Kräftbröd ur senaste "Allt om mat" blir 16 små eller 2 stora bröd. Här föreslår dom att man formar dom till kräftor men det kan man väl göra som man vill.
25 gr jäst 3 dl vatten 1 msk rapsolja 1 ägg 1 tsk salt 1 msk flyt honung 1/2 pkt fryst dill (á 35 gr) 8-9 dl vetemjöl special (480-540 gr)
Ugn 225-250 gr
Smula jästen och lös upp med det fingervarma vattnet. Tillsätt olja, ägg, salt, honung, dill och det mesta av mjölet. Jäs övertäckt 40 min Dela degen i 2 delar. Lägg ena delen i kylen om små kräftor ska bakas, så jäser det inte för mycket. Kavla ut degen ca 1 cm tjock och skär med mjölad kniv eller sporre ut kräftor, gärna efter mall. (Klipp ur en kräfta från kartongen och skär efter den) Eller dela hela degen i 2 delar och forma 2 stora kräftor. Jäs på plåt ca 15 min. Grädda små bröd 250 gr och de stora i 225 gr. Grädda små mitt i ugnen ca 10 min för små eller 20 min för större.
--------------------
|