Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Gröt på vilket sädesslag?
          Christoffer
          Inlägg 23-01-2007, 16:46
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Det pratas om dinkel, men hur nyttigt är det egentligen?

          Vad jag kan utläsa på förpackningarna av olika sädesslag för
          grötframställning, så tycker jag att havre toppar listan på det mesta,
          men jag hittar dock inte magnesium och zink, som det står på
          dinkelgrötens innehållsförteckning.

          Visserligen är dinkelgröten godare, men är den nyttigare?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          Sailor Pluto
          Inlägg 23-01-2007, 18:55
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 982
          Medlem sedan:
          06-01-2007
          Medlem nr: 8 942



          Jag vet inte hur det är näringsmässigt, men om det stämmer att dinkelvetet odlas helt utan bekämpningsmedel så är den ju iaf nyttigare ur miljösynpunkt smile.gif .
          Dessutom verkar det som att dinkel har lågt GI och bra fiberinnehåll, så det är också ett plus.
          Det där var egentligen inget svar på din fråga, ville bara surra lite biggrin.gif


          --------------------

          Stolt HBT-kompis
          Angelica i zon 4-5, sambo med en karl och ett halvt zoo
           
          Citera
          stina
          Inlägg 23-01-2007, 19:58
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 6 103
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 26



          Här kommer lite mer surr: tongue.gif

          Var odlas dinkeln? Om det är långa transportsträckor så kanske det väger ner "miljösynpunkten"?

          Funderar Stina....
           
          Citera
          Sailor Pluto
          Inlägg 23-01-2007, 22:26
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 982
          Medlem sedan:
          06-01-2007
          Medlem nr: 8 942



          Det har du rätt i!
          Har bl.a sett ett märke som odlar sitt på Gotland. Saltå kvarns dinkel odlas i Västergötland, Småland och Södermanland. Här, på gränsen mellan Västmanland och Dalarna, finns det dinkelprodukter från båda märkena.

          Attans, då är det ju inte så miljövänligt som jag trodde blink.gif . Bor man nära dessa områden så blir det ju skillnad. Annars får man väl odla själv biggrin.gif . Kanske någon här på odla får klåda i fingrarna nu?


          --------------------

          Stolt HBT-kompis
          Angelica i zon 4-5, sambo med en karl och ett halvt zoo
           
          Citera
          Rossi
          Inlägg 03-02-2007, 21:11
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 5 855
          Medlem sedan:
          11-05-2004
          Medlem nr: 3 584



          Jag äter dinkelflingor varje dag (gör min egen müsli) och jag har köpt dinkelflingor som har odlats på Gotland. Har sett förpackningar från Österrike också men får jag tag på den svenska så handlar jag hellre den.


          --------------------
          Skåne zon 1
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 11-02-2007, 11:56
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Den Dinkel som jag köper är från Saltå kvarn, och så vitt jag vet ska den vara fri från bekämpningsmedel. Jag har nog inte sett någon annan Dinkel än från Saltå kvarn, i alla fall om man pratar om gryn.

          Lågt GI låter ju bra. Hur är det med havregrynens GI?

          Vill bara tillägga vilket är att nämna här, är att jag under hela min uppväxt ätit en hel del havgrynsgröt och alltid fått en hud som blev känsligare av den, på ett obehagligt sätt, men när jag bytte många år senare till krav-odlat, så blev den inte så känslig mer. Vet inte vad det beror på, men jag har ju vissa misstankar.
           
          Citera
          stina
          Inlägg 12-02-2007, 15:56
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 6 103
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 26



          Jag har läst någonstans att havregryn har väldigt lågt GI + att havregrynsgröt på morgonen skulle sänka GI-värdet på maten man äter resten av dagen. Men jag vet inte om det stämmer - vet inte ens om jag tror på att bry sig om GI. Men som sagt - det är vad jag har läst någonstans....

          Hälsar Stina
           
          Citera
          Rossi
          Inlägg 13-02-2007, 15:59
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 5 855
          Medlem sedan:
          11-05-2004
          Medlem nr: 3 584



          CITAT (stina @ 12-02-2007, 15:56)
          vet inte ens om jag tror på att bry sig om GI.

          Håller med dig! Havre är väldigt nyttigt att äta! Jag äter både havregryn, dinkelflingor, boveteflingor, rågflingor, linfrön, sesamfrön etc. etc. i min hemmagjorda müsli varje morgon.


          --------------------
          Skåne zon 1
           
          Citera
          emas
          Inlägg 14-02-2007, 00:37
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 164
          Medlem sedan:
          04-05-2003
          Medlem nr: 1 325



          Rågflingegröt är inte så dumt. Också gott koka på blandning av rågflingor och havgregryn. Koka på dinkel har jag inte provat. Kanske borde göra det ...

          Om ni inte provat så kan jag rekommendera att koka gröten tillsammans med några russin eller bitar av annan torkad frukt, t ex aprikoser. God ersättning av sylt.

          emma
           
          Citera
          Lisbeth zon2
          Inlägg 18-02-2007, 10:57
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 149
          Medlem sedan:
          01-02-2007
          Medlem nr: 9 032



          Korngryn ska också vara väldigt nyttigt och bra.
           
          Citera
          Tobias80
          Inlägg 11-03-2007, 20:44
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 74
          Medlem sedan:
          19-01-2005
          Medlem nr: 4 892



          Kanske inte passar in här men men.. Tänkte på nävgröt, en tjock gröt av skrädmjöl som man har till stekt fläsk och lingon..
          Skrädmjöl är gjort på havre som rostats i stenugn.. Gammal maträtt.


          --------------------
          MVH//Tobbe
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 12-03-2007, 07:35
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (Tobias80 @ 11-03-2007, 21:44) *
          Kanske inte passar in här men men.. Tänkte på nävgröt, en tjock gröt av skrädmjöl som man har till stekt fläsk och lingon..
          Skrädmjöl är gjort på havre som rostats i stenugn.. Gammal maträtt.



          Fast det är ju i egentlig mening ingen gröt! Och tyvärr brukar det vara svårt att hitta skrädmjöl i butiken.
           
          Citera
          myskmadra
          Inlägg 12-03-2007, 09:23
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 647
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 895



          Jag tror att Saltå för skrädmjöl - finns kanske inte så ofta i vanliga butiker.
          Apropå dinkelvete så har jag för mig att det är något näringstätare än vanligt vete.


          --------------------
          "brukar är inte alltid"
           
          Citera
          Anemone nebulosa
          Inlägg 21-03-2007, 15:02
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 239
          Medlem sedan:
          05-03-2007
          Medlem nr: 9 216



          CITAT (Sailor Pluto @ 23-01-2007, 22:26) *
          Det har du rätt i!
          Har bl.a sett ett märke som odlar sitt på Gotland. Saltå kvarns dinkel odlas i Västergötland, Småland och Södermanland. Här, på gränsen mellan Västmanland och Dalarna, finns det dinkelprodukter från båda märkena.

          Attans, då är det ju inte så miljövänligt som jag trodde blink.gif . Bor man nära dessa områden så blir det ju skillnad. Annars får man väl odla själv biggrin.gif . Kanske någon här på odla får klåda i fingrarna nu?


          Andra vanliga sädesslag, såsom havre och vete, som odlas runt om i Sverige, transporteras ju också långväga.
          Om efterfrågan på dinkelprodukter ökar lär ju produktionen anpassas därefter, dvs odlas i större mängd och på fler ställen, och kanske då att möjligheten finns att [nästan] få det lokalodlat?

          Med andra ord: Jag tycker verkligen inte att man ur miljösynpunkt ska sluta köpa dinkelprodukter. nono.gif
          Dessutom är dinkel ett tacksamt sädesslag, eftersom det tydligen växer bra i vilken jord som helst.


          --------------------
          Odlar på västkusten i zon II
           
          Citera
          stina
          Inlägg 21-03-2007, 19:48
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 6 103
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 26



          CITAT (Nicoline @ 21-03-2007, 17:02) *

          Andra vanliga sädesslag, såsom havre och vete, som odlas runt om i Sverige, transporteras ju också långväga.
          Om efterfrågan på dinkelprodukter ökar lär ju produktionen anpassas därefter, dvs odlas i större mängd och på fler ställen, och kanske då att möjligheten finns att [nästan] få det lokalodlat?

          Med andra ord: Jag tycker verkligen inte att man ur miljösynpunkt ska sluta köpa dinkelprodukter. nono.gif
          Dessutom är dinkel ett tacksamt sädesslag, eftersom det tydligen växer bra i vilken jord som helst.


          Det var jag som tog upp frågan om var dinkel odlas. Jag visste inte att den odlas i Sverige, det var därför jag ifrågasatte det - trodde den kom från Sydamerika eller något sådant... dunno.gif

          Hälsar Stina
           
          Citera
          Sailor Pluto
          Inlägg 22-03-2007, 17:51
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 982
          Medlem sedan:
          06-01-2007
          Medlem nr: 8 942



          CITAT (Nicoline @ 21-03-2007, 15:02) *



          Med andra ord: Jag tycker verkligen inte att man ur miljösynpunkt ska sluta köpa dinkelprodukter. nono.gif


          Nej, självklart inte! Jag kommer garanterat fortsätta köpa det yes.gif .



          --------------------

          Stolt HBT-kompis
          Angelica i zon 4-5, sambo med en karl och ett halvt zoo
           
          Citera
          Starfight
          Inlägg 24-03-2007, 20:54
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 173
          Medlem sedan:
          14-07-2006
          Medlem nr: 8 184



          Dinkel eller Speltvete som det heter innan det är malt är en gammal sädes art som nästan har glömts bort men börjat komma tillbaka.



          Här kan ni läsa lite mer http://www.matbiten.net/index.php?sub=show...p;article_no=55

          http://www.spelt.se/

          Redigerat av Starfight: 24-03-2007, 20:56


          --------------------
          /Starfight

           
          Citera
          gardenwitch
          Inlägg 17-04-2007, 17:18
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 12
          Medlem sedan:
          09-04-2007
          Medlem nr: 9 698



          Själv tycker jag havregröt är vidrigt! Men Polentagröt är jättegott! å så har man lite honung i när man kokar upp den samt en liten klick äppelmos å mjölk till när man äter!
           
          Citera
          Hum
          Inlägg 17-04-2007, 20:03
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 187
          Medlem sedan:
          16-02-2006
          Medlem nr: 7 086



          Dinkel, jaha det är spelt... jag funderade vad för jäklar dinkel, vi har inte sånt i Finland, men spelt har vi biggrin.gif

          Det där med nävgröt låter gott, måste pröva nångång.

          Själv växlar jag min morgongröt mellan havre och rågflingor. Korngrynsgröt är nog gott men tar helsikes länge att koka!
          Fast den allra bästa gröten är nog vispad rågmjölsgröt kokt med lingon i.

          Och då vi är på ämnet traditionell hälsokost tycker jag ni svenskar borde lära er äta surt och grovt helkorns rågbröd som vi gör här på andra sidan pölen. tummenupp.gif

          -jb-
           
          Citera
          Pirum
          Inlägg 22-04-2007, 13:59
          Länk hit: #20


          Validating
          Antal inlägg: 3 808
          Medlem sedan:
          15-04-2005
          Medlem nr: 5 448



          Dinkel är gott, men kommer nog alltid att vara 'dyrt' eftersom det ger lägre skörd per yta än motsvarande veteodling, om jag förstått allt rätt. Men kul med lite variation, speciellt som mycket dinkel tycks vara ekologiskt odlad. Angående sydamerika, det som verkar bli nästa 'fluga' är nog Quinoa. På bara några år har ju dinkel gått från relativt obskyrt till väldigt mainstream vad gäller tillgänglighet, nu kommer Quinoa i flingor, pasta, etc.
          Jag kommer att fortsätta baka med dinkel, men tänker hålla tyst om det, vill ju inte att folk ska tro att man är trendig rolleyes.gif


          --------------------
          zon2.5
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 04-08-2025, 00:24
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon