Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Gott med plommon?
          Cam & co
          Inlägg 16-08-2006, 15:30
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 158
          Medlem sedan:
          25-06-2006
          Medlem nr: 8 040



          I vår gigantska trädgård har vi ett plommonträd som i år förser oss med ohyggliga mängder plommon - mörkblåa, runda & riktigt söta ... tror att de är av sorten Czas .... men vad kan man göra med dem mer än saft & marmelad??? Hr du något gott beprovat recept på lager kanske??

          De är givetvis goda att äta som de är, men kanske inte så himla bra för magen att sätta i sig sådana mängder .... men det känns trist att låta en stor del försvinna också ....


          --------------------

          Cam - med hund, katt & 7000 kvm på gränsen mellan växtzon 3 & 4
          Finns också på camscorner.se/garden
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 15)
          rosita
          Inlägg 16-08-2006, 16:04
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 781
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 587



          Jag brukar frysa in dem skalade, delade och råa. Sen tar jag fram dem vid behov och kokar kräm, lägger dem på havregröten eller i yoghurten. rolleyes.gif


          --------------------
          Rosita zon 1

          www.ankispassion.blogg.se

          www.dromtolkning.blogg.se
           
          Citera
          mulle
          Inlägg 16-08-2006, 16:31
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 629
          Medlem sedan:
          13-07-2004
          Medlem nr: 4 069



          Det blir god marmelad om man blandar med gröna tomater.
          Mulle
           
          Citera
          Cam & co
          Inlägg 16-08-2006, 16:41
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 158
          Medlem sedan:
          25-06-2006
          Medlem nr: 8 040



          CITAT (mulle @ 16-08-2006, 17:31)
          Det blir god marmelad om man blandar med gröna tomater.
          Mulle

          Med GRÖNA tomater? omogna?


          --------------------

          Cam - med hund, katt & 7000 kvm på gränsen mellan växtzon 3 & 4
          Finns också på camscorner.se/garden
           
          Citera
          mulle
          Inlägg 16-08-2006, 17:11
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 2 629
          Medlem sedan:
          13-07-2004
          Medlem nr: 4 069



          CITAT (Cam & co @ 16-08-2006, 17:41)
          CITAT (mulle @ 16-08-2006, 17:31)
          Det blir god marmelad om man blandar med gröna tomater.
          Mulle

          Med GRÖNA tomater? omogna?

          Japp! Det brukar finnas en hel del tomater i växthuset som inte hinner bli klara och dem gör jag marmelad av.

          Jag fick dessutom ett supertips av en granne. I stället för att sitta och ta bort kärnan från varje plommon räknar man hur många plommon man lägger i grytan och fiskar sedan upp lika många kärnor med hålslev.
          Det passar åtminstone mitt tålamod betydligt bättre.

          Jag kom på en annan smaskig grej som jag gjorde av plommon sist det fanns så mycket av dem.
          Jag varvade plommon och socker i stora glasburkar, hällde på mörk rom och bjöd som vinterdessert med glass eller vispgrädde.
          Mums - men man kan bli ganska så rund under fötterna om man äter för mycket...
          Mulle
           
          Citera
          Cam & co
          Inlägg 16-08-2006, 23:09
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 158
          Medlem sedan:
          25-06-2006
          Medlem nr: 8 040



          CITAT (mulle @ 16-08-2006, 18:11)
          Jag varvade plommon och socker i stora glasburkar, hällde på mörk rom och bjöd som vinterdessert med glass eller vispgrädde.
          Mums - men man kan bli ganska så rund under fötterna om man äter för mycket...

          Låter RIKTIGT mumsigt måste jag säga ... och Rom har vi ett antal flaskor av också (vi har haft restaurang och när vi sålde den så fick spritlagret följa med hem *s*) ... så DET ska jag nog testa! Tack för tipset.


          --------------------

          Cam - med hund, katt & 7000 kvm på gränsen mellan växtzon 3 & 4
          Finns också på camscorner.se/garden
           
          Citera
          noora
          Inlägg 17-08-2006, 09:40
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 699
          Medlem sedan:
          03-02-2003
          Medlem nr: 678



          Vi har kokat saft och gjort chutney. Saften blev godast om man blandade med lite hallon.


          --------------------
          Noora - med trädgård i Tullinge, zon 2-3
          Nooras Örtagård - min webbsida om örter
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 17-08-2006, 10:23
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Jag fryser dom precis som dom är med skal och allt, använder dom sen mest till chuttney.


          --------------------


           
          Citera
          Whiskuchi
          Inlägg 17-08-2006, 10:30
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 2 911
          Medlem sedan:
          31-07-2005
          Medlem nr: 6 274



          CITAT (mulle @ 16-08-2006, 18:11)
          Jag varvade plommon och socker i stora glasburkar, hällde på mörk rom och bjöd som vinterdessert med glass eller vispgrädde.

          Måste det vara mörk rom? Vi har "mellanmörk" rom hemma, duger den..? Det låter supergott!


          --------------------
          Don't argue with idiots, they will drag you down to their level and beat you with experience.
           
          Citera
          Cam & co
          Inlägg 17-08-2006, 10:38
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 158
          Medlem sedan:
          25-06-2006
          Medlem nr: 8 040



          CITAT (netaave @ 17-08-2006, 11:23)
          Jag fryser dom precis som dom är med skal och allt, använder dom sen mest till chuttney.

          Har du kanske något recept på chutney??


          --------------------

          Cam - med hund, katt & 7000 kvm på gränsen mellan växtzon 3 & 4
          Finns också på camscorner.se/garden
           
          Citera
          mulle
          Inlägg 17-08-2006, 11:23
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 2 629
          Medlem sedan:
          13-07-2004
          Medlem nr: 4 069



          CITAT (Whiskuchi @ 17-08-2006, 11:30)
          CITAT (mulle @ 16-08-2006, 18:11)
          Jag varvade plommon och socker i stora glasburkar, hällde på mörk rom och bjöd som vinterdessert med glass eller vispgrädde.

          Måste det vara mörk rom? Vi har "mellanmörk" rom hemma, duger den..? Det låter supergott!

          Det går säkert alldeles utmärkt med mellanmörk rom!

          Tyskarna har ju sin "Romtopf", d.v.s. de lägger ett lager av de bär som just då är mogna i en kruka och häller på rom. Sedan fyller de på med nästa sort som mognar o.s.v. så länge det finns något att skörda.
          Jag har gjort det också - jordgubbar, blåbär, hallon, vinbär, krusbär m.m. Gott, men, som sagt starkt. Och jag gjorde det i glasburk så att man skulle se ränderna av bär.
          Jag gör en hel del likör också och principen är ju den samma, bär, socker och sprit.
          Och jag antar att man urenkelt också kunde göra plommonbrännvin genom att hälla vodka på plommonen och låta det stå några månader.
          Mulle
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 17-08-2006, 20:37
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Det här receptet stod i tidningen för några år sen, det blir jättebra.


          Plommonchutney
          cirka ½ liter

          1 kg plommon
          1 stor gul lök
          1 dl vinäger
          2 dl socker
          1 tsk salt
          1 kanelstång
          10 kryddnejlikor
          1 msk gult senapsfrö
          ev 3 stjärnanis
          ½-1 tsk sambal oelek eller finhackad röd chili efter smak

          Kärna ur plommonen och lägg dem i en vid, tjockbottnad kastrull.
          Tärna löken grovt och lägg i.
          Tillsätt vinäger, socker, salt och alla kryddor utom sambal eller chili.
          Koka upp och låt sjuda utan lock på måttlig värme runt en timme.
          Chutneyn ska koka ihop till marmeladkonsistens. Var försiktig mot slutet, rör emellanåt så inte chutneyn fastnar i botten.
          Gör marmeladprovet
          Blanda i sambal oelek eller finhackad urkärnad chili i den färdigkokta chutneyn innan den hälls upp på väl rengjorda glasburkar.

          .


          --------------------


           
          Citera
          Bessie
          Inlägg 17-08-2006, 21:14
          Länk hit: #13


          Gäster






          Anna Bergenström har ett gott recept på plommonmarmelad i "Annas mat", och jag har också fryst plommonhalvor med bra resultat så det röstar jag också på. Har även sett recept med plommon inlagda i madeira och rödvin.
           
          Citera
          Gabi
          Inlägg 20-08-2006, 12:18
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 121
          Medlem sedan:
          21-05-2004
          Medlem nr: 3 664



          Kan man frysa råa plommon med skal på?

          Är lite lat...
           
          Citera
          Bessie
          Inlägg 20-08-2006, 13:54
          Länk hit: #15


          Gäster






          CITAT (Gabi @ 20-08-2006, 13:18)
          Kan man frysa råa plommon med skal på?

          Är lite lat...

          Det går bra bara man halverar dom och tar ut kärnan. Anna B (en av mina matlagningsgurur, men det kanske ni märkt vid det här laget) föreslår också att man kan lägga de otinade plommonhalvorna som de är i pajer eller kakor.
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 20-08-2006, 20:19
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Du kan frysa råa plommon med både skal och kärna kvar.


          --------------------


           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 08-08-2025, 07:50
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon