Pak Choi sallad
Sallad 1 huvud Pak Choy (Pak soi, Bok Choy, sellerikål - det kallas många saker) 50 g babyspenat 50 g rucola 1 st salladslök 1 dl jordnötter, osaltade 1 st gurka 2 dl böngroddar 2 st morötter 1 st rättika
Soja- citrussås 1 tsk japansk soja 2 msk citronsaft 0,5 tsk fisksås 1 tsk rapsolja 1 st röd chili, utan kärnor 1 st rödlök 2 msk färsk koriander, finhackad Tillagning:
(ca 10 - 12 port)
1. Skölj grönsakerna. Skala och skär rättikan och morötterna i tunna skivor, lägg på ett fat.
2. Finhacka chili, rödlök och korianderblad. Blanda med pressad citronsaft, fisksås, soja och rapsolja, häll blandningen över morötter och rättika och låt dem marineras en stund.
3. Rosta jordnötterna, i en het, torr panna till de får fin färg och börjar dofta, krossa dem i en mortel.
4. Skär gurkan i stavar, pak choibladen i bitar och salladslöken i tunna skivor, blanda med böngroddar, ruccola, babyspenat och med den marinerade rättika och morötter
5. Strö till sist över de rostade, krossade jordnötterna
-----
Pak choi-wok
Ingredienser:
lite olivolja ca 600 g pak choi (1 stor planta) 100 g torra mungbönsnudlar (tillagas enligt förpackningsanvisningen) 700 g mixade paprikor (gula, röda och orange) 150 g skalad morot (ca 1 stor) 300 g skalad kålrabbi 100 g torra skalade bondbönor 3 msk kycklingfond eller grönsaksfond ev. salt
Tillagning: Morot, paprika och kålrabbi skäres i stavar och stekes i olivolja utan att de tar färg tills de mjuknar. Pak choi skäres i mindre bitar och tillsättes mot slutet, först stjälkarna, sist bladdelarna. Smaksätt med fonden. Vänd ner munbönsnudlarna. Salta. Servera med dippsåsen.
-----
Hastrad lax med teriyakisås
Lax 800 g laxrygg salt 1 msk rapsolja
Grönsaker 1 pak choy 1 gul morot 1 dl shiitakesvamp 1 msk olivolja salt och peppar
Teriyakisås 0,8 dl balsamvinäger 1 dl kycklingbuljong 1 msk soja 1 msk Mirin (japanskt risvin) drygt 1 msk strösocker 1 tsk arrowrot
1. Fjälla laxen och bena ur den. Dela den i 4 bitar. Salta på köttsidan och låt stå ca 20 minuter.
2. Sätt ugnen på 125°. Halstra laxen på skinnsidan i olja i en stekpanna tills den får en knaprig yta. Stek klar i ugn ca 5 minuter.
3. Koka upp vatten i en kastrull. Dela pak choyen i 4 bitar. Sjud dem i 1/2 minut. Ta upp och spola genast i iskallt vatten.
4. Skala och strimla moroten. Fräs med shiitakesvampen i olivoljan i en panna. (Moroten ska vara lite krispig.) Smaka av med salt och peppar. Stek pak choyen i lite olivolja i en stekpanna så att den får en gyllene yta. Smaka av med salt och peppar.
5. Koka ihop alla ingredienser till såsen utom arrowrot i en kastrull. Red med arrowrot utrört i lite vatten.
6. Servera laxen med grönsakerna och teriyakisås. Servera ris, nudlar eller potatis till.
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|