CITAT (Micke @ 10-11-2006, 20:25)
Misstänker att du kanske fått träjon istället för strutbräken. De liknar varandra mycket, men mina träjon - ja, hrrrm, åtminstone tror jag att det är träjon, inte strutbräken i alla fall - lägger sig platta när det blir torrt (och reser sig igen om man vattnar rejält). Fördelen med träjon är att de inte är lika vilda på att sprida sig som strutbräken och så tål de mer torka. Fånigt egentligt det där med namnet strutbräken, kan namnet komma av att tyrckfelsnisse hoppat in någon gång i listorna på korrekta artnamn? För på andra språk syftar namnet oftast på någonting med "struts" - strutsveng (no), strudsvinge (dk), ostrich fern (eng), Straußfarn (ty). Fast finnarna kallar den för örnvinge (kotkansiipi)...
Micke
"Etymologi. Artnamnet struthiopteris kommer av grekiskans strouthos, latinets struthio (struts) och pteris (ormbunke). Namnet betyder strutsormbunke och syftar på de stora vingelika bladen. Det äldre namnet foderbräken av att den förr ansågs vara ett bra vinterfoder för boskapen."
Citat från Den virtuella floran. Hur s-et försvunnit är väl en öppen fråga men faktum är att den uppifrån liknar en strut. Strutar är dessutom vanligare än stutsar här uppe i Norden.