Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Julgodistråd, känns som det behövs
          netaave
          Inlägg 07-12-2006, 15:20
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          NOUGATBOMBER

          250 gr nougat
          225 gr mörk blockchoklad
          1 msk olja
          ½ dl nötter
          1 dl corn flakes

          Skär nougaten i stänger, ca 30 st. Rulla dem till runda kulor.
          Smula corn flakes och hacka nötterna.
          Smält blockchokladen. Häll i oljan.
          Rör ner corn flakes och de hackade nötterna.
          Doppa nougatkulorna en och en, ta upp dem med gaffel, och låt överflödig choklad rinna av.
          Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
          Låt svalna.


          --------------------


           
          Citera
          2 sidor V   1 2 >  
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          fruberglund
          Inlägg 07-12-2006, 19:11
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 3 590
          Medlem sedan:
          04-08-2004
          Medlem nr: 4 227



          Ahhh, låter nästan som såna där Ferrero Rocher som jag bara ääääälskar!

          Måste provas biggrin.gif


          --------------------
          Hälsningar, fru Berglund

          "Just remember in the winter, far beneath the bitter snows
          lies the seed that with the sun's love, in the spring becomes the rose!"


          Min trädgårdshemsida (hemsidan är nere för tilllfället men kommer snart tillbaka med ny och förbättrad design!)
           
          Citera
          Rapchic
          Inlägg 07-12-2006, 19:37
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 1 884
          Medlem sedan:
          01-04-2006
          Medlem nr: 7 335



          Mintkyssar

          40 st
          florsocker 4 dl
          vatten 1 dl
          ätticsprit 1/4 tsk
          pepparmyntsolja 5-7 droppar
          mörk blockchoklad 75 g

          koka socker, vatten och ätticsprit tills lagen håller trådprovet
          lagen ska vara 115-120 garder varm när den är färdig
          häll lagen i en skål och tillsätt pepparmyntsolja när lagen kallnat
          arbeta lagen med en gaffel till den är slät, smidig och fast
          placera skålen över vattenånga och rör om tills massan blir
          seg och trögflytande
          klicka ut med hjälp av teskedar på lätt oljat bakplåtspapper
          låt stelna, klicka på choklad

          trådprovet = doppa tummen och pekfingret i kallt vatten
          ta en droppe sockerlag mellan fingrarna,
          skilj dem åt några gånger, lagen ska bilda små sammanhållande trådar


          --------------------
          If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 08-12-2006, 11:47
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Polkagrisar

          5 dl strösocker
          2 1/4 dl vatten
          2 tsk ättiksprit
          15 droppar pepparmyntolja, från apoteket
          5-6 droppar röd karamellfärg

          Neutral matolja
          Gummihandskar
          Degskrapor helst av plast, metall måste oljas ofta.
          Marmorskiva
          Sax
          vänner


          Koka socker och vatten till ca 150 grader.
          När du kokar sockerlagen är det viktigt att du lämnar den ifred. Rör inte i sockerlagen. För flitig omrörning skapar en massa sockerkristaller och dessa kan sabba karamellmassan.
          Kontrollera temperaturen med bräckprov, dvs häll några droppar sockerlag i en kopp kallt vatten. Om massan stelnar och kan brytas är den klar att börja jobba med
          Under tiden oljar du in marmorplattan (samt degskraporna om du använder skrapor av metall) och saxen/kniven
          Häll den heta karamellmassan på marmorskivan men spara ca 1 dl i kastrullen och droppa i den röda karamellfärgen i den sparade karamellmassan.
          Luta kastrullen något mot spisen och lämna värmen på 1:an.
          Ta dina degskrapor och vänd karamellmassan mot mitten.
          Nu är det dags att droppa på pepparmyntoljan.
          Det är viktigt att massan svalnat lite innan man droppar på, annars förångas smaken av värmen... Fortsätt med detta tills karamellmassan svalnat så pass att ni kan börja arbeta den med händerna.
          Drag massan fram och tillbaka i händerna. Det är här vännerna kommer in i bilden, man behöver verkligen någon/några att byta av med eftersom karamellmassan är VARM.
          Detta fortsätter ni med tills massan blivit seg och svårarbetad. Då ska den formas till en tjock "korv".
          Häll ut den röda massan i en smal sträng. Vrid "korven" så att den blir smal och får det polkagrisrandiga utseendet.
          Skruva ut långa, smala polkagrisstänger, gör käppar, använd din fantasi och gör vilka former du vill.
          Enklast är att göra långa stänger (20-25 cm), vira in dem en och en i smörpapper och sedan dela dem i mindre bitar när det är dags att äta dem. Eller klippa lagom karamellbitar och slå in på samma sätt.
          Annars riskerar du att stå med en stor polkagrisklump som enklast delas med stämjärn och hammare.


          --------------------


           
          Citera
          mari_tres
          Inlägg 08-12-2006, 16:02
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 554
          Medlem sedan:
          02-04-2003
          Medlem nr: 1 048



          Och när man har gjort klart polkagrisarna så krossar man dem och blandar med smält mörk choklad som man klickar up på bakplåtspapper och låter svalna. *mums*


          --------------------
          Simma lungt!!

          Zon 4½ Sundsvall, Nolby
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 08-12-2006, 22:28
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (mari_tres @ 08-12-2006, 16:02)
          Och när man har gjort klart polkagrisarna så krossar man dem

          Efter så mycket jobb!! ohmy.gif biggrin.gif biggrin.gif


          --------------------


           
          Citera
          Boxer
          Inlägg 09-12-2006, 14:58
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 3 234
          Medlem sedan:
          09-07-2004
          Medlem nr: 4 038



          Apelsintryffel

          250 gram mörk blockchoklad
          1 dl vispgrädde
          50 gram smör
          finrivet skal av 1 apelsin
          0,5 dl citruslikör

          Smält chokladen i bitar i grädden rör så att det blandas.
          Blanda ner smöret i bitar och rör tills det har smält.
          Tillsätt apelsinskal och likör.
          Låt smeten kallna rör någon gång under tiden.
          Låt den gärna stå kallt över natten så att den blir lätt att forma till runda kulor.
          Täck kulorna med kakao, pudra och rulla dom


          Nougatbomber

          250 g nougat
          225 g mörk blockchoklad
          1 msk matolja
          1 påse (50g) hasselnötter, hackade
          1 dl cornflakes, fint krossad

          Dela nougaten på längden i 5 stänger. Skär varje stång i 5 bitar
          som rullas till runda kulor.
          Bryt sönder blockchokladen i mindre bitar och smält den i vattenbad
          eller mikrovågsugn. Tillsätt oljan och låt chokladen svalna något.
          Rör ned hasselnötter och cornflakes.
          Doppa nougatkulorna snabbt i chokladgarneringen. Skrapa av överflödig
          choklad. Ställ nougatbomberna på bakplåtspapper tills chokladen stelnat.


          Nougatkaneltryffel

          400 g nougat
          200 g mörk choklad
          1?2 vaniljstång
          2 bitar kanel
          50 g honung
          3 dl vispgrädde
          150 g mjukt osaltat smör

          Hacka nougat och choklad fint.
          Koka upp grädden med vaniljstången, kanel och honung och låt det sjuda i 2 minuter.
          Ta av kastrullen från spisen och låt gräddblandningen stå och dra i 2 timmar.
          Skrapa ner vaniljfröna i blandningen och släng stången.
          Koka upp igen och sila över den finhackade nougaten och chokladen.
          Blanda ordentligt.
          När blandningen svalnat till ca 40º så rörs smöret i.
          Häll massan i en form, täck med plastfolie och låt kallna.
          Gör kulor eller tärningar och doppa i smält choklad eller vänd dom i kakao.







          --------------------
          Allt är relativt. För en mask är det en större avkoppling att gräva i den hårda jorden än att vara med och fiska.
           
          Citera
          fruberglund
          Inlägg 11-12-2006, 14:03
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 3 590
          Medlem sedan:
          04-08-2004
          Medlem nr: 4 227



          Förra årets tråd med MASSOR av recept!

          Julgodistråden

          I år blir det chokladkola som vanligt och så ska jag prova att göra dina Nougatbomber smile.gif


          --------------------
          Hälsningar, fru Berglund

          "Just remember in the winter, far beneath the bitter snows
          lies the seed that with the sun's love, in the spring becomes the rose!"


          Min trädgårdshemsida (hemsidan är nere för tilllfället men kommer snart tillbaka med ny och förbättrad design!)
           
          Citera
          suddis
          Inlägg 18-12-2006, 20:12
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 370
          Medlem sedan:
          02-08-2005
          Medlem nr: 6 293



          Cornflakestoppar

          3 msk socker
          50 gr smör
          2 msk sirap
          1 msk kakao

          får koka upp.

          Tillsätt

          2½ dl cornflakes
          3 msk kokosflingor
          3 msk russin

          Klicka ut och låt svalna. Jag tycker kanske att man kan hoppa över russinen, det blir ju nästan nyttigt om man har i dem..? smile.gif

          /suddis.
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 18-12-2006, 21:20
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (suddis @ 18-12-2006, 20:12)
          Cornflakestoppar

          3 msk socker
          50 gr smör
          2 msk sirap
          1 msk kakao

          får koka upp.

          Tillsätt

          2½ dl cornflakes
          3 msk kokosflingor
          3 msk russin

          Klicka ut och låt svalna. Jag tycker kanske att man kan hoppa över russinen, det blir ju nästan nyttigt om man har i dem..? smile.gif

          /suddis.

          Mina barn döpte dom här till "Frukostkakor" när dom var mindre för att dom innehöll cornflakes. Vi har dock aldrig hafr russin i, bara cocos som gör dom saftiga och goda.


          --------------------


           
          Citera
          Magdis
          Inlägg 18-12-2006, 23:58
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 8 694
          Medlem sedan:
          05-07-2004
          Medlem nr: 4 012



          Ajj mina tänder, nu får jag ångra att jag sköt upp tandläkartiden till efter jul! sad.gif Ikväll gjorde jag ytterligare en sorts kola och experimenterade lite. Jag gjorde vanlig chokladkola och tog i rivet skal från en apelsin. Mmmmm....fantastiskt gott! tongue.gif Men ack så ont i tänderna när man har hål och käkar kola! rolleyes.gif
           
          Citera
          Blomstertanten
          Inlägg 19-12-2006, 14:18
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 5 380
          Medlem sedan:
          03-08-2003
          Medlem nr: 2 004



          CITAT (Norrbottens-Magdis @ 18-12-2006, 23:58)
          Ajj mina tänder, nu får jag ångra att jag sköt upp tandläkartiden till efter jul! sad.gif Ikväll gjorde jag ytterligare en sorts kola och experimenterade lite. Jag gjorde vanlig chokladkola och tog i rivet skal från en apelsin. Mmmmm....fantastiskt gott! tongue.gif Men ack så ont i tänderna när man har hål och käkar kola! rolleyes.gif

          prova att laga hålet med lite plastic padding ! tongue.gif

          Så kanske julen är räddad ! laugh.gif


          --------------------
          Glanshammar Närke Zon 3

          Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

          Vår vision är självklar och enkel, och samtidigt helt omvälvande. Den är allas lika värde och allas frihet. Vi kan inte drömma om, inte arbeta för, något mindre. Därför är vi socialister och feminister.


           
          Citera
          netaave
          Inlägg 19-12-2006, 15:33
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (Blomstertanten @ 19-12-2006, 14:18)
          CITAT (Norrbottens-Magdis @ 18-12-2006, 23:58)
          Ajj mina tänder, nu får jag ångra att jag sköt upp tandläkartiden till efter jul!  :( Ikväll gjorde jag ytterligare en sorts kola och experimenterade lite. Jag gjorde vanlig chokladkola och tog i rivet skal från en apelsin. Mmmmm....fantastiskt gott!  :P Men ack så ont i tänderna när man har hål och käkar kola!  :rolleyes:

          prova att laga hålet med lite plastic padding ! tongue.gif

          Så kanske julen är räddad ! laugh.gif

          Ja det ska man ju kunna laga det mesta med!! laugh.gif laugh.gif


          --------------------


           
          Citera
          suddis
          Inlägg 19-12-2006, 17:55
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 370
          Medlem sedan:
          02-08-2005
          Medlem nr: 6 293



          Brända mandlar (den hårda varianten inte segisarna)

          3½ dl socker
          1½ dl vatten
          100 gr sötmandel (hackad)
          lite röd karamelfärg

          Blanda allt i en kastrull/stekpanna. Koka upp under omrörning och låt koka tills vatten ångat bort. (Det händer inget, inget, inget och sen plötsligt om man tittar bort en nanosekund så är det putsväck??)

          Gott godis som min mormor gjort till varje jul!
           
          Citera
          stina
          Inlägg 19-12-2006, 18:15
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 6 103
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 26



          CITAT (netaave @ 19-12-2006, 16:33)
          CITAT (Blomstertanten @ 19-12-2006, 14:18)
          CITAT (Norrbottens-Magdis @ 18-12-2006, 23:58)
          Ajj mina tänder, nu får jag ångra att jag sköt upp tandläkartiden till efter jul!  sad.gif Ikväll gjorde jag ytterligare en sorts kola och experimenterade lite. Jag gjorde vanlig chokladkola och tog i rivet skal från en apelsin. Mmmmm....fantastiskt gott!  tongue.gif Men ack så ont i tänderna när man har hål och käkar kola!  rolleyes.gif

          prova att laga hålet med lite plastic padding ! tongue.gif

          Så kanske julen är räddad ! laugh.gif

          Ja det ska man ju kunna laga det mesta med!! laugh.gif laugh.gif

          Det finns en typ av "tandcement" i tub att köpa på apoteket, just till för att laga hål i tänderna tillfälligt. Har räddat en julafton för mej när jag tappade en plomb och fick världen ilvärk precis på julen! Kanonbra, tandläkaren sprätter bara bort det när hålet ska lagas på riktigt rolleyes.gif
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 20-12-2006, 23:04
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Jag säger bara en sak! Chokladdoppade vindruvor så himla gott, rekommenderas varmt.
          Vi doppade våra i mörk blockchoklad!


          --------------------


           
          Citera
          Biggan_
          Inlägg 21-12-2006, 00:51
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 35 147
          Medlem sedan:
          15-04-2005
          Medlem nr: 5 447



          ...och vad skulle jag i denna tråden att göra!! ohmy.gif
          *dreeeeglar ju* tongue.gif


          --------------------
          Biggan
          *****************
          Systematik är att sätta den ena foten framför den andra när man går och inte tvärtom.
          Eyvind Johnson

           
          Citera
          Rapchic
          Inlägg 21-12-2006, 10:10
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 1 884
          Medlem sedan:
          01-04-2006
          Medlem nr: 7 335



          CITAT (netaave @ 21-12-2006, 00:04)
          Jag säger bara en sak! Chokladdoppade vindruvor så himla gott, rekommenderas varmt.
          Vi doppade våra i mörk blockchoklad!

          hemma brukar jag doppa jordgubbar i choklad
          70%ig då då blir det 100% nyttigt
          och lika gott


          --------------------
          If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 21-12-2006, 22:44
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Gjorde vi i kväll, blev otroligt goda.


          FIKONKULOR MED GLÖGGSMAK:

          100 gr mandelmassa
          100 gr fikon
          100 gr digestivekex (7 st)
          2 msk smör
          3 msk glögg
          200 ger blockchoklad

          Riv mandelmassan i matberedaren.
          Mixa den med fikon, kex, matfett och glögg till en slät massa.
          Ställ den kallt en stund.
          Rulla 50 kulor och lägg dem på bakplåtspapper.
          Smält chokladen och doppa kulorna i den.
          Ställ dem att stelna.
          Förvara fikonkulorna kallt i en tät burk med lock.

          Nu ska jag göra

          Arraksbollar:

          1 sockerkaka utan fett, eller ett pkt mix.
          Smula kakan i en bunke och tillsätt
          1½ dl socker
          2 msk kakao
          1 dl punsch
          200 gr mjukt smör
          brunt strössel att rulla i

          Blanda allt till en kladdig deg som rullas till små bollar.
          Rulla dem i strössel och ställ kallt.


          --------------------


           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 22-12-2006, 20:41
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Är det bara i min familj ingen äter godiset?? Man sätter ner en massa tid på knäck, tryffel mm. lite äts ,men sedan står allt kvar i kylskåpet och blir gammalt och slängs, så iår sade jag att jag gör inget godis mer än brända mandlar för de brukar ätas upp samt det finns redan ett antal chokladaskar här i huset så det får räcka. Syrran sade att hon måste ha knäck så hon fixar lite sånt till julafton.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 08-08-2025, 08:57
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon