|
Trattkantareller, roliga recept efterlyses |
|
|
|
11-10-2006, 12:41
|
Medlem
Antal inlägg: 2 629
Medlem sedan: 13-07-2004
Medlem nr: 4 069

|
Det är mycket krypande i skogen dessa dagar - här är massor av trattisar! Jag fryser, torkar och mal svampmjöl så att det ångar i köket. Har ni något gott eller roligt recept i gömmorna som jag kan variera med i vinter? Mulle
|
|
|
|
|
 |
Svar
(1 - 18)
|
11-10-2006, 13:07
|
Medlem
Antal inlägg: 2 458
Medlem sedan: 28-02-2005
Medlem nr: 5 087

|
Ja, visst är det kul med alla trattisar! Har hittat mycket i år här också! Tipsade tidigare om detta recept: ViltpajBlir underbart god med såväl trattisar som vanliga kantareller. Prova, prova!
|
|
|
|
|
11-10-2006, 13:10
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
Jag brukar smula i lite torkade trattisar i köttfärslimpan
--------------------
|
|
|
|
|
11-10-2006, 18:05
|
Medlem
Antal inlägg: 2 629
Medlem sedan: 13-07-2004
Medlem nr: 4 069

|
Jag har nyss rensat en halv korg igen... Pajen lät jättegod, jag har rådjur i frysen så det får bli det i stället för renskav. Jag brukar mala en stor del av trattisarna och lägga i några skedar svampmjöl i en massa rätter. Trattismjöl är en kanonkrydda i färsrätter, soppor, grytor, omeletter o.s.v. Sist det fanns så mycket trattkantareller lade jag in i ättikslag men receptet jag hade fått var för sött i vår smak. Mulle
|
|
|
|
|
11-10-2006, 20:38
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
CITAT (mulle @ 11-10-2006, 19:05) Jag har nyss rensat en halv korg igen... Pajen lät jättegod, jag har rådjur i frysen så det får bli det i stället för renskav. Jag brukar mala en stor del av trattisarna och lägga i några skedar svampmjöl i en massa rätter. Trattismjöl är en kanonkrydda i färsrätter, soppor, grytor, omeletter o.s.v. Sist det fanns så mycket trattkantareller lade jag in i ättikslag men receptet jag hade fått var för sött i vår smak. Mulle Kan du inte bara minska sötheten lite då? Sylta svamp brukade min mamma göra förr, är det detsamma tror du?
--------------------
|
|
|
|
|
12-10-2006, 09:02
|
Medlem
Antal inlägg: 2 629
Medlem sedan: 13-07-2004
Medlem nr: 4 069

|
CITAT (netaave @ 11-10-2006, 21:38) CITAT (mulle @ 11-10-2006, 19:05) Jag har nyss rensat en halv korg igen... Pajen lät jättegod, jag har rådjur i frysen så det får bli det i stället för renskav. Jag brukar mala en stor del av trattisarna och lägga i några skedar svampmjöl i en massa rätter. Trattismjöl är en kanonkrydda i färsrätter, soppor, grytor, omeletter o.s.v. Sist det fanns så mycket trattkantareller lade jag in i ättikslag men receptet jag hade fått var för sött i vår smak. Mulle Kan du inte bara minska sötheten lite då? Sylta svamp brukade min mamma göra förr, är det detsamma tror du? Det receptet jag använde hette ungefär "pickles på trattkantareller". Jag tror inte att det räcker med att minska på sockret men grunnar lite på att försöka lägga in svamp i samma lag som man använder för saltgurka. Men det kanske inte blir gott... Ett annat experiment som jag är lite sugen på är att doppa de största trattisarna i frityrsmet och frittera. Som räkor ungefär. Fritterade champinjoner har jag ätit en gång och det var jättegott. Mulle
|
|
|
|
|
12-10-2006, 09:22
|

Medlem
Antal inlägg: 2 524
Medlem sedan: 22-02-2005
Medlem nr: 5 050

|
Ja, nu är väl det här inte direkt ett svamprecept - men det är gott! Ädelfisk av något slag Salta och peppra Slå på grädde Toppa med massor av trattkantareller. Skjuts in i ugnen tills det är klart.  Jag ser att jag är ganska skruttig på att skriva recept... /Åsa
|
|
|
|
|
12-10-2006, 09:32
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
det här hittade jag när jag sökte Syltade trattisar på nätet
2 l trattkantareller 2 tsk salt/l vatten
Lag
2 dl ättiksspri 12% 3 dl svampspad 2 ½ dl socker 1 tsk vitpepparkorn 2 tsk gula senapsfrön riven muskot 1 bit färsk ingefära 3-4 kryddnejlikor
1. Lägg den rensade svampen i en stor kastrull. 2. Häll på vatten så det täcker till hälften ( mät upp). 3. Tillsätt salt. 4. Sjud i ca 8 minuter. 5. Sila av spadet och spar 3 dl till lagen. 6. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull. 7. Låt det koka upp. 8. Lägg i svampen och sjud i 5 minuter. 9. Ta upp svampen. 10. Fördela den i rena varma burkar. 11. Koka upp lagen. 12. Skumma väl. 13. Häll lagen över svampen. 14. Sätt på lock. 15. Förvara dem svalt.
--------------------
|
|
|
|
|
12-10-2006, 09:47
|
Medlem
Antal inlägg: 2 629
Medlem sedan: 13-07-2004
Medlem nr: 4 069

|
Nu bara måste jag testa ditt recept, netaave, men med lite mindre socker! Och fisk och svamp har jag aldrig provat men det låter ju jättegott! Det blir en tur till skogen idag igen... Mulle
|
|
|
|
|
12-10-2006, 11:08
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
Trattkantarellsoppa
liter färska rensade trattkantareller eller 3 – 4 dl förvällda (ca 200 g) 1+3 msk smör 1 liter grönsaksbuljong, tärning 1/2 dl torr sherry (går bra att använda hemgjord nyponsherry) 1/2 dl finhackad gul lök 1/2 dl fint tärnade morötter 1/2 tsk timjan 1 msk tomatpuré 3 msk vetemjöl 2 dl creme fraiche ca 1/2 tsk salt 1/2 – 1 krm cayennepeppar (1 ask kryddkrasse till serveringen)
Skär den färska svampen i mindre bitar. Lägg den tillsammans med ca 1 msk smör i en kastrull och koka den under lock tills du får ut maximalt med svampspad. Tag av locket och koka in spadet i svampen så att smaken blir koncentrerad. Slå grönsaksbuljongen och sherryn över svampen och låt det hela små- koka medan du gör i ordning grönsakerna. Skala och finhacka löken samt ansa och skär moroten i mycket små och fina tärningar Fräs lök, morot och timjan i ca 3 msk smör i en ny kastrull utan att det får färg. Tillsätt tomatpurén som får fräsa med ett ögonblick samt pudra över mjölet under omrörning. Låt även mjölet fräsa med en kort stund tills allt blir väl blandat. Späd med svamp- och sherrybuljongen i omgångar under vispning och uppkok. Tillsätt creme fraiche och låt soppan koka sakta 10 – 15 minuter. Smaka av med salt och försiktigt med cayennepeppar – soppan är klar för servering
Nyponsherry
2 liter hela osköljda frostnypna nypon 3 3/4 liter vatten 1,7kg socker
Koka vatten och socker och låt det kallna. Blanda sedan allt i en hink med passande lock. Rör regelbundet de 3 första dagarna, därefter en gång i veckan. Låt stå 6 månader. Sila drick och njut. (efter ca. 5års lagring är sherryn som bäst).
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
|
12-10-2006, 12:26
|
Medlem
Antal inlägg: 2 629
Medlem sedan: 13-07-2004
Medlem nr: 4 069

|
Ååååhh, mums!
|
|
|
|
|
14-10-2006, 15:13
|

Medlem
Antal inlägg: 1 990
Medlem sedan: 14-03-2004
Medlem nr: 2 991

|
Dom här tycker jag är goda!
Svampbakelser
Ingredienser: 2 rektanglar fryst smördeg 4 msk färskost med örter, t ex bonjour eller cantadou ca ½ l trattkantareller salt, peppar 1 äggula Tina smördegsplattorna. Sätt ugnen på 200 grader. Stek den rensade hela svampen (dela dem som är mycket stora) i lite smör några minuter. Salta och peppra. Dela varje smördegsplatta på mitten. Skär en drygt centimeterbred ram med vass kniv runt varje, dock inte ända ner i botten. Bred lite färskost i mitten av varje smördegskvadrat. Lägg på en hög trattkantareller men håll kanten fri. Den penslas med lite uppvispad äggula. Sätt in plåten med bakelserna mitt i ugnen och grädda i 20 minuter. Strö ut små blandade salladsblad (jungfrusallad) på varje tallrik och lägg på svampbakelserna.
Viltpaté med päronlingonsalsa
Det här behövs till en 1,5 liters form: 1 gul lök, i bitar 2 vitlöksklyftor, skivade 100 g trattkantareller, förvällda 1 msk smör 450 g älg- eller rådjurfärs 100 g bakad leverpastej 2 tsk salt 2 krm svartpeppar, nymald 1 1/2 tsk timjan 100 g bacon, tärnat 2 msk vetemjöl 2 ägg 1 dl grädde 1 dl crème fraiche Salsa: 2 päron 1 dl lingon 1 dl vit sirap 2 krm salt 2 krm svartpeppar, nymald Ugn: 200º
Gör så här: 1. Smörj en ugnssäker oval patéform med lock, eller avlång brödform, med smör. Stek lök, vitlök och svamp i smör i en stekpanna. Låt blandningen svalna. 2. Blanda färs, leverpastej, salt, peppar, timjan, bacon, vetemjöl, ägg, grädde och crème fraiche i en skål. Arbeta ihop allt till en smidig färs. 3. Tillsätt lök- och svampblandningen. Klicka ner smeten i formen och släta till ytan. Täck med lock eller aluminiumfolie. Grädda patén i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Låt patén svalna och sedan kallna över natten i kylen. 4. Skala, dela och kärna ur päronen. Skär dem i tärningar och blanda med lingon och vit sirap. Smaka av med salt och svartpeppar. Skär upp patén i skivor och servera med sallad och salsa. Tips! Patén går bra att frysa.
Smaklig måltid!
--------------------
Mvh Evelina Odlar numera i zon 4 Att fela är mänskligt, att förlåta är gudomligt.
|
|
|
|
|
17-10-2006, 13:57
|
Medlem
Antal inlägg: 2 629
Medlem sedan: 13-07-2004
Medlem nr: 4 069

|
Min lunch idag var evelinas svambakelser!!!! Mums! Mulle
|
|
|
|
|
17-10-2006, 15:36
|

Medlem
Antal inlägg: 1 990
Medlem sedan: 14-03-2004
Medlem nr: 2 991

|
CITAT (mulle @ 17-10-2006, 14:57) Min lunch idag var evelinas svambakelser!!!!  :wub: :wub: Mums! Mulle Vad kul att du tyckte om bakelsen.
--------------------
Mvh Evelina Odlar numera i zon 4 Att fela är mänskligt, att förlåta är gudomligt.
|
|
|
|
|
20-10-2006, 19:46
|

Medlem
Antal inlägg: 3 807
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 29

|
Har inget recept men ville bara lägga in en bild visste inte vart det platsade så här kommer den.  2006-10-07 Köpte jag dessa kantareller på loppis där jag bor. Finns en man som står där och säljer, de är verkligen fina behövs knappast rensas. I tisdags 16 okt. hade en jobbarkompis tagit med ca 1,5 liter kantareller blandat efter en promenad i skogen måndag kväll och dessa fick jag. Han äter inte själv men fick reda på att jag älskar kantareller så han tänkte på mig. Mums.
--------------------
skriver Inga från Närke i zon 3-4
|
|
|
|
|
03-11-2006, 16:48
|
Medlem
Antal inlägg: 123
Medlem sedan: 06-06-2006
Medlem nr: 7 897

|
CITAT (Gåsis @ 12-10-2006, 10:22) Ja, nu är väl det här inte direkt ett svamprecept - men det är gott! Ädelfisk av något slag Salta och peppra Slå på grädde Toppa med massor av trattkantareller. Skjuts in i ugnen tills det är klart.  Jag ser att jag är ganska skruttig på att skriva recept... /Åsa Åh,det där hade jag glömt...är uppväxt med det där receptet till ugnsstekt gädda...och vilken svamp man än har tillgänglig...så enkelt och så jävulusiskt gott!!
|
|
|
|
|
07-11-2006, 15:27
|

Medlem
Antal inlägg: 1 491
Medlem sedan: 13-05-2004
Medlem nr: 3 603

|
Jag använder gärna gorgonzola ihop med trattkantareller, i soppor,pajer eller pastasåser etc. Det tycker jag är en grym smakkombination! Något direkt recept har jag inte... Jag brukar ha en bit gorgonzola i frysen, och sedan kan jag bara hyvla av lite (osthyvel funkar på gorgonzola, så länge den är frusen...) och blanda i där jag tror det passar. Men ta inte mycket till en början - det är en dominerande smak, så prova försiktigt.
En annan höjdare till trattkantareller är färsk timjan. Jag brukar lägga trattisar och färska timjankvistar runt kött/kyckling i ugn. (Har inte testat på fisk än, men det ska jag göra nu efter att ha läst era tips!)
|
|
|
|
|
09-11-2006, 15:38
|

Medlem
Antal inlägg: 1 113
Medlem sedan: 28-09-2004
Medlem nr: 4 545

|
Har inget nytt recept, men jag brukar blanda trattkantareller i köttfärssåsen när jag gör lasagne  . Det blir en jättegod smakbrytning och lite matigare.
--------------------
Marianne, zon 3
När man står med båda fötterna på jorden har man oftast bilen på verkstaden
|
|
|
|
|
09-11-2006, 16:44
|
Medlem
Antal inlägg: 2 458
Medlem sedan: 28-02-2005
Medlem nr: 5 087

|
Enkelt:
Fräs trattkantareller och lök i olivolja, lägg det på brödskivor och lägg på skivad mozzarella som får smälta.
Gjorde idag (också enkelt):
Fräste trattkantareller, hackad röd paprika och hackad fänkål i olivolja. Kokade bulgur separat och hällde det i fräset också. Kryddade med salt och spiskummin.
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|