Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Har hittat svamp, men är osäker på vad det är
          lisselbo
          Inlägg 30-08-2006, 13:43
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 156
          Medlem sedan:
          03-05-2004
          Medlem nr: 3 494



          Är dom ätliga tro?
          Och isåfall, hur gör jag med dom?
          Har knäppt några kort, så jag länkar.

          Svamp


          --------------------
          ~ Marie zon IV ~

          " Man lär av sina misstag genom att upprepa dem tillräckligt många gånger "
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          *Felix matte*
          Inlägg 30-08-2006, 13:54
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          Jag kan absolut inget om svampar... äter bara champinjoner
          men i morse på TV sa en expert att man ALDRIG ska plocka
          Vita svampar med Vita skivor
          Bruna svampar med Bruna skivor
          Bruna svampar med röda skivor

          och hon varnade också för att ens smaka av någon man inte var helt säker på..
          men det visste du smile.gif
           
          Citera
          Farbror Blå
          Inlägg 30-08-2006, 14:03
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 3 471
          Medlem sedan:
          23-09-2005
          Medlem nr: 6 573



          Att det är soppar är det ingen tvekan om, Karl Johan tror jag.
          Sopparna är svåra att skilja åt bara genom att se dom, man måste följa beskrivningarna i nån bättre svampbok om lukt, smak och sånt.

          Rören kan se annorlunda ut, hatten kan vara klibbig ieller inte, vissa soppaar ( blåsopp och sandsopp bl a) blir blå i köttet om man bryter dom, andra blir svagt rosafärgade.

          Regeln angående soppar är enkel: det finns två arter giftiga soppar, stinksopp och gallsopp och dom luktar och smakar båda enligt uppgift så att man inte kan ta miste på dom.

          Titta gärna här:
          Svampguiden online


          --------------------
           
          Citera
          lisselbo
          Inlägg 30-08-2006, 14:14
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 156
          Medlem sedan:
          03-05-2004
          Medlem nr: 3 494



          Jättebra länk, tackar för den.
          Har beställt en ny svampbok på nätet, hittar inte den gamla jag har.
          Men å andra sidan kan det vara bra att ha en nyare bok.


          --------------------
          ~ Marie zon IV ~

          " Man lär av sina misstag genom att upprepa dem tillräckligt många gånger "
           
          Citera
          Gillan
          Inlägg 30-08-2006, 14:14
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 7 413
          Medlem sedan:
          19-07-2005
          Medlem nr: 6 203



          Visst är det Karl Johan med släkt. Bild nr 5 blev jag lite osäker på.
          Men precis som Farbror Blå säger så finns det bara två st oätliga
          soppar. Och svampguiden brukar ha riktigt bra bilder.

          För övrigt är sopparna en delikat svamp wub.gif smile.gif

          Och jag blir riktigt avis wub.gif .

          Men i morgon ska jag också äntligen ut på svampjakt smile.gif
          Så håll tummarna.


          Oj då. Du hade visst redan tittat på länken.


          --------------------
          F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri /Gillan,zon 3-4
          De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 30-08-2006, 14:38
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          Håller med om att det är stensopp/Karl Johan. Soppar kan aldrig bli riktigt fel som tur är, de giftiga brukar se giftiga och otäcka ut. Jag skulle nog rensa och hacka för att sedan smörsteka dem. Ta bort rören på gamla soppar, de har koncistens som tvättsvamp tycker jag. På små exemplar däremot kan man hacka ned hela hatten.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          Ophelia
          Inlägg 30-08-2006, 15:52
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 4 474
          Medlem sedan:
          08-11-2003
          Medlem nr: 2 552



          Den enda soppen som är garanterat giftig är djävulssoppen och den är klar och tydlig. Den bör inte ätas då den är ganska sällsynt och finns inte på så många platser. Sedan finns det några som är direkt oätliga (som exempelvis gallsoppen). Resterande soppar smakar mer gott än andra.
           
          Citera
          lisselbo
          Inlägg 30-08-2006, 15:54
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 156
          Medlem sedan:
          03-05-2004
          Medlem nr: 3 494



          När jag förvällde så var det nå´n som blev grönaktig i hattdelen.
          Vad beror det på?


          --------------------
          ~ Marie zon IV ~

          " Man lär av sina misstag genom att upprepa dem tillräckligt många gånger "
           
          Citera
          Ophelia
          Inlägg 30-08-2006, 16:57
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 4 474
          Medlem sedan:
          08-11-2003
          Medlem nr: 2 552



          Icke den blekaste....någon kemisk reaktion. Har för mig att det kan bli så när man förväller vissa soppar.
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 30-08-2006, 17:03
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Har du hittat svamp "här" eller varit iväg någonstans?


          --------------------


           
          Citera
          Gåsis
          Inlägg 30-08-2006, 17:35
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 2 524
          Medlem sedan:
          22-02-2005
          Medlem nr: 5 050



          Grönaktig kan hatten bli om svampen varit lite gammal. Fräs Kalle utan smör eller annat, den släpper mycket eget spad.

          Kycklingfilé
          Röd lök
          Kycklingbuljongtärning
          Grädde
          Rosmarin
          Karl Johanssvamp

          Bryn kycklingen, slå på resten och så skjuts in i ugnen. Mums smile.gif

          /Åsa
           
          Citera
          Björken
          Inlägg 30-08-2006, 18:54
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 1 135
          Medlem sedan:
          06-04-2005
          Medlem nr: 5 335



          Det finns ingen svamp som är så god som Karl Johan, men jag är också lite osäker på om alla verkligen är Karl Johan. Tips bryt en liten bit och smaka, kan vara gallsopp nämnligen och den smakar galla, medan Karl Johan smakar mandel.
          Jag brukar ta små fina hattar av dem dubbelpanera och steka i smör, smaskens.
           
          Citera
          lisselbo
          Inlägg 30-08-2006, 19:23
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1 156
          Medlem sedan:
          03-05-2004
          Medlem nr: 3 494



          CITAT (netaave @ 30-08-2006, 18:03)
          Har du hittat svamp "här" eller varit iväg någonstans?

          Har hittat dom "här"


          --------------------
          ~ Marie zon IV ~

          " Man lär av sina misstag genom att upprepa dem tillräckligt många gånger "
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 31-08-2006, 06:03
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Det är många soppar som blir mörka (blå-gröna) när man bryter dem. Det har ingen betydelse.
           
          Citera
          Gillan
          Inlägg 31-08-2006, 06:34
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 7 413
          Medlem sedan:
          19-07-2005
          Medlem nr: 6 203



          CITAT (Björken @ 30-08-2006, 19:54)
          Det finns ingen svamp som är så god som Karl Johan, men jag är också lite osäker på om alla verkligen är Karl Johan. Tips bryt en liten bit och smaka, kan vara gallsopp nämnligen och den smakar galla, medan Karl Johan smakar mandel.
          Jag brukar ta små fina hattar av dem dubbelpanera och steka i smör, smaskens.

          Menar du att du inte ens " kokar ur vattnet " först?
          Innan du steker dem alltså? Låter som om det skulle bli
          väldigt " svampigt " rolleyes.gif wink.gif laugh.gif


          --------------------
          F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri /Gillan,zon 3-4
          De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 31-08-2006, 06:56
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (lisselbo @ 30-08-2006, 16:54)
          När jag förvällde så var det nå´n som blev grönaktig i hattdelen.
          Vad beror det på?

          Det verkar vara flera som upplevt samma sak i år.
           
          Citera
          Svante, zon 1
          Inlägg 31-08-2006, 09:25
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 301
          Medlem sedan:
          22-02-2005
          Medlem nr: 5 048



          Det finns flera snarlika soppar (som alla är ätliga och goda) som kan vara svåra att skilja åt på bild. Jag skulle gissa på rödbrun stensopp, men stensopp/Karljohan och brunsopp är också möjliga alternativ. Svampen på bild nr 5 i albumet verkar vara angripen av svampsnylting, en parasitsvamp. Dessa skall man kasta.

          De riktiga svampexperterna hänger på forumet på www.svampguiden.com, där brukar man få snabba och bra svar.
           
          Citera
          Björken
          Inlägg 31-08-2006, 10:38
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 1 135
          Medlem sedan:
          06-04-2005
          Medlem nr: 5 335



          Nej, ingen avkokning, men det gäller att ta små nätta hattar, de bör inte vara större än 5-6 cm i diameter och de blir inte "svampiga" blir som en god hamburgare.
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 31-08-2006, 10:53
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (Björken @ 31-08-2006, 11:38)
          Nej, ingen avkokning, men det gäller att ta små nätta hattar, de bör inte vara större än 5-6 cm i diameter och de blir inte "svampiga" blir som en god hamburgare.

          Annars blir de flesta soppar godare om man torkar dem först, smaken koncentreras . Endel, t ex sandsopp, måste torkas eftersom den annars har hopplöst seg konsistens.
           
          Citera
          Gillan
          Inlägg 01-09-2006, 10:21
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 7 413
          Medlem sedan:
          19-07-2005
          Medlem nr: 6 203



          Håller med om att " sopparna " blir godast om de torkas först.

          Vi hade en helt underbar dag i skogen igår. Det var jag , sonen
          och Naemi 5 1/2 månad som var ute. Tjejen är ju bara för underbar!
          Hon " pratade " med allt som gick att prata med wub.gif , grenar,
          kvistar, svampar, mig eller pappa, det fanns ingen urskillning alls laugh.gif

          Tyvärr, kanske man ska säga, så fann vi inte många kantareller.
          Men vi vart så nöjda ändå. Hela 12 kg ( inte liter ) rensad och
          färdig sopp, fann vi. Vad vi fann var: Grågul stensopp, kopparfärgad
          stensopp och Karl Johan.

          12 kg, blev det, rensad och klar wub.gif


          --------------------
          F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri /Gillan,zon 3-4
          De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 02-09-2025, 01:52
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon