Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Rökt chili
          jonas_
          Inlägg 15-11-2006, 20:31
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2
          Medlem sedan:
          24-10-2006
          Medlem nr: 8 753



          Hejsan

          Rökt chili och paprika är ju en riktigt bra grej för att få lite röksmak på maten utan att använda bacon eller nått annat köttigt.

          Har inte hittat så mycket info på nätet hur man gör bäst för att röka, men har börjat exprementera med en gammal abu rök med hyffsade resultat...

          Nån som vet vad mer man kan röka?...tomatskivor, avokado...lök?

          Ska prova mej fram...synd att det blir så pissigt kallt ute nu bara...

          Jonas
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 17)
          KURT
          Inlägg 16-11-2006, 07:10
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Man kan även göra det i ugnen. Det borde fungera på alla livsmedel som är lite "lösare" i konsistensen, jag inbillar mig att de lättare kan ta upp röksmaken. Man borde t ex kunna röka aubergine, som man sedan gör auberginedip på. Vitlök skulle nog vara gott om man kunde röka, men de kanske måste bakais i ugnen innan man röker?
           
          Citera
          Natrix
          Inlägg 26-11-2006, 18:38
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 109
          Medlem sedan:
          01-10-2006
          Medlem nr: 8 670



          Rökning av av grönsaker är verkligen ett trevligt sätt att bevara sig skörd på. Att röka i ugnen har jag aldrig hört någon göra men det går säkert. Grill är annars något som skall fungera också.

          Jag har hittills provat att röka chili och svamp med goda resultat. Även vitlök skall provrökas, torkas och pulveriseras framöver.

          Jag har tillsammans med en kamrat murat en kallrök eftersom det är viktigt att hålla nere rökens temperatur. Något som kan vara svårt i mindre rök-lådor, typ grillar. Här är ett par bilder på dem:

          http://www.jakobaxelsson.se/temp/roken_01.JPG
          http://www.jakobaxelsson.se/temp/roken_02.jpg


          --------------------
          Jakob i Zon 1
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 26-11-2006, 20:28
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Tack för titten!
          Vad använder du för ved?

          Nej jag har nog för många frågor så berätta gärna allt, snälla

          ingrid
           
          Citera
          Natrix
          Inlägg 26-11-2006, 21:39
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 109
          Medlem sedan:
          01-10-2006
          Medlem nr: 8 670



          CITAT (ingrid fuxwall @ 26-11-2006, 20:28)
          Vad använder du för ved?

          blöt al-spån

          jag tror att det blir bra att experimentera med rökning nu, just pga av den lägre tempen.
          Vad det gäller vitlöksrökning så tror jag att det är bättre att röka dem "färska" och sedan torka dem i skivor. Men jag har inte provat än, någon annan som har?

          Jag är själv ny vad det gäller rökning så jag ser fram mot all info denna och liknande trådar ger.


          --------------------
          Jakob i Zon 1
           
          Citera
          noch einmal Preu...
          Inlägg 26-11-2006, 22:27
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 38
          Medlem sedan:
          26-11-2006
          Medlem nr: 8 848



          kallrökning tar sin tid så man får förbereda sig på att ha en rolig stund framför brasan smile.gif

          för att skynda på processen så delar man frukterna. o när man ska använda dem kan man antingen göra pulver eller blötlägga frukterna.

          jag är överraskad att inte någon sagt att rökt chile, då röka jalapeno, kallas chipotle. men övriga capsicumvarianter går gott att röka.
           
          Citera
          mulle
          Inlägg 26-11-2006, 22:46
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 2 629
          Medlem sedan:
          13-07-2004
          Medlem nr: 4 069



          Vad för svamp röker ni?
          I Danmark kan man f.ö. få köpa rökt grovt salt, gott!
          Mulle
           
          Citera
          Natrix
          Inlägg 26-11-2006, 23:02
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 109
          Medlem sedan:
          01-10-2006
          Medlem nr: 8 670



          CITAT (mulle @ 26-11-2006, 22:46)
          Vad för svamp röker ni?
          I Danmark kan man f.ö. få köpa rökt grovt salt, gott!
          Mulle

          Jag provade att röka Karl-Johan. Rökt grovsalt låter fantastiskt!


          --------------------
          Jakob i Zon 1
           
          Citera
          noora
          Inlägg 27-11-2006, 11:26
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 1 699
          Medlem sedan:
          03-02-2003
          Medlem nr: 678



          CITAT (mulle @ 26-11-2006, 22:46)
          Vad för svamp röker ni?

          Oj vad fel det där skulle kunna låta om man lyfter det ur sitt sammanhang laugh.gif

          Det här med att röka i ugnen, blir det inte en massa rök i köket då? Eller blir det inte så mycket rök att det gör något?

          Hur mycket rök blir det av ett rökeri egentligen? Blir grannarna ledsna om man har en i trädgården? Det skulle vara häftigt med en egen rökugn av något slag. När jag var liten var vi i Canada och hälsade på några bekanta till mina föräldrar. Dom hade byggt ett eget rökeri av sin gamla spis och ställt på gården. Jag metade nån sorts lokal småfisk i sjön, och dom rökte fisken på direkten. Det blev jättegott wub.gif


          --------------------
          Noora - med trädgård i Tullinge, zon 2-3
          Nooras Örtagård - min webbsida om örter
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 27-11-2006, 12:19
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (noora @ 27-11-2006, 11:26)
          Det här med att röka i ugnen, blir det inte en massa rök i köket då? Eller blir det inte så mycket rök att det gör något?

          Hur mycket rök blir det av ett rökeri egentligen? Blir grannarna ledsna om man har en i trädgården? Det skulle vara häftigt med en egen rökugn av något slag. När jag var liten var vi i Canada och hälsade på några bekanta till mina föräldrar. Dom hade byggt ett eget rökeri av sin gamla spis och ställt på gården. Jag metade nån sorts lokal småfisk i sjön, och dom rökte fisken på direkten. Det blev jättegott wub.gif

          Det finns rökpåsar med spån som man kan köpa, röken håller sig i den, så den fyller inte hela ugnen.
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 27-11-2006, 12:35
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Jag har rökt massor av chili i en 12l plåthink med lock.

          Alspån i botten på hinken, chilin hänger på rostfria trådar inne i hinken och under hinkens botten finns en spritbrännare. I locket sitter en stektermometer så man kan hålla koll på tempen.

          Chilifrukterna blir svarta och skrynkliga som russin när dom är färdiga. Ser inte ut som de bruna läderaktiga Chipotle jag köpt men är mycket godare och har mycket mer röksmak.

          En rökning tar 6-8 timmar och då är chilifrukterna nästan helt torra.

          Lockat får sitta lite på sniskan så att vattenångan kan komma ut (annars torkar de aldrig) men röken som smiter ut är försumbar och skulle inte kunna störa grannarna om jag hade haft några.

          Detta är alltså varmrökning till skillnad mot Natrix lite mer avancerade kallrök.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          noch einmal Preu...
          Inlägg 28-11-2006, 22:37
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 38
          Medlem sedan:
          26-11-2006
          Medlem nr: 8 848



          varmrökningen har den fördelen med att den är lättare och billigare att komma igång (?) med men kallrökning vinner i smak.
          även om då smak är ett ämne som helt grundar sig på subjektiva kriterier.

          Gurkan, vilka chilesorter har du rökt?
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 29-11-2006, 11:27
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          CITAT (noch einmal Preussen @ 28-11-2006, 22:37)
          varmrökningen har den fördelen med att den är lättare och billigare att komma igång (?) med men kallrökning vinner i smak.
          även om då smak är ett ämne som helt grundar sig på subjektiva kriterier.

          Gurkan, vilka chilesorter har du rökt?

          Jag har mest rökt Jalapeno, tycker dom blir bäst, dom är tjocka i "köttet" och tar upp mycket rök innan dom torkat. Värmen från processen gör också att dom blir lite söta, russinaktiga nästan.

          Har rökt olika röda Cayenne också men dom blir så himla hårda och får inte samma sötaktiga smak. Har provat en del andra tunnskaliga sorter med men det blir inte alls samma sak som Jalapenon/Chipotlen.

          Visst är det stor skillnad på varm- och kallrökta saker men just med chilin så är min erfarenhet att värmen utvecklar smaken mycket.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          mulle
          Inlägg 29-11-2006, 11:47
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 2 629
          Medlem sedan:
          13-07-2004
          Medlem nr: 4 069



          CITAT (noora @ 27-11-2006, 11:26)
          CITAT (mulle @ 26-11-2006, 22:46)
          Vad för svamp röker ni?

          Oj vad fel det där skulle kunna låta om man lyfter det ur sitt sammanhang laugh.gif


          laugh.gif laugh.gif laugh.gif
           
          Citera
          johe71
          Inlägg 29-11-2006, 12:26
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 7
          Medlem sedan:
          29-11-2006
          Medlem nr: 8 860



          CITAT (Gurkan @ 27-11-2006, 12:35)
          Jag har rökt massor av chili i en 12l plåthink med lock.

          För den som nu vill ha en dyrare "plåthink" så såg jag den här på Biltema när jag var där...



          http://www.biltema.se/products/product.asp...p?iItemId=75905

          och rökspån har de också http://www.biltema.se/products/product.asp...p?iItemId=75903 ... men jag antar att det finns olika kvalite på spån, och Biltema brukar väl inte vara kända för det smile.gif så vart köper ni andra spån? För röka chili vill jag göra till hösten...
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 29-11-2006, 12:40
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Den där röklådan ser fin ut men jag tror inte att brännaren brinner mer än 20 minuter eller så. En rökning i min hink tar ca 8 timmar innan det är riktigt tjärigt och gott.

          Jag köpte alspån hos en sportfiskeaffär. Kostade inte många slantar.

          Tror inte att det är nån större skillnad på spån och spån, det är ju bara rent trä.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          mulle
          Inlägg 29-11-2006, 14:38
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 2 629
          Medlem sedan:
          13-07-2004
          Medlem nr: 4 069



          Då man röker fisk lär det ska vara en liten smakskillnad i spånen. Här täljer de kloka fiskegubbarna al- eller äppelspån och slänger en eller ett par kvistar färsk en med i elden.
          Då man köper spån är det oftast al.
          Mulle
           
          Citera
          noch einmal Preu...
          Inlägg 29-11-2006, 21:38
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 38
          Medlem sedan:
          26-11-2006
          Medlem nr: 8 848



          som gurkan skrev. de bästa resultaten har jag oxå fått med jalapeno fast vissa chinense gör sig riktigt bra som rökta de med.

          tunna annum blir som du säger hårda.

          spån kan man köpa i större mängder till hyggliga priser hos vedförsäljare.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 11-08-2025, 11:05
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon