
           
          Citera
          Bessie
          Inlägg 30-06-2006, 14:10
          Länk hit: #12


          Gäster






          Det är därför som rabarberpaj m.m. är så bra som efterrätt, tycker glassmonstret här -- den MÅSTE pga hälsoskäl serveras med rejäl skopa vaniljglass. (På samma sätt som det bästa med att få tonsillerna borttagna när jag var sex år var att få en stor glassportion så fort man vaknade, fast jag var för groggy för att orka äta upp min...)

          Oj, måste tydligen gå och vrida upp de sista rabarberstjälkarna.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 09-08-2025, 14:56
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon