Medlem
Antal inlägg: 340
Medlem sedan: 28-12-2004
Medlem nr: 4 804
Hej! Har alla mycket frukt i år? Vårt plommonträd (Opal) fullkomligt dignar under bördan. För mycket och för litet skämmer allt - nu blir det svårt att hinna med att ta vara på, skänka bort eller äta upp allt!!! Förra året hade vi tre plommon totalt.
Medlem
Antal inlägg: 32
Medlem sedan: 29-06-2006
Medlem nr: 8 088
Usch!
Jag har så mycket plommon så det är äckligt. Jag klafsar i plommongeggamoja. Tycker inte att de är speciellt goda heller. Trädet släpar grenarna i marken. Massor av getingar överallt.
Måste man ta bort all fallfrukt (jag hinner inte göra något med fruken) eller kan man betrakta den som näring till gräsmattan? Slår alla kärnor rot?
Medlem
Antal inlägg: 3 778
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 894
Jag ääälskar plommon! Finns det ingen i Trestadsområdet som har för många... En ide om det blir för mycket på era träd kanske är att gallra ännu hårdare. Då bör plommonen bli större och finare. Vet inte om det gäller alla sorter men det brukar ju vara så. Dessutom borde ju trädet ha mer kraft över till att ge plommon nästa år om man gallrar hårt.
Plommonmarmelad och plommonkompott är favoriter när jag fått några kassar till skänks.
Medlem
Antal inlägg: 3 778
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 894
Glömde en sak. När det gäller t ex Viktoria så blir skillnaden i smak enormt stor om de är välgallrade. Då blir plommonen söta, köttiga och såå goda. Dåligt gallrade Viktoria smakar mest vatten och är knappt värda att stoppa i munnen.
Det är nog bäst att ta bort fallfrukten eftersom eventuella sjukdomar kan övervintra lättare om det ligger en massa gammal frukt kvar.
Medlem
Antal inlägg: 1 046
Medlem sedan: 23-01-2006
Medlem nr: 6 984
Jag har experimentalfältets sviskon! Jag brukar frysa det som blir över... coh koka sylt på dem under vintern eller plommonpaj med lite kanel och vispgrädde, mumsfilibaba
--------------------
Vänta inte på mirakel. Du är själv ett mirakel. Henry Miller (1891-1980)
Medlem
Antal inlägg: 863
Medlem sedan: 09-11-2002
Medlem nr: 305
CITAT (Christa @ 19-08-2006, 16:23)
Glömde en sak. När det gäller t ex Viktoria så blir skillnaden i smak enormt stor om de är välgallrade. Då blir plommonen söta, köttiga och såå goda. Dåligt gallrade Viktoria smakar mest vatten och är knappt värda att stoppa i munnen.
Det är nog bäst att ta bort fallfrukten eftersom eventuella sjukdomar kan övervintra lättare om det ligger en massa gammal frukt kvar.
Tack för den uppplysningen, hade ingen aning om att de skulle gallras