Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Tips på bra mat för storkok önskas!
          Magdis
          Inlägg 19-09-2006, 18:02
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 694
          Medlem sedan:
          05-07-2004
          Medlem nr: 4 012



          Jag har tänkt mig att massproducera mat och frysa in tills bebisen kommer och jag skulle gärna vilja ha tips på maträtter. Min fantasi när det gäller mat har varit väldigt dålig på sista tiden nämligen. Det måste ju finnas massor med mat som lämpar sig för jättestora kok och infrysning. smile.gif
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 17)
          LadyG
          Inlägg 19-09-2006, 18:49
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Man kan väl göra stokok av det mesta och frysa in egentligen, sen finns det ju en del som är lättare att göra än annat. Några av mina favoriter är:

          Köttfärssås (utan pastan, den kan man ju koka när man ska äta)
          köttgryta
          kycklinggryta
          chili con carne
          pizzabitar (otillagade ska visst också fungera, men jag kör tillagade)
          lasagne (portionsbitar i burk går finfint)
          köttbullar
          hamburgare
          grönsakssoppa
          ärtsoppa
          köttsoppa

          Hm... det var nog de flesta tror jag.

          Bra idé att förbereda en massa mat så du slipper sen. smile.gif


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          Gåsis
          Inlägg 19-09-2006, 19:01
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 524
          Medlem sedan:
          22-02-2005
          Medlem nr: 5 050



          Paj går jättebra att göra många av och frysa in. Jag brukar köpa folieformar och göra i så jag får den storlek jag behöver på pajerna.

          Hemgjorda vårrullar, styckfrys otillagade rullar och ta sen upp så många man behöver.

          Långkok, dill- eller pepparrotskött.
          Soppor av det matigare slaget, tex fisk- eller köttfärssoppa.
          Hemgjorda potatisbullar är alltid gott. Frys på plåt och lägg i burk eller påse sen.
          Makaronpudding
          Biffar kan man ju frysa in ostekta i platta paket. Tinar fort.

          /Åsa
           
          Citera
          Magdis
          Inlägg 19-09-2006, 20:28
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 8 694
          Medlem sedan:
          05-07-2004
          Medlem nr: 4 012



          Jättebra tips! Det är ju perfekt att passa på att laga olika pajer och annat som tar lite tid och som man antagligen inte kommer att orka göra på länge. För mig är ju pajer ett extra besvär eftersom jag är glutenintolerant.

          Potatisbullar var en bra idé, det var länge sen jag hade! smile.gif
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 19-09-2006, 20:33
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Pyttipanna.
          Rå steker potatis som sedan läggs på en långpanna och får bli klar i ugnen. När detta är klart blandar jag i det jag vill ha och i mitt fall är det lök, kött och något rökt. Sedan ställer jag in pannan i frysen och när det fruset till så förpackar jag det i en låda och sedan tar jag bara fram så mycket som behövs.

          Sedan har jag börjat att göra "långkok" av köttgrytor men utesluter grönsakerna, dem tillsätter jag vid uppvärmningen och det är en klar fördel.

          ingrid
           
          Citera
          Betty
          Inlägg 19-09-2006, 22:08
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 14 536
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 14



          Palt. biggrin.gif


          --------------------
          Norrbottenskusten zon 5-6



           
          Citera
          Magdis
          Inlägg 19-09-2006, 22:13
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 8 694
          Medlem sedan:
          05-07-2004
          Medlem nr: 4 012



          CITAT (Betty @ 19-09-2006, 23:08)
          Palt. biggrin.gif

          ....går fetbort eftersom jag är glutenintolerant biggrin.gif
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 20-09-2006, 09:49
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Kalops
          tjälknöl
          rostbiff
          kycklingfiléer går utmärkt att frysa färdigstekta, kan ju sen användas kalla i sallader eller värmda.
          köttfärslimpor går ju att göra fler i ugnen samtidigt och sen frysas i halvor.

          Passa även på att baka lite före så du har sen när besöken väller in.


          --------------------


           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 20-09-2006, 10:51
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Jag har inte plats för så mycket storkok i min lilla frys men jag brukar se till att ha lite olika bönor och kikärtor infrysta i portionsförpackningar, perfekt att ta fram och slänga i grytan när man behöver dem.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Whiskuchi
          Inlägg 20-09-2006, 11:00
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 2 911
          Medlem sedan:
          31-07-2005
          Medlem nr: 6 274



          CITAT (Gurkan @ 20-09-2006, 11:51)
          Jag har inte plats för så mycket storkok i min lilla frys men jag brukar se till att ha lite olika bönor och kikärtor infrysta i portionsförpackningar, perfekt att ta fram och slänga i grytan när man behöver dem.

          Utmärkt förslag på mat att ha i frysen - köper man torkade bönor ska de först blötläggas vilket tar ett bra tag, alltså blir det aldrig spontanrätter med bönor i. Om man inte köper konserver förstås. tongue.gif


          --------------------
          Don't argue with idiots, they will drag you down to their level and beat you with experience.
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 20-09-2006, 12:04
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Men konsverbönor är ju inte gott blink.gif

          Det enda man får tänka på när man lagar mat för framtiden är att den inte blir för kryddstark, man kan vara ganska känslig ett tag efter förlossningen. Går inte en del ämnen över i bröstmjölken dessutom?

          Glöm inte bullar och snabbtinade småkakor till gästerna biggrin.gif


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          Magdis
          Inlägg 20-09-2006, 12:07
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 8 694
          Medlem sedan:
          05-07-2004
          Medlem nr: 4 012



          CITAT (LadyG @ 20-09-2006, 13:04)
          Men konsverbönor är ju inte gott blink.gif

          Det enda man får tänka på när man lagar mat för framtiden är att den inte blir för kryddstark, man kan vara ganska känslig ett tag efter förlossningen. Går inte en del ämnen över i bröstmjölken dessutom?

          Glöm inte bullar och snabbtinade småkakor till gästerna biggrin.gif

          Jo man bör nog tänka lite på vad man äter när man ammar.
          Baka glutenfritt matbröd o frysa ska jag göra med tanke på att det köpta oftast inte smakar så gott. Kakor och bullar får folk ta med sig själva om de vill ha, de flesta är nog vana vid det här laget med att jag inte står och bakar sånt som jag själv inte kan äta. biggrin.gif
           
          Citera
          LadyG
          Inlägg 20-09-2006, 12:15
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          CITAT (Norrbottens-Magdis @ 20-09-2006, 14:07)
          CITAT (LadyG @ 20-09-2006, 13:04)
          Men konsverbönor är ju inte gott  :blink:

          Det enda man får tänka på när man lagar mat för framtiden är att den inte blir för kryddstark, man kan vara ganska känslig ett tag efter förlossningen. Går inte en del ämnen över i bröstmjölken dessutom?

          Glöm inte bullar och snabbtinade småkakor till gästerna biggrin.gif

          Jo man bör nog tänka lite på vad man äter när man ammar.
          Baka glutenfritt matbröd o frysa ska jag göra med tanke på att det köpta oftast inte smakar så gott. Kakor och bullar får folk ta med sig själva om de vill ha, de flesta är nog vana vid det här laget med att jag inte står och bakar sånt som jag själv inte kan äta. biggrin.gif

          Väldresserade gäster är den bästa sorten smile.gif

          Äter du lamm så finns det en uppsjö av rätter där också, stek, fjärilskotletter, sadel osv som kanske inte är så vanliga att man orkar göra.


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera
          Magdis
          Inlägg 20-09-2006, 13:00
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 8 694
          Medlem sedan:
          05-07-2004
          Medlem nr: 4 012



          Jag borde nog baka lite glutenfritt kaffebröd att ha i frysen också för förra gången blev jag väldigt fikasugen efter förlossningen. Det var nog alla kalorier som försvann via amningen som behövde ersättas. Finns inga fettdepåer att ta utav på mig heller.
           
          Citera
          Castea
          Inlägg 20-09-2006, 15:36
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 2 458
          Medlem sedan:
          28-02-2005
          Medlem nr: 5 087



          Gör grönsaksröra i större kvantitet och frys in, t ex med dina squasch blandat med annat. Gott att ta fram till pasta, ris, kött, fisk, m m.
           
          Citera
          Reserv
          Inlägg 20-09-2006, 16:32
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 6 877
          Medlem sedan:
          21-04-2005
          Medlem nr: 5 537



          Ungersk Gulasch tar juh en massa tid att göra, så då brukar jag dra igång ett 10 liters kok på en gång, tar inte så lång tid extra, det är juh bara den tid det tar att tärna köttet och skiva grönsakerna. Största tiden är koket, men så himelskt gott, starkt rolleyes.gif
           
          Citera
          Magdis
          Inlägg 20-09-2006, 16:54
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 8 694
          Medlem sedan:
          05-07-2004
          Medlem nr: 4 012



          CITAT (Reserv @ 20-09-2006, 17:32)
          Ungersk Gulasch tar juh en massa tid att göra, så då brukar jag dra igång ett 10 liters kok på en gång, tar inte så lång tid extra, det är juh bara den tid det tar att tärna köttet och skiva grönsakerna. Största tiden är koket, men så himelskt gott, starkt rolleyes.gif

          Kan inte du komma hit och koka lite åt mig då? rolleyes.gif Man kanske kan göra den amningsvänlig och mindre stark?
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 20-09-2006, 17:15
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Den här kan du väl modifiera om lite så blir den amningsvänlig, ta bara purjo, byt paprikan mot paprikapulver o.s.v.

          Köttfärsgulaschsoppa


          2 msk smör

          1 stor lök, grovt hackad

          1 purjo, strimlad

          2 stora potatisar, grovt tärnade

          2 morötter, slantade

          1-2 röda paprikor, strimlade

          300 gr köttfärs

          2 tsk paprikapulver

          2 msk tomatpuré

          1 l vatten + 2 köttbuljongtärningar

          1-2 vitlöksklyftor, krossade.

          salt & peppar

          Fräs lök och purjo i margarinet, tillsätt potatis och morötter och fräs med en stund.
          Tillsätt buljongen koka i 10 min.
          Fräs under tiden köttfärs och paprika, smaksätt med kryddor och tomatpuré.
          Blanda detta i soppan och koka 10 min till.
          Tillsätt vitlök och smaka av.


          --------------------


           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-08-2025, 05:08
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon